čtvrtek 9. března 2017

Chodeč a Strážnice jsou obce s nádhernými kruhovými rozhledy. Částečně to místní vědí.


Na Mělníku bude cirkus. Už to vědí i 10 km za městem.

Když jsem jel prvně v 70. letech přes Chodeč, ve směru od Dolní Zimoře, tak tu stála hospoda a snad i nějaké smíšené zboží. Skrze obec vede taková úzká silnice, kde mají dvě osobní auta problém s vyhnutím, ale dlouhá léta se zdálo, že tu moc provoz není a jde o zapomenutou vísku. Hlavním bodem obce je takový dolík, kde stojí autobusová zastávka s točnou, kde míval třikrát denně svoji konečnou stanici autobus z Mělníka, který sem jezdil přes Liběchov, Rymáň a  obec Strážnice. Jen kousek nad dolíkem, pak odbočovala místní komunikace, po které se dalo dojet do Vysoké.


Kouzelné místečko nad obcí Chodeč.

Jen kousek výše nad obcí je takový krátký úsek, který automobilista, zvlášť ve směru od Zimoře ani nezaznamená, ale pojedete-li tudy na jízdním kole, nebo pěšky, tak se vám může stát, že si místo pro svůj rozhled přinejmenším oblíbíte.

Sice jsem tu jel později několikrát na kole a vždy jsem se těšil z rozhledu i ze samotné atmosféry poklidné obce, ale to hlavní přišlo, když jsem tu spojil koníčky dva. V překladu to znamená, že mě kromě výhledu ještě zajímalo, co se tu dá chytit v pásmu FM za dálkové rozhlasové stanice. Díky tomu jsem se na místě zdržel déle a na zemi v poli mě zaujal povalený kámen, který mi připomínal menhir. To ovšem již čtenáři Mělníčku dávno znají můj článek o tom, jak jsem kdysi kámen vyfotil a zaslal jej s e-mailem těm, kteří se zajímají o menhiry. Odpovědi jsem se sice nedočkal, ale později, se na jejich stránce opravdu  místo objevilo v kategorii ,, možné, nebo pravděpodobné menhiry."


U menhiru.

Asi před dvěma lety jsem se na místě vyskytl znovu a byl jsem nadšený. Kámen stál v plné své kráse a v jeho blízkosti se nacházelo posezení s různými zajímavými informacemi, včetně popisu kopců, které odtud můžete spatřit. Svoji účast na akci má i RMM, jak se tu může turista dočíst.


Po dvou letech jsem se sem tedy vrátil znovu a byl jsem moc rád, že se stav věcí nezhoršil. Viditelnost byla dost dobrá, hlavně k severu, a ačkoliv odtud není vidět krásný hrad Bezděz, tak jsem si prohlížel s radostí sluncem osvícený Ještěd a vzpomínal na nedávný díl populárního pořadu  s Miroslavem Táborským o národních klenotech naší krajiny.


Zvažoval jsem ještě návštěvu eurosilnice Strážnice - Vysoká, která podle jednoho mediálního on-line hovoru patří také k oblíbeným místům  nejen autora videomappingu Petra Šťastného, ale nakonec mě zaujala nově vznikající  slepá eurosilnice ( snad pro polní práce) o něco západněji. Tam je ten výhled do kraje ještě lepší, protože jste o několik metrů výše, ale to si necháme ( obrázky) třeba někdy na příště.

Konečně, menhir nad Chodčí dává již vybudovanému posezení určitou váhu.  Mezitím jsem si však ještě zašel pěšky dolů do Chodče, odkud jsou spodní dva záběry. O obci se můžete dočíst právě také na tabuli u menhiru a v poslední době, se místní snaží žít kulturně, jak si třeba můžete přečíst nedaleko autobusové zastávky v tuším prosklené tabuli. Byl jsem samozřejmě tak trochu zvědavý, co tu dnes vlastně jezdí za autobus. V čekárně jsem objevil řád, kde jedna školní spoj v obou směrech spojovala Liběchov , Želízy, Dolní Zimoř, Chodeč, Strážnici a Vysokou s Kokořínem. Inu, jezdíme dnes hlavně automobily a někdy to ani jinak nejde :-). S obchody a restauracemi je to i v době turistiky různé, ale třeba nad Strážnicí vznikne jednou rozhlednička, jako v Kadlíně a ještě se budeme divit, jak se to tady vše změní.


pohled na Sedlo ( 726 m.n.m.) a Bukovou horu.


Polomené hory a Ještěd.



Památník padlým.


2 komentáře:

  1. Ten pohled na Ještěd je úžasný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Tomuto foťáku je již 8-9 let, což je znát v kvalitě běžných snímků i těch zoomem přiblížených ( tento případ), ale občas se ještě něco docela povede :-)). Přeji hezký víkend a pokud možno fajn počasí !

      Vymazat