pondělí 4. března 2024

Nad městem Štětí najdete úžasné výhledové místo, které připomíná díky vrcholovému kříži nějaký vrchol v Bayerischer Wald, nebo v Alpách.


Když nebudu počítat Zimní přechod Nedvězí, který se chodí koncem ledna, tak je od roku 2015 takovou moji tradicí, že obvykle v půli března vyrážím do Všetat, odkud se vydávám na pochod, který jsem nazval ,, Po stopách vladyky Beše" a jenž navazuje na legendu o osídlení města Mělníka. Jenže je letos takové počasí, že se mi do poloviny měsíce rozhodně čekat nechtělo, uspíšit akci jsem v kalendáriu také nechtěl a rýsoval se důvod na vloženou procházku.

Jak jistě již víte z posledního článku, tak jsem se začal pokusně věnovat také videosekvencím, a to je neskutečně široké pole možností. Vy můžete být na nějaké akci, nebo na nějakém výletu, a tam něco natočit, co trvá třeba minutu, co můžete rovnou vystavit na youtube a sledovat zájem. Ale, to je taková nejméně náročná cesta. Pak jsou věci, kde už můžete něco takříkajíc oříznout, nebo spojit, a to už dá přemýšlení, stojí to čas a je třeba nabrat nějaké zkušenosti.

Zkrátka, takový výlet vám může nabídnout celou řadu prožitků i materiálů, které třeba jednou nějak  uplatníte, nebo také ne.

 

Loni mě také dost inspirovala již lednová procházka po nové značené trase podle Labe ze Štětí do Mělníka, která má určitou svoji lesní obdobu přes část našeho CHKO, které se říká Liběchovsko. Když jsem šel tedy loni dvakrát podle Labe, tak jsem letos po mnoha letech zařadil lesní variantu, kterou by mnoho lidí zakončilo v Liběchově, ale já mám rád, když z nějaké relativní dálky dokráčím až domů :-).

Tak bylo tedy celkem rychle rozhodnuto o tom, jak to udělat, aby už člověk pokročil od těch procházek do těsného okolí města zase trošku dále a nechal na sebe působit něco, co není zase až tak daleko a několikrát mu to již v životě udělalo radost. Trasa byla dána.

Původně jsem chtěl jet už v sobotu ve 12.15 vlakem, abych si mohl vnitřně odškrtnout, že po Pendolinu a Railjetu jsem se svezl i čínským Siriusem, ale když internet hlásil 10 minut předpokládané zpoždění, tak jsem se rozhodl, že akci přesunu na druhý den do časnějších hodin, kdy bubu mít na vše více času i klid a svezení novým vlakem přeložím třeba právě na ty Všetaty. Jak moudré to bylo rozhodnutí.


Do Štětí vám jede o víkendu každou druhou hodinu linka číslo 369 ( Praha - Mělník-Štětí), a tak jsem v 11.15 hodin přijel na konečnou, abych prošel pasáže, kde jsem byl naposledy loni. Cena PID je 30 Kč. Ani mě moc nezajímalo, jestli půjdu pěšky kilometrů 17, nebo 25. Chodíme přece pro potěšení a pro radost, že jsme něco absolvovali.

Odtud z centra vyrážíte po žluté turistické značce poklidnou silnicí do obce Stračí a stále je kolem něco vidět.



Ve Stračí jste za nějakých 30 - 40 minut a první, co vás zřejmě za železničním přejezdem zaujme, tak to bude Kaple sv. Jana a Pavla, která předchází takové místní barevné návsi. Místním není různobarevnost fasád na jejich domech i domcích cizí a vypadá to opravdu malebně. Na konci vsi  okresní silnice končí, cyklotrasa k Liběchovu se odděluje a žlutá značka společně s Naučnou trasou loupežníka Štětky dále mírně stoupají nad obec.



Po chvíli dojdete na rozcestí, kde se můžete rozhodnout, zda místní vrch Špičák vynechat a uspořit čas i menší stoupání, nebo se na něj vydat. Já měl tentokrát již z domova jasno a udělal jsem moc dobře. Není to velká zacházka, vede sem ona naučná stezka a na konci vás čeká nejen místo z dost pěkným rozhledem, ale i místo, které má své genius loci.







 Sice nebyly nijak zvláštní výhledové podmínky, ale stálo to zato. Říp máte naproti, zahlédnete Sovici, Roudnici nad Labem, Milešovku, Štětí, EMĚ, a když si dáte dobrý pozor, tak v dáli na obzoru i náš Mělník. To se tedy projdu :-). Ten jsem tedy fotil v detailu normálním foťákem, protože mobil takovou dálku nepřitáhne, ale to bych musel zase ještě připojovat i foťák k PC a jsem v časové tísni. 

Zaměstnání vlastně mnohdy člověka od něčeho jenom zdržuje, a pak i leccos odbývá. V nejbližší době mě čeká osvojení určité základní práce s tvorbou videosekvencí, abych navázal na ne zrovna zřejmě nejhorší start, což si vyžádá jistě plno času, ale věřím, že si tu cestu tady ve fotografiích spolu také ještě užijeme. 


Toto tedy byla moje premiéra na nedalekém Špičáku u Štětí a častějším čtenářům nemusím snad dodávat, že jsem měl sebou také dabové rádio. Snad byly i nějaké lepší podmínky, ale multiplexy ze vzdáleného Bavorska tu zrovna vykazovaly signál až do tří čtvrtin stupnice rádia. Přiznám se, že jsem tu pobyl tak od 12. 30 do 13 hodin a rozhodně jsem neseděl a nerozjímal. Pěkně si to tu tedy prohlédněte a příště snad vyrazíme dále do rezervace. Pokud se mi tedy podaří vyrobit nějaké náročnější video, tak dám jistě vědět.

Pohodový týden !



Když pojedete po obzoru vlevo od elektrárny, tak po zvětšení obrázku ten Mělník ( zámek s věží) na obzoru až téměř při levém okraji fotografie spatříte.












Žádné komentáře:

Okomentovat