úterý 28. března 2017

Vynášení Morany už v neděli 2.4. Přehledný program RMM na měsíc duben.


Nastala zřejmě již chvíle, abychom se podívali na kompletní program RMM pro měsíc duben.
Duben je krásný tím, že už tu máme jaro, den je delší, než noc a příroda se nám probouzí a je stále veselejší a veselejší. Lidé se vypravují do přírody i na různé akce, které se po zimní přestávce opět rozjíždí a takovým krásným okamžikem jsou velikonoční svátky.

Ty můžete mnozí zahájit ochutnáním tradičního zeleného piva, a kromě tří volných dní není na škodu vzpomenout i na biblický příběh, který se k svátkům váže. Jeho součástí jsou i opravdová krásná moudra, kterým se říká podobenství a stojí za to si je tu a tam připomenout, nejlépe právě teď.

Než nám ten zajímavý a svým způsobem krásný měsíc plný očekávání a radosti z té pro mnoho lidí lepší části roku začne, tak je tu nádherná akce, která je jakýmsi oficiálním loučením se zimou. Říká se jí Vynášení Morany a zde na Soutoku máme obrázky ze dvou ročníků, z nichž některé jistě snad ještě v nějakém článku představím. Konečně, doufám, že ke všemu, co jsem tu v těchto odstavcích napsal, tak se dostanu tradičně i  k detailům. A nyní již pojďme k upoutávce přímo z muzea.

Přijďte se rozloučit se zimou do muzea.

Mělník, vynášení Morany, 2. 4. od 15:00 hodin

Mělnické muzeum ve spolupráci s RC Kašpárek a Folklorním souborem Jarošáček připravují na smrtnou neděli, tj 2. 4., tradiční vynášení symbolu zimy, Morany. V 15.00 hodin se sejdou přátelé starých tradic v atriu muzea, kde společně ustrojí Moranu a za zpěvu ji vynesou z města k řece. Průvod doplní vyprávění muzejnic a vystoupení dětí z Jarošáčku. Od Labe pak přinesou zpět symbol toužebně očekávaného jara, lítečko. Kromě dobré nálady s sebou vezměte vyfouknuté vejce a šnečí ulitku s dírkou. Účastníky průvodu čeká sladké překvapení od Kašpárka a pásmo oblíbených jarních her z muzejní nůše. -JiK-


Program RMM na duben 2017:




Žádné komentáře:

Okomentovat