pondělí 1. května 2023

Kvetoucí mělnické sakury a pár snímků ze sluncem rozesmátého jarního Štětí. Fotogalerie.

 


Mělnické klima, se podobá tomu na jihu Moravy. Jaro přichází brzy a letos nám některé stromy předčasně rozkvetly již ke konci března. K nejsledovanějším přírodním scénám zde patří rozkvétání sakur ozdobných ve Fričově ulici. Je to mnohdy otázka týdne, a  není problém o tuto vzácnou chvíli přijít. Sakura ozdobná u nás letos naplno rozkvetla v posledním dubnovém týdnu a Soutok byl na místě v pravou chvíli.


V ulici se provádí rekonstrukce plynových přípojek a všichni doufáme, že snad sakury nezmizí a ulice dostane nový povrch. Problém je, že  jejich kořeny trhají chodník i přilehlou vozovku. V nedávné minulosti se již o jejich likvidaci uvažovalo a poukazovalo se na stáří stromů, které jsou prý na konci své životnosti. Zatím jim podpora veřejnosti pomohla, ale víte, co někteří také lidé dokáží udělat, když mají jiný zájem.








Každý výlet za něčím přináší i takzvaný vedlejší produkt. A vězte, že slunce dokáže kouzla. Nemohl jsem vynechat pohled na ony tři tovární komíny firmy Mondi, které se při pohledu od vily Karola u mělnického zámku proplétají mezi komíny elektrárny Mělník v Horních Počaplech.

Mimochodem, starosta Štětí nám o EMĚ řekl  na Pelunce takovou zajímavou historku, kterou si nechám do článku mapujícího náš masový pochod :-).

Kamýr je pro mě takovým neobvyklým místem. Je asi 70 metrů vysoký a až nahoru jezdí podle pláště stříbřitého válce takový prosklený výtah, když je potřeba.


Štětí vévodí při pohledu od liběchovského kostelíčku, nebo při pohledech z cesty k němu od Liběchova populární věžáky.


A pak jsem již jen vyfotil pro mě několik fotogenických snímečků, které jsou zase trošku jiné, než ty snímky z ledna, kdy jsem si dal celou trasu sólo. V každém případě mi bylo poslední dubnový den veseleji a Počeplice jsem tentokrát v družném hovoru minul ani nevím jak :-). Snad v týdnu sem dám tedy něco ze společné cesty a jejího liběchovského zakončení. Pro mě to opět konec pochodu nebyl. Ten byl v Mělníku.
Vycházelo se po projevu cca v 9.30 od závory ve Štětí a liběchovský zámek nás s jistou  delší přestávkou na Pelunce přivítal v 11.40 hodin.

Pohodový vstup do 18. pracovního týdne roku 2023 ! Tak, raději do krásného měsíce máje :-).

Aktualizace 2.5. ve 20 hodin : Minulý článek byl aktualizován.






















Žádné komentáře:

Okomentovat