úterý 24. prosince 2019

Poslední den před Štědrým dnem mi nadělil neuvěřitelné množství námětů :-).


Také jste si všimli toho, jak si většina z nás v životě velmi často vytvoří určité zvyky, podle kterých takzvaně jede ? Třeba taková letní dovolená. Někdo se naučil jezdit téměř každý rok k moři, jeden známý jezdí stále s rodinou na Šumavu a jen jednou vyrazili za 15 let vyjímečně do Krkonoš, a já zase jezdím už od roku 2014 vlakem na jednodenní výlety a jsem letos velmi zvědavý, zda před sezónou bude opět ta skvělá Jízdenka na léto.

Sice máme zprávy o nárůstu soukromých dopravců na tratích, ale co jako ?
Ve vánočním přání jsem naopak zmínil ty ( obvykle samí mladí lidé), kteří žádné zajeté zvyky nemají, a protože budu jistě aspoň občas na netu sledovat cestu mladíka na koloběžce po Africe i cestu mladíka z Ománu do Čech na kole, tak jsem si dnes zašel pro takové foto koloběžky, kterou tu vlastně ještě nikde nemám.

Dal jsem sem odkazy na sledování obou mladíků a přitom jsem zapomněl na jednu docela zajímavou adresu. Nevěřili byste, kolik mladých dobrodruhů už má tato země, kteří zpravidla na kole, stopem atd. brázdí kontinenty a píší o tom knihy a točí dokumenty. Někteří jsou na Vánoce doma a jiní je prožijí někde na cestách.

Na následující adrese máte rozhovory s patnáctkou našich mladých dobrodruhů, kteří radí, kam by třeba mohli jet lidé na dovolenou a je zajímavé, co vše mimo toho cestování ještě stihnou zcela odlišného.Stačí si pozorně přečíst třeba hned první stránku a nepřehlédnout už informace pod jménem.

https://magazin.aktualne.cz/cestovani/rok-ceskych-cestovatelu-stopem-pres-afriku-na-kolobezce-po-a/r~462d97d6fed511e8b474ac1f6b220ee8/


Vždy jsem fotil parkoviště P+R za tmy, tak tu máte konečně denní snímek. Dnes tu nestojí skoro nikdo, ale přecházet silnice bylo dnes prakticky obtížným úkolem.


Tak jako předloni, jsem i dnes dodal několik knížek do nádražní knihovničky, která je zřejmě stále jedinou knihovničkou na Mělníku. Koukal jsem na ...

https://wave.rozhlas.cz/knihovna-v-trpaslikovi-melnik-ozdobi-knihobudky-od-studentu-7778406

...., ale zdá se, že se projekt nějak na jaře zastavil.

Aktualizace 24.12. ve 14.30 :

Byl jsem dnes odvézt na nádraží asi dalších 15 knih a někdo to asi dává do sběru, protože všechno ze včerejška, co jsem přinesl zmizelo. Nějaké jiné knížky tam tedy ve dvou poličkách byly, ale zdá se, že to jsou ty, co už tam byly i předtím.

Ono je dnes knih všech žánrů od let 40. po 90. léta skutečně už neskutečně mnoho a ač nám může připadat, že třeba jazyková učebnice, nebo krásná obrazová publikace, či bestselerový román může někoho oslovit, tak určitou skupinu lidí neoslovovaly knihy nikdy a mladí zřejmě spíše čtou knížky elektronické a pokud možno nejaktuálnější.



Moje cesta vedla z několika důvodů za město a minimálně šlo o zdravotní procházku, byť počasí nebylo nic moc a kromě jedné žáby, která si šla zaběhat, jsem dnes v polích nepotkal ani živáčka.


Zvířátka snad ani letos žádnou potravu nepotřebují, protože máme počasí, jako na podzim, ...


...., ale věřím, že na Štědrý den dopoledne nějaké mladé rodiny dorazí, jako předloni a jistě i loni.


Najednou mi zvonil telefon a známý mi popisoval svoji skvělou dobrodružnou čtvrteční cestu vlakem do Budyšína na trhy, o kterou se s vámi rád podělím, protože je to poměrně zajímavý i lehce dobrodružný způsob.

Jízdenka PID vám totiž platí až do Loukova u Mnichova Hradiště, ale vám stačí do Mnichova Hradiště. Zakoupíte šestipásmovou ( 4 -9), která platí 2.5 hodiny a stojí 46 Kč. Nevyplatí se kupovat celodenní PID, protože 2x46 =92 Kč. A od Bakova nad Jizerou už platí i v autobusech stará Libnet+, která se dnes jmenuje Euro  Nissa ticket ..

https://doprava.kraj-lbc.cz/page265/Oddeleni-dopravni-obsluznosti/jizdenka-libnet-euroneisse-ticket

Její celodenní varianta stojí krásných 160 Kč, takže vás celá cesta vyjde na 252 Kč. Máte řadu možností, jak cestovat, ale v podstatě platí, že v Mnichově Hradišti musíte z něčeho vystoupit a někde zakoupit zmíněnou celodenní jízdenku.

Nabízí se třeba varianta vlaková, kdy odjíždíte z Mělníka ve 4.12 s příjezdem do Všetat ve 4.29. Odtud pokračujete ve 4.31 vlakem do Mladé Boleslavi s příjezdem v 5.10. Odtud jede další vlak v 5.38, který je v 6.06 v Mnichově Hradišti, kde vystoupíte a třeba už na nádraží koupíte zmíněný další lístek.

Máte čas do 6.24, kdy vás odveze autobus do Turnova s příjezdem v 6.57. Jenom tento úsek dlouhý 16 km by vás přišel na 35 Kč, ale to již bude vaše cesta součástí jízdenky ENT.

Takovou zvláštností je, že vám spoj v 6.24 říká, že jede až do Liberce s příjezdem v 7.37, ale po kliku na PDF se ukáže cesta jen do Turnova.

Ať už je to, jak chce, tak mezi Turnovem a Libercem jezdí autobusy a vlaky asi tak, jako mezi Mělníkem a Prahou. Nejpozději jedete v 7.21 vlakem z Turnova, jste v 7.55 v Liberci, a to postačuje. Přímo na nádraží je restaurace a oddychové patro s televizí a tuším snad i knihovničkou. V 8.30  odjíždí vlak na Drážďany a tato spoj se ani po několika letech nezměnila.

http://soutok.blogspot.com/2014/02/nejkrasnejsi-mesta-na-severu-ceskeho.html

Přesednete už jen v Biskupici ( Bischowsferda) a v 10.20 jste v Budyšíně. Jinak se dá jet třeba také ve 4.15 autobusem do Boleslavi a přesednout na další autobus do Hradiště, ale dále je to už vše stejné.

Kamarád si trhy pochvaloval, protože se prý v Žitavě nahrnulo do vlaku plno Němců, ale všichni jeli na trhy do Drážďan a v Budyšíně ráno v 10.30 bylo ještě prý málo lidí. Měl ještě jiné poslaní.

Z dějin snad každý ví, že toto území patřilo k našemu království a Lužičtí Srbové to dobře vědí.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lu%C5%BEi%C4%8Dt%C3%AD_Srbov%C3%A9

Samozřejmě si chtějí udržet svoji řeč ( jsou dvě, stejně tak, jako Lužice) a své zvyky, a jsou rádi za přátelství a materiály z Čech. Dokonce se prý nějaký zaměstnanec tamního info centra  nechal slyšet, že byl v létě ubytovaný v nějakém hotelu v Mělníku. Škola v Crostwitz ( Chrosčicích ) ,...

https://www.crostwitz.de/index.php?id=3247 ( krásná pohyblivá titulní stránka obce ukazuje krásy okolí i zvyky)

... tak prý dostala prostřednictvím kontaktů nějaké dárky v podobě materiálů z našeho info centra v češtině a nějaké pohádky v různé podobě.

U nás toho bohužel o tomto národu moc nevychází. Zajímavá mi připadá knížka z roku 2008 ....
http://www.prazskamuzea1918-2018.cz/148742-LCVZYQUAMU-horni-a-dolni-luzice.html


Později vedla má cesta podle Billy, kde jsem byl v sobotu nakupovat a bylo to takové útulné, protože tam ještě není nikdo moc zvyklý jezdit. Nervy si odpočinuly :-).
Jen nechápu, jak může někdo vyprojektovat jedno vjezdové a současně odjezdové místo na parkoviště. To jsem nějak nepobral.


Vedle je k disposici ještě prodejna Teta a další vchody teprve čekají na nové provozovatele. To je vše a přeji vám krásný Štědrý den a příjemnou nadílku.








2 komentáře:

  1. Tak to i my jsme se snažili našim dětem něco málo takovéhoto podarovat a tak jsme i učinili a pořídili jsme jim různou takovou výbavu na ven a jestli mám být úplně konkrétní tak třeba stan , ešus a další takovéto velice nutné věci :) Měli velikou radost, tak snad doufám, že se jim to bude líbit i do budoucna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář. To se mi líbí. Když se nad tím člověk zamyslí, tak jsme my, jako lidé nebyli stvořeni k tomu, abychom pořád někde vysedávali, měli málo pohybu, kazili si oči, křivili si páteř a žili jsme nějakou virtuální realitou. Do této pozice nás zahnal až internet a počítačové hry. Je sice pravda, že se můžeme přenést na místa, kam bychom se mnozí jinak ani nepodívali, ale je nejen zdravější pobyt někde venku u nás, ale i ty pocity, které u toho máte jsou mnohem hlubší a celkově to po všech stránkách člověku prospívá více. Držím palce, ať se jim to do budoucna líbí, protože taková záliba jim dá pro život moc pozitivního a vždy se budou mít k čemu vrátit.

      Vymazat