čtvrtek 28. dubna 2016

Víkend ve znamení zvláštních vlaků. Na Labi bude plout obří výletní loď a nejen zítra. Retro: Navigace kamionů.


ilustrační foto.

Na úvod tu mám jednu velmi horkou pozvánku na pátek 29.4. Chcete vidět na Vltavě, nebo na Labi moderní obří loď ?  http://www.croisieurope.travel/en-gb/news/new-2016-berlin-heart-prague-board-ms-elbe-princesse

 Devadesátpět metrů dlouhá a deset a půl metru široká loď jménem Elbe Princesse by měla vyplout v 6, nebo 7 hodin ráno z Prahy, takže ji můžeme u nás očekávat asi mezi 13. až 15. hodinou. Loď dále pokračuje po Labi do Magdeburgu a Berlína.
Titulek originálního článku hovoří o tom, že  bude možné již celoročně plout z Berlína přímo až do srdce Čech Prahy, tedy bez nutnosti přestupu ( na autobus pod Mělníkem).



Parní vlak zahájí cyklistickou sezonu na Kokořínsku.

Nedávno jsem tu již dával článek i s jízdním řádem a dalšími informacemi, tak- že jen připomenu. Zájem je o akci obrovský a už ani moc propagace nepotřebuje :-).
http://www.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/1478-parni-vlak-zahaji-cykloturistickou-sezonu-na-kokorinsku

Jízdenky: Mělník-Mšeno-Mělník ve vlaku 100 Kč, zpáteční Neratovice- Mšeno 140 Kč. Děti do 15 let polovic, do 6 let zdarma. Vše již bez nároku na místo. Mějte především na mysli bezpečnost vašich dětí.

Jako první pojede v sobotu motorový vůz, který bude v Mělníku cca mezi 9.00- 9.30 a bude pravidelně až do začátku září sloužit cyklistům pravidelným spojem 30.4. - 3.9. Vlak jede z Prahy, z Mělníka bude pravidelně odjíždět v 9.29 a ve Mšeně bude v 10.09. Jméno vlaku ( cyklovlaku) je Kokořínsko. Zpět odjíždí v 17.15 ze Mšena a v Mělníku bude v 18 hodin. Dále pokračuje zpět do Prahy.

Slavnostní parní vlak z Prahy a Neratovic by měl do Mělníka přijet prakticky po odjezdu cyklovlaku 

Také jede z Prahy do Mšena. V Neratovicích by měl stát mezi 8.56 - 9.12 . Na Mělníku by měl být mezi 9.32 - 10.00. Ve Lhotce mezi 10.20 - 10.30 a do Mšena dorazí v 11 hodin. Zpět odjíždí v 15.08.
Ve Mšeně by snad žádný program být neměl, ale jak čtete v programu, tak hlavními lákadly mají být Lobeč ( pivovar, muzeum). Kokořínský Důl a hrad Kokořín, a také skalní obydlí ve Lhotce.



Jednu důležitou a opomíjenou věc však musím zařadit. V sobotu to nekončí !
Kdo máte zájem, tak v neděli 1.5. jede linka s odjezdem v 9.45 z Mělníka, která staví jen ve Lhotce 10.32, v Kanině 10.47, ve Mšeně 10.53 a končí až v Jičíně. Provozovatelem zvláštního spoje je KŽC ( Klub železničních cestovatelů), spoj se jmenuje Kokořínský motoráček a jede asi pětkrát v roce ve vybrané termíny. Kokořínský motoráček je při zpáteční cestě do Prahy ve Mšeně v 17.23 a z Mělníka do Prahy odjíždí v 18 hodin. Dle jízdního řádu je další jízda kokořínského motoráčku za týden 8.5.


A nakonec ta mám jedno retro:

V letech kolem roku 2000 nebyly ještě mobilní telefony, na pevné linky se čekalo a dařilo se velmi těm, kteří se rozhodli pro občanské radiostanice zvané CB ( civil band- občanské pásmo 27 MHz)

Vysílačky používali lidé k lecčemus Byla jimi vybavena i celá řada nákladních automobilů a tak takový řidič, když projížděl třeba Mělníkem a bloudil, tak to neměl zas až tak těžké. Stačilo jen zachytit na některém ze 40 kanálů hovor a bylo vyhráno.

Tedy, bylo nutné se strefit do mezery, kdy jeden účastník končil řeč, pustil spinač mikrofonu a druhá strana ještě nestačila na svém mikrofonu stisknout tlačítko. Menší prodleva byla věcí slušnosti.
Na takovou chvíli čekala třetí osoba ( nyní kamioňák), která použila kouzelné slovíčko brejk. Tím dal na vědomí hovořícím stranám, že chce zasáhnout do hovoru. Na výzvu brejku pojď, již mohl začít zdravicí a vysvětlením situace.

Například: Ahoj kluci, jsem tady v kamionu u nějaké velké budovy a potřebuji se dostat na Českou Lípu. Obyčejně, se našel v diskusní skupince někdo, kdo se nabídl, že ho městem provede. Ten navrhl jiný kanál, aby si ostatní mohli dál v klidu povídat a na čistém prázdném kanále, pak došlo k upřesnění pozice kamioňáka a vysvětlení cesty. Nápomocná strana ještě byla na poslechu pro případ, že by řidič i dále bloudil a někdy došlo i k veselým situacím, kdy řidič jel třeba kolem navádějícího, který ho upozornil na tuto skutečnost a třeba si i zamávali. Tak to bylo retro staré jenom nějakých 15 let. Dnes už máme všichni mobilní telefony a zase se žije úplně jinak.



SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat