pátek 19. května 2023

Na Mělníku a v jeho okolí, se změnilo turistické značení. Blíží se prohlídka vinařského sklepení Klamovka. Kvantová duše - květen.


ilustrační foto

Ačkoliv je rozhled od mělnického zámku úžasný, tak stejně mnozí z nás zatouží, se aspoň občas skutálet dolů k Labi a  třeba se jen projít v blízkosti města. Ta asi nejstarší tužba vedla obvykle ke starému ( Strakovu) mostu, aby nám nabídla takový krátký okruh ke komorám v Hoříně a zpět. Tato žlutá turistická značka sem vedla dlouhá desetiletí zcela osamoceně.

Přesto, že jde prakticky jen o krátkou procházku, tak návštěvníka zavede do opravdu hodnotného Hořínského parku, provede jej malebnou obcí s několika zajímavými místy, zavede jej k důležitým historickým komorám na laterálním kanále, které tu zdobí více jak 100 let a nakonec jej dle kanálu přivede zpět pod samotný vinný svah s mělnickým zámkem i chrámem sv. Petra a Pavla, který právě zde vtiskl Mělníku tu hlavní reklamní světovou tvář.

Tento stav nám vydržel prakticky do roku 2010, kdy nám po druhém břehu postupně vznikla mimořádně důležitá cyklostezka s následným odbočením přes most do města a pokračováním dále podle řeky Labe k jeho prameni. Pak se zase dlouho nic nezměnilo, až nám do města přišla poutní cesta Blaník - Říp, která měla potřebu nějak zavést potenciální poutníky na horu Říp.

https://soutok.blogspot.com/2020/04/seznamte-se-e10-poutni-cesta-blanik-rip.html

Když se podíváte na čtvrtý obrázek v článku výše z roku 2020, tak musíte konstatovat, že se toho změnilo od té doby dost. Především nám dnes vede přes starý most ještě modrá značka, která až ke komorám dělá společnost přes obec Hořín ještě žluté značce i Vltavské cyklotrase. S tou pak běží souběžně ještě asi 100 metrů, aby se nám tu odpojila a provedla poutníky podle kanálu až do obce Vraňany. Přitom neopomene představit zoopark v Zelčíně a v Lužci nad Vltavou užije i břeh kanálu, se kterým se původně počítalo pro cyklostezku.

Domnívám se ovšem, že pro nevelký silniční provoz na druhém břehu laterálního kanálu po nyní velmi kvalitní silnici bylo zatím od  souběžného cyklistického vedení trasy upuštěno. Modrá značka se tedy v obci Mlčechvosty napojuje na červenou Dvořákovu stezku vedoucí z Kralup nad Vltavou na Říp.

K dalším změnám pak došlo v samotném Mělníku. Donedávna tu začínala zelená značka, po které by turista došel přes Liběchov až do městečka Dubá. Společnou zelenou barvu však užíval také  velký 28 km dlouhý městský okruh přes Mělnickou Vrutici, který chtěl návštěvníkům přiblížit nejbližší lesy a podle řeky Labe ho z obce Kly přivést zpět k zámku.

Tato dvoubarevnost, se zřejmě nesetkala s pochopením vlivných, a tak byly následující úpravy utvořeny následujícím způsobem. Modrá značka přicházející od obce Mlčechvosty byla prodloužena až k železniční zastávce Mělník - Mlazice. Návštěvník má tak na důležitém výchozím místě u mělnického zámku jasněji. Zelená ho dovede jedině na Turbovický hřeben a modrá do Mlazic. kde se může rozhodnout, zda v podobě zelené značky půjde směrem do Liběchova, nebo po jakémsi mělnickém okruhu mířícím k Mělnické Vrutici. Beze změn pak zůstala červená Máchova dálková cesta, která klesá z centra ulicí Vodárenská a na ni navazující u říčky Pšovky žlutá značka přes Čepičku do Lhotky.

Síť cyklotras v katastru města nedoznala změn a řekněme si rovnou, že opravdovým ternem by bylo, pokud by se někomu podařilo navrhnout cyklostezku celým Kokořínským dolem. Cyklostezka totiž musí vést celá mimo silniční komunikace. Netřeba snad dodávat, že by měla rovněž tak, jako Máchova cesta i silnice vést někde poblíž říčky Pšovky, ale počínat si tak, aby svým cykloprovozem nenutila chodce k neustálému ohlížení se po jízdních kolech. Tedy, nejlépe v celé délce separovaně.

Aktualizace 20.5. 2023 v 19 hodin:

Poutní cesta Blaník - Říp ( cca 190 km), která vznikla v roce 2019 získala letos ( 2023) svého kolegu Říp - Blaník ( asi o 100 km delší trasa). O její podobě se dozvíte třeba v případě, kdy na webu mapy.cz zadáte do vyhledávacího okénka Říp - Blaník. Také ona prochází významnými místy naší historie.

 

Soutok vždy psal, že se domnívá, že radní majitelům sklepů nikdy nenabídli zajímavé podmínky k tomu, aby je lákalo zpřístupnit své sklepy veřejnosti trvale. Zejména se domnívám, že to nejlepší máme  pod Palackého ulicí a MOOS se již podařilo na jeden den zpřístupnit tzv. velké podzemí, které mělo rekordní účast přes tisíc lidí.

Mně nikdo účty neskládá :-), noviny také do ničeho nešťourají, tak jsme bohužel bez nějakého informačního a korektního servisu v této oblasti, ale ještě štěstí, že tady ten MOOS a hlavně průbojného Martina Klihavce máme.

Pokud si tedy chcete ve svém ,, já " odškrtnout další návštěvu nějakých významnějších sklepů a podzemních prostor pod městem, tak tou pravou chvílí bude sobota 10. června. Sice máme třeba zase Veteránské rojení v Lobči, ale o tom to je, abychom si vytvořili nějaký zajímavý program třeba i s oběma cíli. Navíc si myslím, že toto je opravdu ojedinělá příležitost a pomůžete tak ukázat těm vlivným ve městě, že vás prostě mělnické sklepní prostory baví. Jiná věc je, kdo si z toho bude co dělat, ale tak se to prostě všude dělá.

Prohlídka vinařského sklepení Klamovky
==========================
Mělnický osvětový a okrašlovací spolek a Vinařství Kraus Vás zvou na prohlídku historického sklepení nacházejícího se pod vinařskou usedlostí Klamovka.
Mělnický osvětový a okrašlovací spolek (MOOS) od roku 2017 zpřístupňuje vždy na jeden den různé části unikátního mělnického historického podzemí. Akce se vždy pořádají díky spolupráci a vstřícnosti majitelů jednotlivých objektů.
V roce 2021 jsme se navíc vydali mimo vlastní centrum města a začali jsme navštěvovat historická vinařská stavení stojící přímo ve vinicích v okolí Mělníka. V roce 2021 to byl Turbovický lis.
Letos budou mít zájemci unikátní příležitost navštívit vůbec poprvé v historii Klamovku (čp. 1720) a její vinařská sklepení rozkládající se pod tímto stavením. V těsném sousedství se nachází i vinařská usedlost Bašovka pocházející z přelomu 17. a 18. století.
Otevřeno bude v sobotu 10. června 2023 od 9:00 do 17:00 hodin. Pozor, akce se koná pouze jeden den. Prohlídky budou probíhat za každého počasí průběžně po celý den. Není potřeba žádná rezervace ani objednání předem. Prohlídku je možné absolvovat i s dětmi. Ve sklepení není zavedená elektřina, proto doporučujeme, abyste si s sebou vzali baterky. Pro dospělé zájemce bude připravena nabídka vín z Vinařství Kraus.
Jak se ke Klamovce dostanete: Autem je nejlepší jet po novém obchvatu vedoucím od supermarketu EVA po novém nadjezdu přes koleje a dále kolem firmy Vibracoustic a jezdeckého areálu Na Podkově. Hned za ním po pravé straně Klamovku a Bašovku uvidíte. Místo pro zaparkování auta bude u silnice označeno. A protože se obě vinařská stavení nachází uprostřed vinic, nedá se zajet až úplně k nim, ale budete muset malý kousek cesty mezi vinicemi s nádherným výhledem na Mělník a do okolní krajiny dojít pěšky. Jste srdečně zváni! Využijte této jedinečné příležitosti.
Martin Klihavec, předseda spolku MOOS






Na závěr tu mám dnes květnové číslo Kvantové duše. Myslím, že není co dodat. Kdo rád přemýšlí nad věcmi kolem nás a má vztah k vědě i jejím poznatkům v průběhu věků, tak je to myslím dobrý tip.

https://www.szerudashop.cz/blog/kvantova-duse-casopis-05-23/

Pěkný víkend !

Žádné komentáře:

Okomentovat