pondělí 25. srpna 2014

Budovu, kde údajně sídlí Rádio Patriot bylo těžké vypátrat. První fotky sídla a paleta obrázků krásného dne v Nymburku i Poděbradech.


Pátrání po internetu patří již tak nějak k práci blogerů i novinářů a mělo by patřit i k práci regionálních politiků, aby měli přehled, jak se žije třeba v sousedních městech a případně se nechali něčím inspirovat.
Soutoku se na jaře takto podařilo objevit internetové Rádio Patriot, které svoji činnost rozjíždělo pod sloganem ,, Rádio Patriot, rádio vašeho srdce. Rádio Patriot,- vysílání pro Střední Polabí." Nutno říci, že díky webu rádia získal Soutok inspiraci v případě sledování cesty poutníka Petra Hirsche, nebo plavby lodi Petburg, které překročily hranice nymburského okresu.


V současnosti  lze říci, že Patriot je stanicí, která se především věnuje hudbě a určitým dílem i kultuře, případně občanskému dění v Nymburku a blízkém okolí. Z tohoto důvodu bylo zřejmě nakonec definitivně opuštěno logo s vyobrazením znaků měst od Kolína po Mělník a nahrazeno logem novým, které tak trochu připomíná bývalý monoskop Československé Televize s Hradčany a Karlovým mostem v popředí, ovšem zde pravděpodobně reprezentuje Nymburk.


Jak jistě pravidelní čtenáři Soutoku vědí, tak jsem zde propagoval nedávno hit letošního roku, kterým byla jízdenka na léto. Ta umožňovala během libovolných 14 dnů v měsíci červenci, nebo srpnu libovolně cestovat po republice za jednotnou cenu 1200 Kč ( platí do konce srpna). V závěru její platnosti nebylo od věci vyměnit dálkové výlety za ty kratší, a tak samotný závěr patřil jednomu z oblíbených míst, jakým jsou relativně nedaleké Poděbrady. Ovšem, náhle se blýskla myšlenka, že by se k návštěvě dal připojit také ještě pěkný Nymburk, kterou navíc umocňoval fakt, že právě tady sídlí stanice, o které se na webu Soutoku v nedávné minulosti hodně psalo. A hodně velkou pákou je fakt, že stanice své vysílací prostory na svém webu nijak obrazově nepresentuje. Konečně, pátrání lze považovat občas i za určité hobby :-).


A tak jsem po nějakých 45 minutách cesty pátral po ulici Bedřicha Smetany, ale najít číslo popisné 55 ne a ne. Občas jsem zkoušel oslovovat různé občany, ale Patriot nikdo neznal. Nakonec jsem před 18 hodinou nedělní zavítal do opravdu pěkného infocentra, kde jsem narazil na mladičkou slečnu. Ta o stanici nikdy neslyšela, ani o jménu autora některých článků z Nymburského deníku, kterým otec myšlenky rádia Patriot Pepa Podolák je. Když už se zdálo, že je úspěch akce nemožný, přece jen jsem již snad od pohledu objevil na Přemyslově náměstí člověka, který se usmál a potvrdil moji domněnku, alespoň pokud šlo o upřesnění místa. Vězte tedy, že stanice sídlí někde v budově, kterou presentují první čtyři snímky a kterou místní ( respektivě snad jen její část) označují, jako Kulturní dům. Osobně se domnívám, že vchod je na titulní fotografii a spodní fotografie možná presentuje nouzový východ z budovy. Takže, to bychom měli vypátrání sídla rozhlasové stanice, která nás dovedla ke zmíneným akcím a nakonec již jen obrazem po pěkných místech zmíněných měst.


Místní gymnázium .Postaveno 1907.


Nymburk má dva dodnes funkční obranné vodní příkopy, což je považováno i za jakousi raritu. Příkop Velké Valy byl nedávno upravován z důvodů zarostlého koryta, které způsobovalo nepříjemný vjem páchnoucí téměř stojaté vody.


Malé Valy, to je určitá romantika.


Secesní vodárna z roku 1904 slouží dodnes.


V průhledu pod mostem je  věhlasný  nymburský pivovar. 


Stará rybárna z roku 1737 dnes slouží především, jako místní městská občerstvovací cyklostanice. Zde jde opravdu o funkční zařízení.


Středověké hradby ze 13. století. Město založeno kolem roku 1275, jak praví průvodce.



A to již je výzdoba v nádražním podchodu v Poděbradech, který spojuje bez nutnosti přechodu silnice lázeňský park, nádražní budovu, tři nástupiště a čtvrť za tratí.


Z lázeňského parku.


Místní chloubou je především tato časově řízená fontána.


Známé hodiny na záhoně.


Jedna z lázeňských společenských budov.


Socha českého krále Jiřího z Poděbrad.

S.Š.

1 komentář:

  1. Ahoj.
    Hezké pátrání. Ano je to budova Obecního domu, kde máme vysílací studio. Čtvrtá fotka, s domělým nouzovým východem, dokonce ukazuje přesně na místo, kde sídlíme.
    A teď k tomu logu. Opustili jsme myšlenku heraldiky a při sjednocování grafiky jsme hledali jiný způsob vyjádření našeho zájmu. Takže pro méně vnímavé, se jedná o charakteristické dominantní věže měst na Středním Polabí, kde jistě Mělníka znalý patriot rychle odhalí siluetu věže kostela svatého Petra a Pavla. Za grafický návrh a vypracování patří velký dík tvůrci pátečního pořadu Lascivní zboží, Jirkovi Vetešníkovi.
    Chceme se zaměřit na kulturu a dění nejen v okolí Nymburka, ale bohužel všichni naši spolupracovníci, kteří měli přinášet denní zpravodajství například z Mělníka a okolí se na nás vykašlali. Pokud byste se do projektu Rádio Patriot chtěli zapojit, neváhejte mě kontaktovat na podolak@radiopatriot.cz

    OdpovědětVymazat