sobota 23. března 2024

Dnes by bylo mělnickému řediteli a regionálnímu historikovi Prantišku Puršovi 97 let. Za pár minut také startuje Keltský telegraf 2024. Štětí - Mělník ( poslední část).

 


František Purš

Datum narození: 23. března 1927
Úmrtí: 14. prosince 2015

Přátelé, děje se toho kolem nás  mnoho a snad ve ve všem, na co si jen člověk vzpomene. Od politiky po sport. Vždyť dnes konečně také český pilot Roman Staněk konečně vyhrál svůj první závod formule 2 pro české barvy. Kolikrát se jen už v Československu snilo mnoha klukům a mužům o tom, aby i u nás byl jednou závod formule 1, nebo jsme měli v F1 svého pilota, který tam neudělá ostudu a nezapadne, sotva vyjde.

 Za připomínku pana Františka Purše tentokrát děkuji především vám čtenářům. Téměř denně sleduji sledovanost a vidím, které články zrovna čtete. Jedním z nich je například ....

Není to tak, že bych snad na ředitele své školy a vynikajícího regionálního historika zapomněl. Vždyť mám doma dvě skvělé knížky, které jsou souhrnem jeho článků z měsíčníků Mělnická radnice o našem městě i regionu a jsem moc rád, že se mi s tímto sympatickým člověkem v závěru jeho života podařilo ještě vyměnit několik vět na regionální historické téma, nebo mu popřát a poděkovat za jeho dílo pro občany.

Jen je pravdou, že ve víru toku času i našich zájmů prostě některé věci ustupují do pozadí. Rozhodně si nemyslím, že bych zrovna já měl dnes tady k takovému celkem ještě snad známému mělnickému velikánovi něco psát, ale rozhodně chci touto cestou vám čtenářům poděkovat. Jednak za připomínku, a pak za návštěvnost webu Soutok.

 Opravdu mi sledovanost webu dělá nyní  radost, byť mám těch aktivit v současnosti více a zejména poslední měsíc. Nejen, že právě často ukrajuje návštěvnost po stovkách tak, že už pouhé tři tisíce zbývají ke krásnému číslu 900 000 celkových návštěv, ale kdykoliv koukám na rubriku ,, poslední dvě hodiny", tak je celá řada různě starých ( i různě kvalitních) článků zrovna v reálu navštívených.

Slyšel jsem už dokonce verzi, že weby jsou proti FB přežitkem odsouzeným k zániku a je nepříjemnou otázkou, jaká by asi byla návštěvnost webu, kdyby nebyla reklama na články na Mělníčku, odkud si lidé zvykli startovat zejména na nový článek, ale to naštěstí řešit nemusím.

Vím, že to je tak trošku šaškárna, jako spousta věcí v dnešním světě, ale pořád tak nějak platí, že člověk, který se dovede těšit z drobností, tak je v určité výhodě. Pojďme však tedy ještě k úvodu článku. To je skutečně k nevíře, jak ten čas letí. Zdá se, jako kdyby ten rok 2015 byl nedávno a letos už uplyne  od smrti pana Purše 9 let. Devět let, co jsem jej u potoka, či říčky jménem Pšovka naposled potkal a ještě mu stačil poděkovat.



Počasí dnes straší, občas fouká vítr, občas snad i prší a kdo nemusí, tak ani nikam nejde. Přesto nemohu nějak přejít akci, které jsem se snažil dělat jinak zde neúspěšnou propagaci, a která většinou i na mě probíhá trochu daleko od Mělníka. Dnes ani není počasí na to, aby člověk stál na přesvícené vyhlídce našeho města a zkoušel, zda v triedru neuvidí nějaký oheň na nějakém známém kopci. Ono je to letos všechno dění stejně nějak daleko, byť jsem v minulosti zahlédl ohýnek od kostelíku v Liběchově. Dlouho už se tam žádní čerti nepřihlásili a ani není divu, protože ani v okolí poblíž nic dalšího není.

I tak si ale můžete přečíst zážitky od ohňů z Keltského telegrafu 2024 na stránkách telegrafu zde:

https://www.keltskytelegraf.cz/

Akce poběží na dvou nejbližších větvích v mapě od 19.30 do 20.00 hodin. Ta pro nás asi nejzajímavější běží přes Milešovku, Lovoš, Radobýl a Sedlo na Ronov, ale pochybuji, že by se nějaká aktivita na tuto vzdálenost i v tomto počasí dokázala v triedru objevit.


A už je konečně také na čase, abych ukončil to pěší putování ze Štětí do města Mělníku. Tak to vidíte, oba cíle jsou od sebe po silnici vzdáleny asi 15 km, a co všechno se dá nafotit i nasnímat, jako videosekvence během jednoho takového výletu. Musel jsem to rozdělit do čtyř dílů, abych vás nepřipravil o fotografie různých krásných míst, a to bych ještě rád zpracoval nějakým způsobem ta videa, která jste samozřejmě ještě nemohli vidět.

Na druhou stranu už mám připraveny materiály z akce ,, Po stopách vladyky Beše" , a také je už na čase, se do nich pomalu dát. Nevím, ale mám někdy v těchto případech pocit, že si opravdu celá řada lidí neuvědomuje, co času ty aktivity s prací kolem toho spolknou, a že je ve veliké výhodě ten, kdo v takovém případě již neřeší nějaké pondělí, středu, nebo víkend.


Nebudu to zdržovat. Věřím, že naprostá většina čtenářů již ví, co je na fotografiích a není třeba to nějak komentovat. U milníku podejdete trať k řece a zelená značka vás vede podle řeky Labe a vehlovických tůní do čtvrti Mlazice, kde ji střídá značka modrá, která vás podle kolejí přivede do závěrečné fáze, která již jen stoupá od kolejí do centra města.

Opravdu je u nás krásně a člověk nemusí ani nikam daleko a za větší peníz cestovat. Vyšel jsem asi v 11.20 hodin ze Štětí a domů jsem došel po různém fotografování, videích, rozhovorů s pocestnými i s kamarády asi v 17.30 hodin. Hezký zbytek posledního víkendu před Velikonocemi a uvidíme, co ještě v jeho zbytku stihnu vytvořit. Mimochodem, prý se nám i hodně změnil Mělník, tak je možná na místě se pokusit najít lepší chvilku a trošku se podívat zejména na některé stromy.

Pohodový víkend !















Žádné komentáře:

Okomentovat