pondělí 13. března 2017

Už od středy je tu cirkus. Máme tu jízdní řád k páře do Mšena i do Brandýsa. Ze Strážnice může být zřejmě vidět 110 km vzdálený Klínovec.


Nejprve tu mám ještě aktualizaci včerejšího článku. Prý je zřejmě vidět za dobrých podmínek od Strážnice i 110 km vzdálený Klínovec ( nejvyšší hora Krušných hor u Karlových Varů, 1244 m.n.m.) Ano, je to zřejmě teoreticky možné, jak ukazuje snímek. Navíc by to byl obrovský rekord, protože například vzdálený Ještěd žádný extremně vzdálený kopec není a například Krušné hory ( nepatrný zlomek) spatřitelné z Mělníka jsou z Teplicka, což je nějakých 60 km.


Nejaktuálnější a nejblíže: Cirkus Jo-Joo. Kdy? 15. - 19. března. Kde ?  Samozřejmě Mělník-Pivovar. Reklama ? Neuvěřitelná. Takovou reklamní kampaň jsem s takovým předstihem neviděl. Jsou vesnice, kde mají dva sousední domy umístěn na ulici tento plakát.


Pokud chcete vědět, kdy a kde jede nějaká ta parní mašinka, mašina, nebo starý motoráček, tak jsou ideální stránky ... http://www.zelpage.cz/kalendar/ . Jenže, tam je pouze měsíc březen a duben, což je sice pro mnohé rodiny aktuálně dostatečné, ale méně to již uspokojí ty zvědavé a Soutok.

Již v dubnu budou v Brandýse nad Labem tradiční slavnosti, které někdy v minulosti bývají ve stejný termín, jako na Řípu slavná pouť, nebo v Mělníku Vinná noc. Při té události k nám na Mělník zajíždí lokomotiva Šlechtična, aby zde pobyla asi hodinku a opět se vrátila do Brandýsa. Tuto návštěvu tu mám na fotkách, ale můžeme být u toho opět. Kdy?  V sobotu 29.4. mezi  11.28- 11.55 oficiálního času ( dle řádu) v mělnickém nádraží ČD.


Díky moc za to, i za tu možnost, se tímto spojem třeba svézt, ale mnohé nás zajímá, jak to bude 13. května. O lokálku do Mšena to byl tvrdý boj, a tak slavnostní znovuotevření v prosinci 2015 bylo svátkem. Každý však cítil, že speciální motorový vlak je toho času jen slavnostní předehrou, ale to pravé udělá až parní vlak někdy na jaře. A tak se také 30. dubna ( i díky určité náhodě) 2016 stalo. Sice se tady někdo čertil, že vlak pojede až z Prahy a bude pěkně nacpaný, ale bylo to super.

Navíc je třeba si uvědomit, že mšenská lokálka celkově, je tu v sezóně hlavně pro ty vzdálenější návštěvníky, což je naprosto normální. Máme tuto oblast takříkajíc u čumáku a dorazíme do ní čímkoliv.Navíc se snaží o delších dnech lidé ( i my) jezdit leckdy dále od svých domovů. Také se mezi lidmi říká, že pro nás ( Mělník) je spíše hlavní ta parní akce druhou červnovou sobotu, které se říká Na Kokořínsko s párou. V každém případě je krásné, že nám ta pára do Mšena jede už dokonce dvakrát a můžeme si vybírat. Navíc je třeba, aby byl o takovéto akce zájem a spoje z Prahy jsou toho určitou zárukou.

Loňská dubnová návštěvnost byla navíc tak vysoká, že průvodčím ve vlaku podle jejich slov, až vyrážela dech a byli s dění kolem trati nadšení. Jak vidíte, tak se letos z několika důvodů termín rozumně posunul na 13. května a i ti, co pojedou třeba do Mšena po silnici, tak si vlak v Mělníku opravdu užijí. Komu to nevyjde podle svých představ, tak pevně věřím, že druhou červnovou sobotu tu budeme mít zase Léto s párou. V každém případě budou mít hlavně ve Mšeně co dělat, aby tam byli návštěvníci kulturně nadšení, byť je tamní okolí skutečně krásné a loni to vyřešili v dubnu pro vzdálenější návštěvníky historickými autobusy, které je zavezly k pivovaru Lobeč, nebo k hradu Kokořín.

To je zkrátka ukázka toho, jak si mohou všichni pomoci a všichni být nadšení a spokojení. Ti co prodávají, i turisté. Ještě mám ,,možná"  takovou slušnou povinnost uvést zdroj.
Tak tedy: Z internetu. Také vám to připadá takové trošku nefér? Ano, tak tedy: http://gvd.cz/cz/data/jr_zv/SJR_zvl_vlaku.pdf

 Doufám, že ta zvláštní spoj do Brandýsa přes Neratovice tedy patří k těm oslavám v Brandýse. V minulosti probíhala spoj přes Dřísy do Staré Boleslavi a vlak se vracel do Prahy přes Lysou a Čelákovice. Nyní tedy nově Praha-Neratovice- Brandýs-Neratovice-Mělník- Neratovice-Brandýs-Neratovice-Praha. Návazný řád do Prahy hned navazuje.

A to dnes asi stačí.

Žádné komentáře:

Okomentovat