neděle 3. srpna 2014

Dvojí přístup v mělnické nemocnici.


Přístrojem Aquilion 64 je dnes vybavena téměř každá okresní nemocnice v ČR.
Více v článku http://soutok.blogspot.cz/2013/07/nad-vasim-zivotem-bdi-aquilion-64.html


Marodíte často? Chodíte hned s každým problémem k obvodnímu lékaři, nebo nemoci raději přecházíte, či si vezmete nějaký ten den volna a snažíte se vypotit ?
Že je to trochu nezvyklé téma na léto a na dobu dovolených ? Tak to může říci jen ten, kdo nečte. Skutečně i v těchto dnech, kdy například přejdete z venkovní teploty kolem 30 stupňů do silně klimatizovaných 20 a ještě se napijete studeného nápoje, tak můžete onemocnět, podobně, jakož i ve vyhřátém automobilu, když na sebe pustíte ventilátor. A že jsou tropické teploty nebezpečné, přináší úpal i úžeh, případně ještě nebezpečnější vyčerpání z tělesné aktivity, tak to bychom neměli podceňovat, stejně, jako skutečnost, že se jedná opravdu o aktivní lékařské období z hlediska zásahů.

Někteří jedinci však podlehnou i reklamám v televizi a vypraví se na takzvaná preventivní vyšetření, která bývají obvykle směřována na vyšetření spodní části trávícího traktu. Někdy je označujeme výrazem, jako je vyšetření tlustého střeva. A období veder je tomuto vyšetření vcelku nakloněné z jednoho dobrého důvodu. Na vyšetření musí pacienti chodit takzvaně vyprázdnění a tak vám obvodní lékař předepíše velmi často vyprazdňovací prostředek s názvem Fortrans, kterého je nutno vypít před vyšetřením rovné čtyři litry.

Nejde o žádnou pochoutku, jako může být pro někoho osm půllitrů piva, ale vedou se kolem téma strávení přípravku obrovské netové diskuse a zdá se, že z nich vychází vítězně kombinace s džusy. Pacient, se mohl ještě nedávno leckdy i dozvědět, že má díky absencím u obvodního lékaře prošvihnutou injekci proti tetanu a tak dostane hned brzy postupně tři, ale to již dnes tolik nehrozí, protože je vakcíny zřejmě málo ( asi kvůli těm přešvihnutím a následnému trojnásobnému přeočkování :-) )a bylo desetileté období prodlouženo na patnáct let. Jest-li to není tím, že takové ty mediální zprávy z TV o tom, že vás budou lékaři někam dopisy zvát do ordinace, jsou poněkud mimo mísu?

Také by zde zřejmě mělo býti pro úplnost uvedeno, že ne každý, se musí nutně dostat až do ordinace takzvané kolonoskopie, pokud má v pořádku jednoduchý test, ale stává se často, že tomu tak není a není třeba se hned hrozit těch nejhorších scénářů. Vyšetření bývá všeobecně považováno za nepříliš příjemné, ale ono je to do jisté míry také ovlivněné přístupem personálu k pacientům. Metoda je sice popisována tak, že jde o postupné zavádění miniaturní kamerky do střeva, ovšem to musí být při akci pochopitelně nafouklé vzduchem či jiným plynem. Po výkonu, pak bývá klient zbaven přebytečného vzduchu či plynu podobně, jako velký nafukovací míč.

Jenže, ne vždy bývá tato metoda z různých důvodů dostatečná, neboť se kamera nemusí dostat všude. Pak může přijít vyšetření další, které lze nazvat třeba dovyšetřením a samozřejmě je opět na svobodném rozhodnutí každého, zda ji podstoupit. Toto se již nejmenuje kolonoskopie, ale kolonografie. Metoda spočívá vtom, že pacient je opět nafouknut, jako balon, ovšem tentokrát více a snímání přichází z venčí rentgenovým způsobem. Někomu, se tedy může jevit tento způsob šetrnější, byť nafukování lidí je určitým rizikem vždy. Ovšem, o závěrečném zhodnocení každého jedince rozhoduje opět lékařský personál. Pokud to někdo seká, jako Baťa cvičky a závěrečnou fází, se vůbec nezdržuje, tak takového pacienta lituji. A tak se nezřídka setkávám s tím, že pokud někdo na nějaké vyšetření musí, tak raději někam jinam mimo Mělník, byť jsou známé případy, kdy sem dorazí v nějaké lepší naději  zase jiní pacienti odjinud.

Na závěr vlastně takové pikantnosti. Reklama na předběžné vyšetření tlustého střeva je čas od času díky televizním obrazovkám slušná, ovšem, žádný lékař vám neřekne, kdy a zda máte zase přijít příště. A leckdo se domnívá, že to vlastně je k ničemu, protože vše spojené s lékaři je spojené se stresem, který mimochodem je spouštěčem vážných chorob a řada výzkumů stejně nic neodhalila, nebo nemoc propukla zcela jinde. A tak vlastně je možná nejlepší cestou víra v lepší osud a úspěšné lékařské výzkumy v oblasti zdolávání již objevené choroby pokročilejšího stádia. Vždyť dnes i ten ,, sajbrnajf" odooperuje pouze 6 vybraných pacientů denně s nejistým výsledkem, z nichž někteří dorazí opakovaně.


Cyberknife pro odstraňování nádorů je v ČR naopak pouze jeden (Ostrava). Německo pak disponuje pěti přístroji http://cyberknife.fno.cz/cs/clanky/cyberknife-kybernuz
A článek zde http://soutok.blogspot.cz/2014/02/nejdrazsi-zdravotni-pristroje-v-cr.html

Do nedávna byl u nás nejdražším lékařským přístrojem na odstraňování nádorů Leksellův gama-nůž.
http://www.familyfreshnews.cz/medicina/589-lekselluv-gama-nuz-v-nemocnici-na-homolce-slavi-dvacetiny/

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat