pátek 3. října 2014

Taková malá aktuální všehochuť. (volby, lokálka, nový měsíčník radnice)




Do voleb již zbývá pouhý týden, ale bohužel musím říci, že na rozdíl od někoho volební lístky ještě nemám. I tak jsem se ale pobavil, když jsem viděl kandidátku v jedné obci na našem okresu ( takových obcí je jistě mnohem více). Máme tu nový model voleb. Taková početnější rodina se stejným příjmením, případně i jinými příbuzenskými vztahy má své členy kandidující prakticky ve všech tamních volebních stranách. Jak to při takových blízkých vztazích mezi kandidáty z různých stran asi musí vypadat, že ? A co volič ? Kdo za co bude lobovat ? Kdo komu přihraje jaký řemeslný šolich a za co?

Ve městě je to přece jen zase trochu jiné. Lidé se zajímají, kdo kam přeběhl a proč?. Jak se kdo v minulosti v čem zachoval. Jest-li neměl třeba nějaký současný kandidát už nějakého jiného člena v politice. A mnohdy nás ani neudiví, když otec nějakého kandidáta v době vlády jedné strany seděl na radnici, nebo byl jinak politicky aktivní a syn kandiduje za stranu s pravicovou politikou. Ono je to mnohdy s politikou tak trochu, jako ve sportu, nebo v show-biznisu. Tam mají zpěváci, herci, hokejisté, či tenisté také  často své následovníky v podobě svých potomků. Jen je ta politika taková šedivá a urousaná, jak říkají sami politici. Ale,dělají ji rádi, většinou ne jistě úplně zdarma a někdo ji musí dělat.


Určité pozdvižení v poslední době přinesla lokálka do Mšena. Na kolik je vytížena Správa železniční dopravní cesty ( SŽDC), která se hájí tím, že existuje teprve 10 let
http://melnicky.denik.cz/zpravy_region/petici-za-opravu-trati-ze-msena-na-melnik-podepisuji-stovky-lidi-20141003.html
.... a neměla možnost se zabývat nějakou lokálkou u Mělníka a jejím stavem, je mi záhadou. Ostatně, vesele se lokálky ruší a ono se to nějak uklidí do ztracena, že?. Tady patří velký dík starostovi Mšena, který rozjel petice a vám, kteří jste také vyvíjeli aktivity, a vám, kteří jste je podepisovali, byť třeba po trati téměř nejezdíte, ale znáte její opravdovou cenu. Teď již údajně je prý skutečně rozhodnuto o opravě, ale petice, se nechávají dojet  a ono to není na škodu, protože nikdy člověk neví, co se může ještě kdy zase přihodit. Mimochodem, myslím, že brzy se začne diskutovat o připravovaných jednosměrných ulicích ve městě, či průtahu města, ale nepředbíhejme.


Nakonec bych dnes připomněl měsíčník Mělnická radnice, který po měsíci zavítal opět mezi lid mělnický.
Pokud pominu různé propagační obrazové kandidátky a různá zpravodajství, či informace, tak čtenáře jistě zaujme téma ,,Slavní rodáci a obdivovatelé mělnického kraje" z pera legendárního historika Františka Purše a mnohé potěší i článek o mělnickém pivovaru od našeho kronikáře Martina Klihavce.

Víte, kolik má Mělník věžiček a věží ? Podle pana Klihavce je jich 33 a všichni se můžete zapojit do jejich hledání, v rámci soutěže o 10 tisíc Kč, které vyhraje vylosovaná osoba. Je sice hezké, že pan Klihavec začne v předmluvě článku psát o stověžaté Praze a tamních věžích, které nikdy nepočítal, ale neměl spíš napsat o Mělníčku,  kde ten nápad o hledání mělnických věžiček a sošek dávno vznikl ? A divil bych se, že by o jeho existenci a těchto soutěžích vůbec nevěděl. Jak dlouho se ještě bude cíleně dařit mělnickým politikům a dalším místním tiskovým médiím takticky zamlčovat písemně ( i v rozhovorech) veřejnosti existenci  informačního webu www.melnicek.cz , který by nám mohlo  leckteré jiné město závidět? Tak to jsem fakt zvědav.

Tři malinká téma a je tu článek dlouhý, jako Jeruzalem. Pomalu jdeme k číslu 800. Toť vše a brzy už snad bude čas na nějaký typ, nebo obrázky odněkud. Pěkný víkend.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat