pondělí 14. listopadu 2011

Neratovice ve filmu


Že si filmaři našli zalíbení v Mělníce a jeho okolí pro své filmy není nic nového. Přimo u nás se filmy natáčí již od vzniku studia na Barrandově. V posledních letech se tu natáčel například Hanibal. O tom si ale povíme jindy. Poslední věc točená přímo v centru byla reklama na Jihlavanku. Ta momentálně beží v TV.

Ale i v Neratovicích se natáčelo. Vznikl zde dramatický snímek s názvem Jakou barvu má láska. Oficiální text: Normalizační požadavky ovlivňovaly i milostné příběhy - jestliže je zažívali představitelé uvědomělé dělnické třídy, musely být optimistické. Pokud se ovšem přidala inscenační i vypravěčská topornost, výsledkem byl těžko stravitelný pokrm, jak je tomu v tomto filmu. Vypráví o tom, jak čistá a upřímná láska, která se rozhořela mezi televizním reportérem a inženýrkou z chemického závodu, může jedině povznášet. Je natolik příkladná, že film poskytuje jakýsi návod, jak by se zodpovědní lidé měli k sobě chovat, aby rodina byla opravdovým základem socialistického státu... 

Asi si nemusíme říkat co bylo hlávním účelem tohoto snímku. Však Spolana je zde krásná, sídliště uprvená a kulturní život ve filmu jen kvete. No nechám na vás zda tomuto snímku, který na CSFD získal pouze 48% hlasů věnujete svůj čas. Já osobně 88minut filmu této kvality ke štěstí nepotřebuji. 

Podstatné je, že to jsou jedni z mála záběrů na Neratovice v dobách největší slávy.  

Pro Soutok Připravil Jakub Hořejší.

Žádné komentáře:

Okomentovat