neděle 6. prosince 2015

Kam o Vánocích ? Zoopark v Zelčíně, Bedřich i naučná stezka jsou prima volbou. Mělnický vánoční strom. Fotogalerie.


Restaurační terasa Hostince U Bedřicha.

Zoopark v Zelčíně tu je pro vás snad již více, než 10 let a je ukázkou toho, jak lze využít staré zchátralé zemědělské chlévy ze starých časů, což je určitou nostalgií pro starší generace. Je určitou ironií osudu, že  vám Soutok nabízel z této oblasti celou řadu nápadů na cyklovýlety ( na kole k vraňanskému jezu a zpět, Vltavský cyklookruh přes Veltrusy a Vepřek, přes Dolní Beřkovice a Cítov zpět k Vltavě a domů), ale vlastnímu Zelčínu, se nikdy moc nevěnoval. Dokonce se musím přiznat, že ač jsem místní zvířátka již asi pětkrát navštívil, tak restaurační terasu a vlastní interiér Hostince U Bedřicha jsem dosud neokusil.



Malovaný bok Hostince U Bedřicha je nepřehlédnutelný již ze silnice. Otevřeno denně od 10 do 20 hodin.

To se však mělo včera aspoň částečně změnit. Důvodem k návštěvě pro mě v mém věku nebyla Mikulášská nadílka, která tu od 17 hodin probíhala, ale velmi hezká turistická vizitka do mého turistického deníku, kterou nikde jinde nekoupíte. Tedy, ani v kvalitním mělnickém infocentru. A že jde o iniciativu, která ještě nepronikla k mnoha lidem a skutečně prodělává na mnoha místech premiéru, tak o tom svědčila i určitá nejistota obsluhy, která sice tušila co si asi přeji, ale nebyla zvyklá, že by po ní někdo toto nějak častěji žádal. Vizitku si můžete snadno najít na stránkách http://turisticky-denik.cz/ , kde je jednou z asi 5 280 dosud vydaných vizitek a další jsou v rozpracovanosti.

Stručný článek o této aktivitě je zde na: http://soutok.blogspot.cz/2015/10/mate-jiz-svuj-turisticky-denik-pro.html


Domov místních zvířátek.

Do areálu jsem se z různých důvodů dostal až ve 14.30 za použití automobilu, ale to rozhodně doporučit nemohu. Řidič pít pivo nemůže, a tak se musíte vzdát příjemného posezení při zlatavém moku ze Žatce, které zde probíhá ve velmi pěkném interiéru hostince. Posezení na terase v tomto ročním období nepřipadá samozřejmě v úvahu, ale je to dobrý tip na teplotně příjemnější části roku.


Různorodost zvířecích druhů v zooparku je léta stejná, ale prioritou zooparku není náročný chov orientálních zvířat. Naopak, smyslem zooparku je především představit dnešní mládeži a dětem domácí hospodářská zvířata, která se vytrácí v dnešní přetechnizované době tak nějak z povědomí člověka. Vždyť zejména městské dítě dnes nemá tolik příležitostí ve svém přirozeném životním prostředí tato zvířata spatřit a blíže se s nimi seznámit. Žádná fotografie nikdy nenahradí osobní prožitek setkání.


I pštrosa  lze dnes považovat pro svá obří vejce za domácí hospodářské zvíře, byť k nám do chovů přibyl až později. Snad jedině opice tu krabičku domácích hospodářských zvířat ve zdejším zooparku porušila, ale to rozhodně nikomu nevadí. Spíše naopak. Důležité je, aby zde zvířata nestrádala tak, jak to někdy vidíme v televizi v nechutných zprávách.


Opět zapracovala náhoda a já se ve chlévě setkal se svým jmenovcem Pavlem Švecem, který mimo jiné vede přírodopisné kroužky a také zde byl s několika dětmi. Jeho webík jsem tu kdysi představil: http://www.strix.websnadno.cz/   O mém náhodném setkání s ním za mělnickým zámkem jsem psal v článku http://soutok.blogspot.cz/2014/05/za-melnickym-zamkem-potkate-cizince.html

Kromě zvířátek s dětmi navštívil také naučnou stezku Vrbno-Zelčín o třinácti zastaveních.


V areálu samozřejmě nechybí lavičky, pískoviště, atrakce pro děti, aby si zde zejména mladé rodiny s dětmi užili opravdu v rámci možností co nejlepší den. Různé víkendové akce jsou dnes v zooparku samozřejmostí a můžete se podívat na http://www.zooparkzelcin.cz/

Valná část areálu, se zdá i po letech ještě nevyužitá, ale rozhodně je lepší postupovat pomalu a s rozvahou, než se dostat do nějakých problémů. Vzpomeňme na megalomanské neuskutečněné plány různých bazénů,  tanečních parketů,divadelních scén, letních kin, tropických skleníků, nebo tropy-parků, o kterých ti movitější podnikatelé někdy zauvažují, což je zase někdy v jistém kontrastu s vytvořením komornějšího oddychového prostředí. Vždyť i hvězdná noc a plápolající oheň má své kouzlo.


K nejroztomilejším zvířátkům patří i různé druhy těchto rohatých zvířátek a tak vám pro potěchu dodám více záběrů.



Hned po východu z areálu vás napadne, kam asi teď dále. Jistě vás zaujme obří oplocený plac určený pro koně a na obzoru naše nedaleké bydliště, které právě odtud vypadá tak romanticky.


Koně tu mají pod takovými přístřešky a voda byla zřejmě v plechových sudech, které se tu občas vyskytovaly. To už se slunce svezlo k obzoru a teplota byla nějakých šest stupňů nad nulou.


Hned u ohrady narazíte na jedno s četných zastavení poznávací stezky Vrbno-Zelčín. Pro pokročilou dobu jsem již absolvoval pouze zastavení 9-13 a zbývá mi takový půlkruh z Vrbna ke kanálu a do Zelčína.
Výhodou digitálu je, že si můžete všechna zastavení nafotit a třeba až doma přečíst :-). I proto je lépe přijet do Zelčína v této části roku dříve.


I menší půlkruh kolem zelčínské obory vás dovede ke kanálu. Měl jsem štěstí, že zrovna jel od Prahy tlačák, což jistě oživilo zelčínskou nabídku.



Mají tu most do polí směrem k Býkvi tak nízko, že vůdce plavidla musel spustit svoji kormidelnu do polohy zároveň se strojovnou a kajutami.


Měl jsem ještě další plán, a když jsem se tak vracel později již za tmy k domovu, tak jsem spatřil krásného Mikuláše, anděla i čerta. Jen nebyl čas je vyfotit a později jsem o ně již nikde nezavadil. Ale, napadlo mě přinést aspoň ještě první vánoční záběry toho nejhlavnějšího, co nyní ve městě máme.



Žádné komentáře:

Okomentovat