úterý 5. dubna 2016

A taková to byla krásná sobota. Poklady věhlasné obce Zubrnice a filmový Levín.

 Znak obce

Zatímco krajina mezi obcí Polepy a Liběšicemi, se ještě tváří zemědělsky a nabízí četné výhledy, tak v okamžiku, kdy se dostanete za Liběšice a projíždíte pod majestátným Sedlem ( 726 m.n.m.), se octnete v jakémsi jiném světě. Teď už budete převážně v lese a na první výhledy si budete muset počkat do blízkého okolí Levína.

O Levínu a levínském kocourovi jsem tu již psal. Jde o město, které se v dávnější minulosti proslavilo svojí keramikou, lázněmi a i filmem Páni kluci, v době, kdy tady ještě do roku 1978 vedla lokální trať mezi Úštěkem a Velkým březnem, kterou v roce 1889 vystavěli italští dělníci bydlící v známých Ptačích domcích v Úštěku. Dnes je Levín městysem, a jako vzpomínka na železnici tu zůstala již jen budova železniční stanice.
http://www.ceskestredohori.cz/mista/levin.htm


Výhled od zvonice na kopci do okolí.



Pohled do centra.


Levínský kocour není jenom v kostele, ale najdete ho třeba i nad vchodem do jedné z hospod na náměstí.


Náměstí dominuje tento zvláštní kruhový kostel.


Pohled z vršku ( u zvonice) na Úštěk a  jezero Chmelař.



Celkový pohled na Levín. Zvonice na vršku je sice opravena, je v ní dřevěné schodiště a měla sloužit tuším jako rozhlednička, ale vstup do ní je stále uzamčen. Návštěvník tak vidí pouze dřevěné schodiště a s výhledy do okolí, se musí spokojit v těsném sousedství zvonice. Nejde sice o žádné dálkové pohledy, ale určitě romantické.



Sedlo ( 726 m.n.m.) je nejvyšší horou východní části Českého Středohoří.  Zatímco návštěvník Mělníka stojící za vilou Karola bývá tvarem kopce unešený, ze severu má Sedlo zcela jiný tvar a kvůli kopcovitému terénu ani moc nevyčnívá nad okolní krajinu.



Do Zubrnic jsem dorazil i s těmi zastávkami ve 12.30 SELČ. Je to sem rovných 45 km, ovšem vlakem asi 75 km. Z Mělníka jezdí dnes na přeskáčku po hodině rychlíky a osobní vlaky do Ústí nad Labem-Střekova. Rychlíky mají přípoj po našem břehu přes Velké Březno do Děčína a osobní vlaky přes Velké Březno do Zubrnic. Trať ZMZ je dnes integrována v ústecké městské dopravě, ač jen v sezoně ( duben-říjen)
Zubrnicím jsem věnoval poněkud více času, neboť i místní atrakce jsou trochu od sebe jako-by rozházené a pokračoval jsem dále cca ve 13.40. Příště se již podíváme do okresu Děčín.

Na prvním obrázku máte samozřejmě místní nádherný vesnický skanzen..


Také je tu spousta vodníků ( zde detail)..



... ( vlevo vodník z minulého snímku) i dalších staveb na místním potoku.



Před místním železničním muzeem je přistavený motorový vůz Hurvínek k pravidelné sezonní lince Zubrnice- Ústí nad Labem- Střekov.



Dalšího vodníka můžete najít třeba u mlýna. Tento je veřejnosti přístupný.



Kousek za mlýnem, se přibližuje i vzpomínka na minulost. Je to úsek lokálky mezi obcemi Zubrnice a Lovečkovice, který by ZMZ ráda jednou upravila pro provoz drezínek.



Mlýnský náhon.



Na druhém mlýně se finišuje a má být také přístupný veřejnosti.



Zubrnice leží v krásné panenské přírodě.



Rybník za obcí.

Panorama železničního muzea.



Panorama obce od železničního muzea.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat