neděle 1. ledna 2017

Poslední dny roku 2016 patřily fandům rádia a dálek. Mlha ? Obrazový návod, jak na to.


Taková malá mělnická mlha :-).

Také jste si letos zanadávali, že když už má člověk konečně delší volno, tak to počasí za moc nestojí ? Ostatně, ne každý vydrží celý ten delší volný vánoční prodloužený čas(  až do konce roku) sedět zalezlý doma a třeba se věnovat dárkům, nebo chodit po hospodách, či jen tak po okolí. Někteří vyznavači lyžování to řeší finančně i fyzicky náročnými výjezdy na hory, ale řada z nás spíše relaxuje doma.

Pokud jste četli můj předposlední  článek o čtvrtku, tak víte, že bylo krásně pouze ten den ( 29.12.16), a že jsem rozhodně nezaváhal, ale co dál ?

Budiž takovou určitou útěchou, že i když je ošklivo a vidíte u zámku třeba to, co je na obrázku ( archivní fota), tak to nutně nemusí být důvod k rozmrzelosti, pokud disponujete dalšími nápady příjemného trávení času.

Ačkoliv dnes není problém poslouchat v teple domova díky internetu třeba příjemnou hudbu z Tahiti, tak všechny ty vymoženosti techniky svým způsobem člověka unavují. Co je na tom tak krásného, když víte, že stačí cvaknout knoflík na přístroji, a vy víte, že se bude téměř stoprocentně dít to, co očekáváte ? Prostě, v tomto případě platí, že ne každý, se vždy spokojí s něčím stoprocentním, a proto stále ještě duch radioamaterismu nevymřel.

Oko sotva dohlédne pod vinici.

Zejména mlha má totiž tu vlastnost, že vytváří v dnes občansky nejpoužívanějším pásmu pro poslech rádia, kterým jsou vlny FM (VKV) ve vašem autorádiu, nebo domácím přijímači, či mobilním telefonu, zvláštní podmínky pro dálkový příjem. Za běžných podmínek totiž posloucháte často naše stanice ( Frekvence 1, rádio Beat, Rock rádio, Hitrádio atd.), které mají své vysílače v blízkém okolí, za které lze považovat Prahu, nebo  třeba  40 km vzdálenou Bukovou horu, na kterou se můžete podívat od vily Carola u zámku. Ale, není to tak jednoznačné. Lidé, kteří se o toto zajímají, tak už vědí i z hlavy několik kmitočtů, kde uloví téměř vždy na dobrém místě pro příjem i nějaké ty zahraniční stanice. A pak znají i takové kmitočty, kde se předpokládá, že za slušných podmínek tam uslyšíte konkrétní zahraniční stanice Takovými zlepšenými podmínkami je často mlha, která vede rádiové signály nevyzpytatelným způsobem, ale může to být třeba i po přechodu studené fronty apod. Je to jinak vše složitější, ale mlha je vždy náznakem šance pro dálkový příjem.


K zábavě stačí docela obyčejný mobil, kde je standardně zabudované FM pásmo. Sluchátka jsou zároveň příjmovým anténním prvkem a jejich délka tu není rozhodně jen z důvodu pohodlí, ale také proto, abychom mohli část vedení převážně horizontálně natáčet do směru nejlepšího signálu přijímané stanice.

Ti největší fandové tohoto radioamaterského odvětví bydlí často na exklusivních místech s rozhledem a do domu jim vedou koaxiální kabely z mnoha směrových antén na pozemku, nebo aspoň ze střech paneláků ( Praha-Jižní město,Praha-Prosek, Kladno-Rozdělov apod.) I na Mělníku jsou takové lokality (centrum, Slovany,Mlazice-Kamenný Šraňk, V Kroupovci,Vehlovice apod.)

 S tím vším si už však dnes vůbec nelámejte hlavu. Časy, kdy jsme trošku záviděli známým, že oni nemusí koukat jen na dva televizní programy a mohou poslouchat dálkový rozhlas VKV( ač k tomu nemají třeba ani poměr)  téměř kdykoliv, jsou dávno passe. V tomto případě jde prostě o zábavu a stačí vám si zajet autem na nějaký kopeček, nebo si na něj zajít s rádiem, či s mobilem, který máme vždy neustále při sobě. Na Mělníku stačí  zajít i jen k zámku, nebo naopak do lokalit, odkud je naopak výhled k severu.


Fandové si zkouší pomáhat i různými předpovědními grafy na internetu, ale musíte to brát s rezervou asi tak, jako s předpovědí počasí. Tady se aspoň žádní dobře placení profíci nejistí tím, že vyjmenují nenápadně veškeré možnosti. (Ledovka bude hlavně na Plzeňsku, a tak byla dnes ráno v Poděbradech.)

Může se tedy někdy stát, že přijdete natěšení, že je mlha, a že to bude létat, a i tak můžete být po chvilce otrávení a příjem nic moc. To je zpravidla při zatažené obloze, když poletuje omrzlice, nebo jsou teploty nad nulou. Může se to ale povést a vy při ladění slyšíte zpravidla až neuvěřitelně mnoho němčiny. Někdy je signál vzdálené stanice tak silný, že ji můžete omylem zprvu považovat za místní, ale pomůžou vám tři věci. Jiná skladba hudby, než v našich rádiích. Samozřejmě řeč, a někdy také i určité pulsy signálu, kdy může i stanice dočasně zmizet.Snažíme se samozřejmě zaslechnout, o jakou stanici jde, ale pokud se to nepodaří ani v celou hodinu, či v půl, tak není nic ztraceno.

 Pokud je signál velmi silný, tak se vám v přijímači objeví časem RDS značka. Některé stanice jsou neuvěřitelně skryté. Posloucháte na 94.3 Český rozhlas 2 a dokonce to ihned dá díky velmi silnému signálu RDS. A najednou objevíte doslova bod v éteru, ve kterém lze slyšet cizou stanici.z Berlína. Na 97 MHz běžně chytíte DLF z Chemnitzu i s RDS, a přece se občas v úzkém úhlu prosadí rakouská OE1 z 230 km vzdáleného Jauerlingu. A to vše vedle našich blízkých českých běžných stanic.


Takovou docela vzdálenou a přitom poměrně častou stanicí je 235 km vzdálená Antene Thuringen ( Duryňsko)

Jak to udělat, aby člověk věděl více, nebo když máte pochybnosti ? Na vše jsou programy. Díky přehledu, se dočtete nejen všechny evropské stanice, které na kmitočtu vysílají, ale program je pro vaše příjmové místo ( zadáte) vyjede podle jejich výkonu i vzdálenosti, tak-že vás často zajímá tak první desítka na seznamu. Píšu programy, ale jsou to běžné webové stránky s odkazy.


Na této mapě vidíte, kde je vysílač a kde je Mělník.


Tady se zase můžete podívat na několik obrázků vysílače, zjistit všechny frekvence všech stanic, které jej užívají a někdy si i často poslechnout ukázky z jejich vysílání ( těch stanic).

Základní stránkou je ....http://www.fmscan.org/ , kde je celá řada možností, ale s oblibou užívám praktickou volbu single frequency.



To všechno vám tedy může nabídnout internet k pravděpodobně zachycené stanici a stačí vám jen mobilní telefon. Dny 30. a 31. prosinec 2016 nepřinesly skvělé výsledky. Lze pouze říci, že signály byly tak silné, že prostě jinak často zachytitelné Bayerny, jejichž nejčastěji zachytitelné vysílače jsou hned za našimi hranicemi hodily potvrzující značku RDS.  Jsou vzdálené zpravidla 160-200 km. Přesto to létalo od západu a ze severu. Na frekvenci 88 MHz jste kromě Evropy 2 z Komáří hůrky u Teplic ( anténa na hotelu) ( 60 km, výkon 500 W) mohli slyšet Extra rádio od Hofu ( viz letní výlet) ( 186km, 5 KW), které vysílá něco mezi oldies a country. Ze severu tu bylo z Chotěbuzi na 107.2 BB rádio ( 100 KW, 160 km), z Berlína na 106.2 Antene Brandenburg ( 100KW, 247 km).


B 2 z Ochsenkopfu. Ve velmi dobré kvalitě je zde vzácnější, než B1 na 96.8 z Hoher Bogen.

V nedávné minulosti bývaly i lepší podmínky, kdy zde na Mělníku za zámkem byly vysílače z Alp, z Rakouska, z Hesenska, od Baltu, a některé i s RDS. Dokonce mě kdysi překvapilo, když na 94.4 MHz, kde mi nyní hodil RDS Bayern3 z Brotjackriegelu za Šumavou a za Bavorským lesem, hodil v mlze RDS  h4, což je stanice vzdálená 440 km v Hesensku. Je to patrné po zvětšení ( kliku) třetího snímku..


Vysílač Ochsenkopf ( 50 km západně od Chebu), Poslední dobou velmi vzácný i přes svůj výkon, dříve klasika mládeže a posluchačů v pohraničí. Vadí mu silný signál na 99.3 v podobě francouzského vysílání RFI z Prahy a na 99.5 Hitrádio z vysílače Litoměřice ( úpatí Radobýlu).

Pokud jste si všimli trošku jiného displeje, tak je to jen tím, že neposlouchám jen na mobil, ale rádio má zase těch informací i možností více a nemusíte poslouchat jen FM. Ovšem, opravdu stačí na tuto malou radost jen mobilní telefon.


A na závěr si dáme ledopád pod městem. Proč ne ? Má se prý pořádně ochladit, ale věřte tomu. Snad asi ano.

Žádné komentáře:

Okomentovat