středa 30. prosince 2015

Na Řípu je živo i o Vánocích, aneb pozvánka na náš národní kopec.


Snad každý Čech by měl vědět, že naší národní horou je Říp, že tu dle pověsti stanul praotec Čech, a že byl odtud vzat kámen pro stavbu Národního divadla. Ti zkoumavější, pak jistě ví, že má výšku asi 459 m.n.m. , stojí tu rotunda, čedičový kopec byl donedávna zcela holý, v dobách okupace byl horou pohraniční a na jeho vrcholu jsou kromě maličké boudy také tři vyhlídky pojmenované podle směrů, kam je z té, či oné vyhlídky vidět

. Říp byl samozřejmě také místem mnoha národních poutí, každoročně se tu koná na Sv. Jiří ( po něm je pojmenována kaplička na vrcholu) slavná pouť a můžeme si i zapamatovat, že na jeho úpatí vyvěrají tři prameny, z nichž východní je považovaný za léčivý. Románská rotunda na vrcholu je prvně připomínána k roku 1126, kdy ji kníže Soběslav na oslavu svého vítězství v bitvě u Chlumce ( okres Ústí nad Labem) nad německým králem Lotharem III. nechal opravit a rozšířit. Původně totiž byla kaplička zasvěcena Sv. Vojtěchovi.


Vzdálenost pouhých 17 silničních kilometrů, krásný výhled do kraje, příjemné prostředí, turistické vizitky i další hobby byly důvodem k návštěvě a tím spíše, že to tu pravidelně na Nový rok ožívá. Překvapením však bylo, že to tu žije stále a bouda na vrcholu má otevřeno stále. A tak  je to docela dobrá pozvánka nejen na zbylé volné dny, a samozřejmě i materiálek pro článeček :-).


Na snímku nad textem vidíte typický obrázek z tohoto místa. Ještě se podíváme blíže :-).


Chata na Řípu je pověstná svým heslem : ,, Co Mohamedu Mekka, to Čechu Říp". Na širokoúhlém záběru vidíte, že tu bylo docela živo a zejména venku.


Bez rotundy to nejde, a až se na ni podíváte, tak ....


... si vychutnejte pohled z Roudnické vyhlídky.


Nejvíce turisté komunikovali s obsluhou přes toto okénko ...


... ale Soutok si premiérově zašel dovnitř ( přes sezonu tu bývá narváno) a ..


... pořídil několik snímků maličkého, ale útulného prostředí.


Nezbytná výhledová ružice ....


..... a zde je již ono bližší slíbené setkání. Chybí tu značka ,, dej přednost padáku" :-).


Chtěl jsem pro vás ( i pro sebe) přinést snímky interieru z Podřipského minipivovaru, jehož pivo pijete třeba například u Němého Medvěda, ale otevřeno měli, až od 17 hodin. Podle slov znalců, je prý tato neuvěřitelná ratejna v obrovském kontrastu s interiérem, kde můžete prý obdivovat i varné nádoby. Pivovar se nachází na kraji obce Ctíněves ve směru od Černoučku. Do obce jezdí i lokálka ze stanice Vraňany ( někdy z Lužce nad Vltavou), což je asi dobrá informace na víkendy, kdy to s autobusy bývá na štíru. Tedy, pokud nemáte odvoz, nebo to nepořádáte, jako součást cykloprojížďky. V sousedství Řípu je ještě několik nepříliš známých turistických atrakcí, které objevíte například právě díky vzrůstajícímu počtu turistických vizitek. To objevíte zde na mapě: http://turisticky-denik.cz/

SŠ,

Žádné komentáře:

Okomentovat