sobota 14. září 2013

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ.


Dnes opět proběhly v Mělníku a okolí  DED. Abych byl tedy konkretní, tak šlo opět o zpřístupnění především značné části mělnických kostelů šíré veřejnosti, věže Chrámu sv. Petra a Pavla a v okolí to byl opět kostelík v Záboří a kostel Sv. Václava ve Vysoké. Za sebe musím říci, že asi od roku 2004, kdy DED sleduji, byl právě kostel ve Vysoké jedinou nabízenou památkou vyskytující se v programech DED na Mělníku, jejíž interiér mi chyběl mezi osobními skalpy :-).


Kdo máte rádi Kokořínsko, tak jistě mnohokrát projedete kolem třeba i na jízdním kole. Návštěvu mohu jedině doporučit. Pokud třeba znáte mělnické kostely, ale nebyli jste ani na Vysoké, ani v Záboří, tak vás mohu pozvat ještě zítra do Vrbna, kde pan Čepelák velmi horlivě a zaníceně vypráví o skutečně pěkném romantickém místě. V  interieru kostela  můžete obdivovat například historické cenné fresky. Kostelní hřbitůvek je zase zajímavý četnými náhrobky, sochami i slunečními hodinami. Součástí akce je i poutní mše v 15 hodin a setkat se zde můžete při troše štěstí (12 a 14.30) i s mělnickými zvoníky.


Veškeré podrobnosti najdete v programu DED, nebo ve Vrbenském čtvrtletníku. Komentované prohlídky začínají od 9.00 do 12.00 každou celou hodinu, a pak je až v 16 hodin poslední po poutní mši. Ve stejnou dobu ( 16.00) začne v Chrámu sv. Petra a Pavla koncert, který EDD uzavře. Zazní například díla od Johana Sebastiana Bacha, nebo George Frederika Händla. Kostel ve Vrbně bude otevřen 9-13 a 14-17.30 hod. A abych nezapoměl, tak v předsíni kostela by měl návštěvník spatřit i nějaké místní drobné sakrální památky z Vrbna a Hořína.

A jako zajímavost nakonec připomenu, že DED nás v minulosti dovedly třeba i do městských sklepů, do kláštera na Pšovce, do budhistického střediska na Slavíně v Tupadlech, do mělnického opevnění. Hezký zbytek víkendu!

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat