neděle 17. listopadu 2013

A kvůli tomuhle jsi cinkal klíčema ?


Kdysi mě Roman požádal, zda bych něco nenapsal k Vánocům a od té doby bývají zde na Soutoku často připomínané významné dny, státní svátky apod. Ostatně, starší generace mnohdy kroutila a kroutí dodnes hlavou nad tragickými znalostmi našich dějin u naší mládeže. Tato osvěta má však jeden háček. Každý je rád, že se hlavně ten den nemusí do práce, či do školy, ale jinak je důvod volného dne leckomu ukradený. Takové články ani nebývají moc sledované. A tak jim pojďme dát náboj už v podobě názvu. Jsem zvědav, jaký bude počet kliků na tento článek :-).

Když se řekne 17. listopad, tak si snad každý představí takzvanou Sametovou revoluci v roce 1989. Ovšem, dnešní den nese kalendářní  název ,,Den boje za svobodu a demokracii", a pokud toto zadáte na webu a do Wikipedie, tak se dostanete k velmi stručnému článku, který vás zanese až do roku 1939. Tento den, se tak nějak ztrácel mezi státními svátky již před rokem 1989, protože se tehdy především vyzdvihoval význam Velké říjnové socialistické revoluce dne 7. listopadu 1917. Ostatně, znalost VŘSR a jejího výsledku, či dopadu je důležitá dodnes, protože jedině tak pochopíme, proč naše legie, které se prvně proslavily v bitvě u Zborova v 1. sv. válce odcházely z Ruska přes Sibiř na francouzskou frontu a nikoliv neútočily na Západ, jak by se zdálo logické.

O Sametové revoluci bylo v ČT odvysíláno zvlášťv letech  po revoluci spousta dokumentů, ale i dnes, se něco tu a tam v dokumentech připomene. Na řadě z nich jsou záběry, kde policie tluče studenty pendreky a pouští mezi ně vodní děla, na jiných jsou projevy budoucího presidenta republiky Václava Havla. Prakticky od chvíle, kdy tyto události vypukly, tak se zrodil materiál k četným lidovým i odborným diskusím. Je třeba si uvědomit, že náš stát byl tehdy posledním a hlavně osamoceným ostrůvkem nyní ( v tu chvíli) již jiné politiky a jehož izolovaní vrchní političtí  představitelé náhle stanuli tváří tvář zcela neznámé a nezáviděníhodné situaci. Jak to všechno bylo vyřešeno, tak to nám samozřejmě vypovídá nikdy nekončící historie.

Sedmnáctý listopad 1989 je dávno za námi a lidi dnes zajímá především současnost. Jaká je, to víme každý. A tak nás mnohdy ani nepřekvapují silné věty, které leckde slýcháme z davu.

SŠ.





Žádné komentáře:

Okomentovat