pondělí 23. září 2013

Turistické Štětí zve malé i velké návštěvníky k putování po Naučné stezce loupežníka Štětky.


Okolí Liběchova často přitahuje návštěvníky především skalními plastikami Václava Levého ( Klácelka, Čertovi hlavy, Harfenice a Had), ale pokud zajdete trochu dál po žluté značce ke Štětí, tak můžete spatřit po čase na cestě tuto značku. Jde poměrně o mladý okruh, který zde zmínil již loni Roman Rak, jako novinku.


Nyní tu tedy máme i nějaké ukázky ze současného reálu, jak to na jednotlivých stanovištích zhruba vypadá. Tato tabule je u odbočky k jeskyni Mordloch, která se proslavila pobytem loupežníků zejména v době 30 leté války.

Celkem je na trase 21 naučných stanovišť, která se věnují  poznávání regionu, a jak se uvádí na http://www.loupeznikstetka.cz/index.html, tak se nezapomíná samozřejmě i na děti.


Zde je koneckonců důkaz. Nikde jsem nevyčetl a ani se moc nesnažil zjistit, jak je stezka dlouhá, ale jest-li jsou Snědovice obcí 8.5 km vzdálenou od Štětí, tak můžeme v případě delší varianty počítat až s 25 kilometry. Jak je patrné z mapy, tak okruh lze velmi zkrátit. Na zámku Snědovice žil především poddanými nenáviděný hrabě J.V.D. Clary, který byl v lednu 1720 u Hraběcí kaple ( jeden ze starších článků) zavražděn.

Před loupežnickou jeskyní stojí tento krásný skalní útvar s názvem Sedm chlebů. Dostanete se sem po žluté značce ze Štětí, nebo po řadě cest od Liběchova. A poměrně nedávno i ze Štětí po zmíněné naučné stezce. Je jedno, zda přijedete do Štětí autem, autobusem, či vlakem, protože stezka prochází z centra k nástupnímu bodu do Stračí ( za závorami) a pohodlně tam dojdete i po krátké procházce poblíž kolejí z vlakové stanice Štětí směrem k Mělníku. Stračí je jihozápadní výspou CHKO Kokořínsko, odhalí se nám později i stará hlavní cesta na sever Čech a poznáte zajímavé zapadlé vsi i starobylá stavení  již v Litoměřickém okresu.

SŠ.

1 komentář:

  1. Soutok v říjnu (2013) část stezky absolvoval, ale to je již jiný článek.

    OdpovědětVymazat