pondělí 28. listopadu 2011

Pozor nepřekrmovat !!!



Včerejší krásné slunečné počasí nás mnohé vytáhlo alespoň na krátkou procházku, která může být kromě relaxace a mnohdy příjemných zážitků často námětem různých nápadů a zamyšlení.



A tak jsem si v blízkosti jezírka u autobusového nádraží vybavil jeden starší článek z novin, kde bylo město nuceno odchytit několik nutrií a dočasně je přemístit až kamsi do Kladna. Potom pokračovala nákladná deratizace proti potkanům, kteří se tu díky neustálému přikrmování kachen a hlavně právě nutrií od místních obyvatel přemnožili. Tato operace se musela několikrát opakovat a rozhodně to nebyla levná záležitost.

Krmení zvířat má jistě svá pozitiva pro obě zůčastněné strany, ale měli bychom míti některé tyto věci na paměti. Ono je hezké, když si zvíře vezme sousto právě od vás, nebo vašich dětí, ale nestrávená sousta, která tu leží často na hromadě ladem mohou být počátkem možné pohromy, která se v konečném důsledku dotýká každého z nás.


Závěrem bych měl ještě jednu poznámku ke správnému krmení kachen. Všeobecně se tato činnost provádět nemá a ptákům příliš neprospívá, ale vždy se najde někdo, kdo neodolá a zejména v mrazech nějaký ten kus chleba, nebo housky hodí. Mějme na paměti, že nemohou sousto nikterak rozkousat, velká sousta ohrožují jejich zdraví a dávejme jim pokud možno co nejjemnější kousky.


Pro Soutok Standa Švec.

Žádné komentáře:

Okomentovat