středa 13. dubna 2016

Výzva veřejnosti.Pomozte mělnickému kronikáři určit místa. Rezervujte si vlak. Děti a historie. Není koruna, jako koruna.


Milí čtenáři, jak jistě mnozí víte z měsíčníku Mělnické radnice, nebo z novinového článku http://melnicky.denik.cz/zpravy_region/melnicky-kronikar-martin-klihavec-ziskal-sklenene-negativy-stare-pres-sto-let-20160412.html , tak se mělnickému kronikáři Martinu Klihavcovi podařilo nepřímo přijít k unikátním skleněným negativům ze starého Mělníka z období dokonce až kolem roku 1890, ale i mladšího data.

Místo, kde byly některé snímky foceny lze často určit, ale občas se objeví snímky, na nichž jsou lidé při nějaké akci a určit místo fotografování je téměř nemožné Pochopitelně je v zájmu nás všech zjistit o té minulosti na snímcích toho co nejvíce. Samozřejmě místo, kde mohl být snímek vyfotografován, nebo dokonce i to, co snímek vyjadřuje. Může se stát, že někdo podle nějakých budov, nebo snad i stromů může poznat místo, kde by mohl být diapozitiv nafocený. Jiný znalec dokáže na umělecké fotografii určit podle krojů soubor, který tančí na jevišti, nebo dokonce i název díla.

Budeme nesmírně rádi, když se zapojíte do spolupráce a Martinovi pomůžete. Někdo může mít ještě i nějakého starého dědečka, nebo babičku, kteří mohou něco na snímcích poznat.
Při případné spolupráci, se můžete obracet přímo na e-mail  Klihavec@seznam.cz , nebo samozřejmě můžete přijít i s něčím do komentáře k článku.


Mám tady ještě zprávu, která sem nepatří, ale je celkem důležitá. Článek o páře do Mšena má obrovskou sledovanost ( už teď přes půl tisíce návštěv). Již teď je možné v předprodeji v Praze -Bráníku v osobní pokladně a na Masarykově nádraží v mezinárodní pokladně kupovat lístky a současně i  obdržet místenky. Osobně jsem zvědavý, kolik vagonů bude nakonec vlak dne 30.4. mít. Více v odkaze uvedeném v článku.

A než přejdu k poslední části tohoto více článku, tak bych jen rád upozornil, že v Lysé nad Labem, se nevystavuje populární koruna českých králů, tak jak ji známe z Pražského hradu, z televize apod. , ale replika koruny císařské ( originál je ve Vídni). Viz. nedávný článek.

Letos slavíme 700 let od narození císaře Karla IV. ( 1316-1378) a tomuto téma je věnováno i poslední číslo populárního časopisu Živá historie.




Regionální muzeum Mělník, příspěvková organizace
duben 2016

KOCOUŘÍ TOULKY ZA SLAVNOU PAMĚTÍ MĚSTA

V dubnu se na své pravidelné výlety za slavnou minulostí Mělníka vydává nejen s místními dětmi, ale i se školáky z celého regionu nerozlučná dvojice z mělnického muzea, kocourek Švarc a historik Lukáš Snopek. Hravě a vtipně si společně přibližují zajímavé okamžiky z dějin města nad soutokem. Své postřehy a nápady jako například návrh vlastního domovního znamení si zpracovávají děti do svých badatelských listů. Při svém putování si připomínají význam Karla IV. pro náš region v souvislosti s blížícími se oslavami 700. výročí jeho narození. V cíli na všechny čeká hledání pokladu. Akce mimo jiné záměry reflektuje rozšíření volnočasového spektra a podporu citlivého vnímání a vztahu k místu, kde žijeme, u nejmladší generace. Mělničtí muzejníci tak poskládají historické střípky našeho města se třemi stovkami malých objevitelů.
-jik-
Foto: -mar-

Regionální muzeum Mělník, příspěvková organizace
nám. Míru 54, 27601 Mělník
Otevírací doba: celoročně – denně kromě pondělí 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin
http://www.muzeum-melnik.cz/





Žádné komentáře:

Okomentovat