sobota 21. prosince 2019

Vánoční přání Soutoku. Můžete sledovat pro zpestření na netu.



Milí čtenáři Soutoku, vánoční přání u nás mívají velmi často podobu zasněžené krajiny s kostelíkem, betlémem, stromkem, ale sníh je oproti minulosti málokdy a také my dnes žijeme  mnohem rychleji a v mnohem pestřejším světě.

Myslím, že pestrý je také Soutok, nebo se o to aspoň občas snažím, byť není času nazbyt a každý člověk samozřejmě podléhá různým náladám, touhám a máme k něčemu blíže a k něčemu dále. Samozřejmě nám zvyk i zdraví již nedovolí nějaké radikální změny, jako různým mladým a téměř vždy svobodným dobrodruhům, kteří jezdí po světě na kolech i koloběžkách, točí o tom dokumenty a píší knihy.

Co nás zcela určitě pojí, pokud nepatříme mezi lidi, kteří žijí jen svým vlastním životem, tak to je zájem aspoň trochu vědět, co se u nás na Mělníku děje. Není možné to dění vyjádřit na jediné pohlednici a ani by to člověka nebavilo. Vždyť nejde jen o to, jaké jsou zrovna k dostání suvenýry, ale je tu i spousta kulturní činnosti a koncertuje tu plno umělců.

A právě to, že život není jenom Mělník, kde žijeme, ale také spousta osobních zálib, touha poznávat věci kolem nás a jezdit aspoň podle možnosti i třeba jen na relativně blízké, ale moc krásné výlety, tak to je připomenuto aspoň dvěma malými snímky na vánoční pohlednici pro rok 2019.

Schválně nepřeji nic do roku 2020, protože i když už teď vím, že budu louskat plno zajímavé literatury, jako ostatně každé Vánoce :-) ( a nikdy to neomrzí), tak věřím, že na nějaké silvestrovské přání si čas ještě udělám.


Když už jsem tedy zmínil dobrodruhy, tak připomínám, že Tadeáš Šíma, jehož cestu na kole po Africe jsme tu předloni sledovali, už byl v Africe nedávno znovu a vyzýval fanoušky k trpělivosti, neboť kniha z jeho první cesty je již snad napsána, ale prodávat se prý bude až po jeho příjezdu na jaře.

Tadeáš se měl sejít se svým kamarádem, který se zabývá ochranou proti pytlákům, jenž vraždí slony a vrátit se na kole do Maroka, ale kvůli vízům je nakonec v Ománu a má jet na kole domů do Prachatic ...

https://www.facebook.com/nakolepresafriku/

Odtud se zase dozvídám o dalším dobrodruhovi, který pojede z RSA ( Jihoafrická republika) na koloběžce do Egypta k pyramidám. Doba je tomuto dnes nakloněna, leč jde o velkou odvahu i štěstí.

https://www.facebook.com/dobrobeznik/


https://www.yedoo.eu/cs/clanek/marek-a-dobrobezka-na-kolobezce-po-asii-5mBviY.aspx

Proč ten obrázek hořínských komor ? To je nejspíše už asi záležitost pro budoucí generaci. Zatím víme jen to, že za optimálních podmínek mívá Labe hloubku 2.5 metrů, což poslední dobou přes léto ani často nějak není a právě díky pozorování lodi Rio 2 na netu vidíme, že k nám do Čech ani moc nepluje. Přitom se budují díla pro širší lodi s hlubším ponorem i větší výškou. Co a kam se má vlastně plavit, tak to je vše ještě zřejmě daleká budoucnost.

Tímto přídavkem k přání jsem jen chtěl dodat, že je stále co řešit a o čem přemýšlet. Prožívejte tedy svátky v pohodě a s rozvahou, aby byly opravdu příjemné a veselé, a zachovejte Soutoku přízeň.

4 komentáře:

  1. Jirka z Mělníka29. prosince 2019 v 18:06

    Děkuji za přání!
    Dovolím si zvolit tenhle "přivlastňovací" výraz, protože jsem, coby pravidelný čtenář Vašich stránek, jeho nezpochybnitelným adresátem.
    A zároveň přeji do Nového roku hodně inspirace a chuti do dalších témat a tipů na zajímavosti nejen z našeho města. Kdybyste nějakou záhadou na chvíli zapochyboval nad smyslem psaní příspěvků, klidně to napište k nějakému článku a já Vás z toho jednoduše vyvedu a pravděpodobně nebudu ani sám :-)
    Děkuji za Vaše letošní příspěvky, občas jimi listuji zpětně, dočasně zastavuji čas a sleduji vývoj některých staveb a událostí.
    Budu v tom pokračovat, děkuji za tu možnost.



    P.S.: zaregistroval jste malovaný portál v Legionářů na č.p.50 (přístavba bývalé fajtovy drogerie), nevíte něco o motivu a důvodech, proč se tam objevil?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jirko, děkuji moc za přání i za komentář. I já přeji hodně zdraví i pohody a rád slyším, že články dělají radost. Nepřemýšlím o tom, že bych to nějak zabalil, byť tady nebývají moc komentáře. Jsem dokonce za takové komornější prostředí rád :-).

      Sice nevím, jak dalece se dá věřit všem těm počítadlům, ale vůbec mi neříkají špatné věci a hlavně se točí, i když třeba pět dní nic nenapíši :-).

      Ulicí Legionářů moc nechodím a rád se díky upozornění na věc podívám, ale tady si myslím, že nejlepší jsou dvě možnosti.

      V každém domě někdo žije, nebo tam někdo prodává, či je tam nějaká obsluha, tak při troše štěstí lze někoho odchytit a zeptat se, nebo s tím zajít na facebook pana Lojky, kde je historie budov i jejich proměny na Mělníku dominantní záležitostí všech účastněných a není vyloučeno, že zde člověk najde na dotaz odpověď.

      Vymazat
  2. Ja se k tomu prani pridam take. Jsem moc rad ze web ktery jsme kdysi jako mlady a bezdetny zalozil stale zije. Vracim se na nej jako ctenar a jsem rad ze stale pokracujes. Mozna ze az deti odrostou a bude teosku vic casu, setkame se a nekde opet navazen. Zatim diky za kazdy radek. Vsechno nejlepsi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romane,
      děkuji Ti za přání. I já Tobě a celé tvé rodině přeji ,, pevné zdraví, co nejméně nepříjemností a hodně radosti"! Věř tomu, že roky, kdy má člověk malé děti patří k těm krásným,na které občas vzpomenete, a když odrostou, tak si najednou uvědomíš, jak ten život uletěl, a jak se vše nějakým způsobem změnilo. A to ostatní jsi v podstatě napsal sám. Několikrát jsem vás potkal a radost pohledět :-).

      Vymazat