sobota 5. ledna 2013

Posloucháte internetová rádia ?



Je tomu už více než rok, co jsem zde ( nyní v archivu) představil svůj seriál Rádio kdysi i dnes, který vás tuším v devíti dílech provedl historií rádia od časů, kdy velká lampová rádia byla nahrazována přenosnými tranzistoráky, přes období, kdy jsme v Čechách poslouchali slavné anglické vysílání Rádia Luxembourg, až po občanské radiostanice a příchod internetu.

Dnešní občan sice na média nadává, ale již si zvykl, že je jimi zavalený. A teď nemyslím ani tak různé noviny a časopisy v supermarketech a trafikách, jako to, co mnozí přijímáme pomocí televize, rádia, nebo internetu. Ještě před rokem či dvěma, by vás zde média upozorňovala, že si musíte pro další příjem televize koupit krabičku jménem SET-top-box, či novou televizi a dnes už i leckterý lajk aspoň tuší, co znamenají zkratky DVB-S a DVB-T, a že v televizi tak může poslouchat i digitální rádia ze satelitu, nebo digitální rádia z pozemního vysilače.

Ta rádia z pozemního vysilače, -tak to je několik (5 - 10) našich rádií v dost dobré kvalitě signálu, která na běžném rádiu nechytnete. Těch satelitních je pak několik stovek především ze Střední Evropy ( podle družice na kterou parabola míří). Většina lidí však používá přípojky k satelitu i pozemnímu příjmu pro televizi, a obyčejně se nespokojuje s využíváním televizního přijímače, jako rádia. Z těchto důvodů se výrobci zejména přenosných rozhlasových přijímačů probudili a do těch nejoblíbenějších takzvaných VKV rádiích ( nejčastěji poslouchané pásmo v občanském životě) začali u nových typů svých značek přidávat takzvaný DAB. To znamená, že pokud takový přijímač vlastníte, tak už nemusíte jen poslouchat stanice běžně dostupné na VKV, ale při správném namíření antény na televizní vysilač ( a příslušném přepnutí pásma) dostanete i digitální rozhlasové stanice, které z něj vysílají. Samozřejmě, že vždy záleží na místě, kde se nacházíte, a jaký vysilač s jakou nabídkou, se vám podaří zachytit.

Poslední a nejbohatší ( až několik tisíc) nabídku dává internet v oblasti televizní, ale i rozhlasové. Pro jejich příjem používáme PC, notebooky, ale třeba i běžné telefony a jiná zařízení. Výrobci nových televizí již pozvolna integrují do přijímačů možnost užívání netových služeb a pozadu nezůstali ani výrobci rozhlasových přijímačů, jejichž prioritou je především internetový wifi, nebo ethernetový ( kabelový) LAN příjem.

Čili, dnešní posluchač a divák má možnost přijímat televizní i rozhlasové pořady včetně dalších služeb prakticky z celého světa a to doslova za pakatel.

Jenže, přístup občana je další zajímavou kapitolou vývoje našeho občana. Ten není ochotný vždy využívat všech možností, které se mu nabízejí. Mockrát jsem se setkal s názorem, kdy posluchač již dopředu něco zavrhl z důvodu jazykové bariery, nebo proto, že na cestu do těchto míst stejně nebude mít nikdy peníze, nebo zkrátka proto, že ho žádné cestování vůbec neláká a nezajímá. V neposlední řadě, se mnohdy objevuje neschopnost člověka poslouchat jiný druh hudby, než té své nejoblíbenější. A to jsme prosím v jednom státě v Evropě, kde máme také možnost výběru i mezi tuzemským rockem, popem, country či dechovkou atd.

A protože má dnešní člověk každého věku takovéto dosud nemožné  možnosti, tak je velmi zajímavé sledovat nejrůznější statistiky ( ty si na různých webech občas odporují), jak například vypadá poslouchatelnost různých rozhlasových stanic v rámci celého světa. Všeobecně lze říci, že ponejvíce vyhrávají rockově a popově zaměřená rádia na západ od naší vlasti. Na druhou stranu je škoda, že lidé se nějak nenaučili poslouchat v dnešní agresivní a rychlé době také občas hudbu z jiných kontinentů, jejíž bohatá škála se pohybuje od oddychových houpavých poklidných melodií, až po divoké a přitom romantické rytmy černé Afriky, či hudby s příměsí rege. Hudební kultura ostatních kontinentů, ale i jiných Evropských zemí je obrovská a stojí za to se s ní seznámit. Můžeme si i představit, že v době, kdy stanici posloucháme, mají v dané zemi ale třeba i úplně jiný čas než u nás, nebo dokonce roční období a klima. Můžeme si představit saharskou poušť s karavanou velbloudů, zkrátka fantazii se meze nekladou. Ostatně, vše, co děláme automaticky a strojově bez jediné změny, tak se nám přejí. A já myslím, že i ten rock a pop, jen si to nechceme někdy přiznat. Podařilo se mi najít dle mého soudu docela zajímavé stránky, které se poslechu hudby na internetu věnují a dokonce, se k jednotlivým stanicím můžete proklikat přes mapu zvoleného kontinentu....http://www.live-radio.net/info.shtml . A tím bych dnes svůj článek o světě rádia ,televize, interentu a lidí uzavřel. Zajímavé programy a příjemný poslech !

SŠ.


4 komentáře:

  1. Nejdradji poslouchám na http://megaradio.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Z internetových rádií mám hodně rád Rádio Géčko. Hlavně hrajou, moc u toho nepovídají a když ano, tak to dává hlavu a patu. Jinak jako fajn náhrada za rádio mi přijde internetová televize, kterou mám většinou puštěnou při práci na druhém monitoru. Ale není to pravidlo. Někdy zase raději pracuji v úplném klidu. Hodně záleží na tom, co na počítači dělám. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michale, díky moc za komentář. Je to u mě obdobné, i když jsem zřejmě o nějaký ten pátek starší. Na počítači si obvykle hraji písničky z youtube.com, které zrovna chci slyšet. Při drobnější práci dle momentální nálady. Někdy je to oldies stanice SAW 70 a jindy třeba i stanice s různou etnickou hudbou ve světě. ( řecké melodie, Alpy, Srbsko, Tichomoří ...)

      Vymazat