sobota 27. února 2016

Do Čech přilétli první čápi. Ptákem roku 2016 je červinka. Výstavy v Lysé nad Labem v březnu.





Milí čtenáři, nemastné a neslané studené počasí na přelomu února a března, kdy se vlastně ani nějak nikde nic zajímavého neděje, tak to je pro Soutok spíše experimentální půda. Něco se člověk dočte v novinách, a také mě potěšily zprávy, jak dobře si vede na soutěžích pivo z naší Lobče. Dorazily ke mně zprávy, že se bude prý brzy zase asi na týden uzavírat lokálka, ale nemám se oč opřít. To znamená, že na internetu nic zatím nikde není.

 Mám tady samozřejmě podrobnosti k výstavám v muzeu, ale ty jsou všechny také až v březnu a jiné slíbené materiály z jiných zdrojů stále nedorazily. Přišly mi ale zprávy od ornitologů a je docela zajímavé, že k nám už přilétli čápi. Tak v našem okrese už dlouho žádní bohužel spatřeni nebyli, ale určitá zajímavost to je. I druhý e-mail by měli číst především ti, kteří projektují prosklené protihlukové stěny, nebo rozhodují o montážích autobusových zastávek. Soutok samozřejmě nevidí důvod si takové informace nechávat jen pro sebe a šíří je tedy dále. Vzpomeňte ještě na článek http://soutok.blogspot.cz/2016/01/stante-se-vyzkumniky-podilejte-se-na.html , kde se můžete podílet na výzkumu čistoty našich vodních hladin.
Vážení příznivci ptáků,
zima se nám letos ani pořádně neuložila k spánku, počasí venku již leckde připomíná jaro. Proto není divu, že se nám na stránkách Jaro ožívá www.springalive.net objevila první pozorování čápů již nyní, kdy ještě letošní sezóna Jaro ožívá ani nestihla začít. Začne však již za 6 dní! Stejně tak se na našem čapím webu cap.birdlife.cz začala objevovat modrá kolečka, která představují obsazená čapí hnízda. Nezapomeňte proto na svých vycházkách pozorovat ptáky vracející se ze svých zimovišť a svá pozorování zadat na www.springalive.net. Můžete to udělat již nyní, i když jsme letošní sezónu ještě neodstartovali. Její start je však už za dveřmi!
Přeji pěkné zážitky při pozorování ptáků a těším se na spolupráci,
Gábina Dobruská

Ptákem roku 2016 je červenka

Česká společnost ornitologická vyhlásila ptákem roku 2016 červenku obecnou. Upozorňuje tak na skutečnost, že i běžným a široce rozšířeným druhům může hrozit nebezpečí — například prosklené zastávky hromadné dopravy.
„Ptákem roku se nemusí stát jen vzácný a ohrožený druh. I červenka, která patří mezi 15 nejběžnějších ptáků Česka, nám poskytne dostatek prostoru pro poznávání přírodních tajemství i pro zamyšlení, co všechno bychom mohli ve svém okolí změnit k lepšímu,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO.
O zajímavém životě červenek a o tom, proč se stala Ptákem roku čtěte v tiskové zprávě na webu ČSO.
Členové ČSO a předplatitelé již dnes nebo zítra obdrží do schránek speciální číslo časopisu Ptačí svět Pták roku 2016 – červenka obecná. Nedočkavci nebo všichni ostatní si jej zde mohou stáhnout v pdf.
Jelikož se červenka velmi často zabíjí o skleněné plochy, a ČSO se problematice kolizí ptáků se sklem dlouhodobě věnuje, spouštíme zároveň i kampaň Bezpečné zastávky.

Bezpečné zastávky zastavky.birdlife.cz

V poslední době se objevuje stále víc prosklených zastávek veřejné dopravy, často velice nebezpečných — zastávky jsou u země, kde ptáci často létají, a nezřídka je těsně vedle park, vodní tok či jen skupina keřů, což jsou pro ptáky oázy v okolní betonové šedi. Prosklená zastávka na takovém místě je pak smrtelnou pastí. Celkově se odhaduje, že na světě ročně zahyne jedna miliarda ptáků po nárazu do skleněných ploch! Přitom o každý metr čtvereční se ročně zabije zhruba jeden pták.
Jako reakci na množící se skleněné plochy spouští Česká společnost ornitologická kampaň Bezpečné zastávky. Pomocí jednoduchého webového dotazníku, ke kterému se lze připojit i z mobilu přímo na ulici (zastavky.birdlife.cz), může kdokoli ohodnotit nebezpečnost zastávky ve svém okolí.
„Věříme, že se nám podaří s pomocí mnoha lidí zmapovat velké množství zastávek v krátkém čase,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO. „Informace o nebezpečných zastávkách budeme pak předávat obecním úřadům a dopravním podnikům a budeme je žádat, aby zastávky zabezpečily. Není to nic složitého, mnoho dobrých řešení je popsáno na www.ochranaptaku.cz. Jen si nesmíme myslet, že stačí jedna nalepená černá silueta.“ Nestačí a život nezachrání.
S pozdravem,
Lucie Hošková
Česká společnost ornitologická


A na úplný konec si ještě s předstihem připomeňme program výstav v Lysé nad Labem pro měsíc březen. Uvádím je zde především pro velmi snadnou dostupnost i blízkost, zvlášť po železnici, jejíž předností je také to, že si člověk nemusí odepírat nabídky některých pochutin na akci.

JEZDECKÝ FESTIVAL - JARO S KOŇMI...

Jezdecký festival - Jaro s koňmi 2016
16.03.2016 - 20.03.2016
Jezdecký festival - Jaro s koňmi 2016

Více

ZEMĚDĚLEC - JARO 2016...

Zemědělec - jaro 2016
16.03.2016 - 20.03.2016
Zemědělec - jaro 2016

Více

ELEGANCE 2016...

Elegance 2016
21.04.2016 - 24.04.2016
Elegance 2016


1 komentář:

  1. To bych rád znal důvod, proč v únoru 2019 čte najednou tolik lidí už druhý den tento tři roky starý článek. Čím je tak zajímavý ? Kde jste ho objevili ? Tady v časové roletě po pravé straně ? To asi ne, že.

    OdpovědětVymazat