sobota 7. prosince 2019

Čtyři roky od smrti Františka Purše. Mělnické muzeum navštíví během prosince 1 200 dětí ze ZŠ. Děti jsou z vyprávění o našich mladých letech v šoku. Nové vánoční pohledy MOOS i staronový mělnický betlém koupíte jen v Turistickém Informačním centru. Skály jsou krásné, aneb fajn web.



Žijeme dnes tak rychle a hekticky, že ani nevím, kde jsem to četl, ale jakýsi článek připomíná, že dne 14. prosince tomu budou 4 roky, co nás navždy opustil velký historik Mělnicka pan František Purš  a pod článkem je podepsaný Martin Klihavec. Pan František Purš byl ředitelem mnoha mělnických škol, čímž vstoupil do života mnoha mělnickým generacím, byl jedním ze zakládajících členů MOOS a získal si přízeň lidí zajímajících se o historii našeho města a jeho okolí.

Soutok zde má několik článků, kde tohoto velkého regionálního historika zmiňuje a jsem osobně rád, že mi bylo umožněno díky náhodě, se s ním setkat jen snad pár let před jeho smrtí a za jeho tvorbu mu poděkovat. Jsem rád, že to Martin Klihavec připomněl a je na místě věnovat vzpomínku muži, který tak krásně a poutavě dokázal psát i vyprávět o našem městě.



Další reportáž mi poslalo již tradičně  RMM:

V muzeu se děti dozvědí, jak se slavily Vánoce v 70. a 80 letech… 22. 11. - 20. 12. 2019 Regionální muzeum Mělník, p. o. - velký sál

Netradiční projekty pro školy připravilo mělnické muzeum na výstavě Vánoce 70. a 80. let. Děti se tak na chvíli přenesly do doby, kdy byli malí jejich rodiče. Pedagogové s nostalgií a jejich žáci s údivem procházejí obchody a interiéry plné vzpomínek. Jaké hračky mohli najít jejich vrstevníci tehdy pod stromečkem? Co se nosilo, jedlo a jaká se poslouchala muzika? A ta oblá bílá věc, že není elektrický koš, ale tehdejší super model ždímačky.

 V interakci se svými průvodkyněmi „prodavačkou“ Naďou a „zákaznicí“ Jitkou si tak mohou vyzkoušet šaty z krimplenu, teplákovou soupravu, prozkoumat krešlak, sifonovou lahev, pustit si LP a singl na gramofonu, zavolat si z telefonu s číselníkem, sáhnout si na džíny plísňáky a dojít poznání, co byly Tuzex, bony, nebo třeba triko se Sandokanem. To vše se žáci dozvěděli formou hry na předvánoční nakupování.

 A když si vystáli pomyslnou frontu na banány, kroutili hlavami, že ta doba byla nějaká divná... Ale paní učitelka s úsměvem krčí rameny: „Tak to bylo děti, fronta se stála skoro na všechno“. A ukazuje na nafukovacího slona od Libuše Niklové. „Toho jsme měli doma taky“. Na závěr čeká všechny kouzelná muzejní dílnička ve stylu 80. let. Mladší děti vyrábějí záložku z plsti, žehlícího plátna s třepením, o trochu starší pak chemlonovou chobotnici. A náctiletí…?

Nevěřili byste, s jakou vervou se pustili do šití filcového maňáska dle vzoru z původního časopisu Dorka… Pak už jen snímek na památku u dobového stromku, zamávat mončičákům a igráčkům a hurá zpět do lavic. Projekty pro školy navštíví v Regionálním muzeu Mělník během prosince téměř 1200 dětí.


Kontakt: Kristýna Frelichová – odd. PR a propagace frelichova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651, tel. 315 630 923
Regionální muzeum Mělník, příspěvková organizace Středočeského kraje nám. Míru 54, 27601 Mělník Otevírací doba: celoročně, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin http://www.muzeum-melnik.cz




Budou Vánoce, tak je možná dobré si připomenout, co je k mání v info centru. Jak je to s homolemi cukru, které byly v limitovaných edicích vydané nevím, protože jsem tam dlouho nebyl a Martina jsem se neptal.


Mělnický osvětový a okrašlovací spolek vydal i letos další nové mělnické vánoční pohlednice. Na jedné je zobrazen vánoční strom, který zdobil v minulém roce mělnické náměstí Míru. Na druhé pohlednici je fotografie dřevěného betlému, který stává v posledních letech pod tímto vánočním stromem. A na třetí je nádherný odraz budovy radnice ve skleněné vánoční ozdobě. Autorem všech tří snímků je známý mělnický fotograf Jiří Čermák. Pohlednice jsou v prodeji pouze v mělnickém Turistickém informačním centru v ulici Legionářů.

Martin Klihavec, předseda MOOS



V Turistickém informačním centru máme i letos v prodeji mělnický betlém – papírovou vystřihovánku, kterou zvládnou sestavit i děti. Autorkou je mělnická výtvarnice Aida Líhová Legnerová, vystřihovánku vydal Mělnický osvětový a okrašlovací spolek a vytiskla mělnická tiskárna Wendy.

A to by snad bylo z dnešní uplakané soboty vše. Tak ne, ještě něco přidám :-).



Knížky mají jednu zvláštní moc. Může být venku opravdu ošklivé počasí i tma, ale ony vás přenesou úplně jinam. Třeba i do krásných jasných slunečních dní s modrou oblohou a mohou býti i typem na volný den. Stačí jimi někdy jen listovat a dívat se na krásné obrázky. A nemusí jít o nějakou exotiku.

Můžeme si prohlížet třeba knížku Na Mělníku, která má být brzy ( možná už je) k sehnání v rozšířeném vydání o cizí jazyky. Potěší vás krásnými obrázky našeho města ze současnosti, přinese i hezčí roční období a autoři ji obohatili i pěknými kapitolami. Jistě budete rádi, že to vše máte jen několik stovek metrů od vašich domovů, nebo snad několik málo kilometrů.

Podobnou knížkou je však titul Kokořínsko - Jak mluví skály. Snad každý, kdo má rád přírodu a nechce chodit a jezdit jenom po městech, tak si rád občas udělá výlet do kraje, kde je voda, les, skály i výhledy. A právě skály mají určité kouzlo originality. Některé jsou jen skály, ale jiné vám připadají krásné, zajímavé a mnohdy připomínají svým tvarem nějakou věc, nebo bytost.

Kolem některých vedou turistické značky a k jiným chodí jen horolezci po cestách, které znají jen oni, a které nejsou mnohdy ani v mapách. Obvykle tedy známe skalní útvary, ke kterým nás dovede turistická značka, a které vypadají často opravdu zajímavě. Je však i mnoho těch, o kterých nevíme téměř nic, někdy chybí i fotografie a přesto mají poetická jména.

Takové skalní útvary můžete najít i ve zmíněné publikaci. A protože vše souvisí se vším , jak jsem tu již nejednou psal, tak jsem objevil docela zajímavý web, kde máme i několik obrázků méně známých skal třeba jen právě nedaleko od nás na Kokořínsku, či v celém CHKO. Tam se můžete dozvědět, kde se nacházejí a třeba vám mohou být inspirací k návštěvě. Člověk přece nemusí znát jen ty nejslavnější.

https://www.horosvaz.cz/skaly-region-4/

https://www.skalnioblasti.cz/5_index.asp

http://db-sandsteinklettern.gipfelbuch.de/adr.php   ( Německé stránky o skalách ve světě)

Žádné komentáře:

Okomentovat