pondělí 28. října 2013

Na svátek republiky Soutok kultovně navštívil Říp. Výhledy byly perfektní.


Opěvovat krásnou a bájnou horu Říp nedaleko našeho Mělníka by bylo nošením dříví do lesa. V historii sem kráčeli poutníci v nelehkých dobách státu, konaly se zde projevy významných osobností našeho národa, vytěžil se zde i základní kámen pro stavbu Národního divadla a samozřejmě se hora pojí s naší nejslavnější bájí. Nádherně je tu však díky jisté osamělosti hory v každé době. Na své si tu přijdou romantici, výletníci, ale třeba i občas radioamatéři, hvězdáři, či botanici apod. V dnešní sváteční den a velmi teplém počasí, se dnešní situace podobala trochu Václavskému náměstí, ale příroda vykonala své, včetně větříku, který vyčistil atmosféru dokonale pro dálkové pohledy.


K oblíbeným patří třeba výhled na nedaleký hrad Házmburk, který také patří k vyhaslým sopkám, které tvoří celé České Středohoří. Jen o kus západněji spatříte stolovou horu u Loun ( vrch Raná), která patří především rogalistům ( mimo snímek). V pozadí bylo možno spatřit pohraniční hradbu Krušných hor.


Zde byl právě vytěžen základní kámen pro Národní divadlo a nás sběratele historických dárků časopisu Živá historie může těšit nedávná replika barevné umělecké zakládací listiny divadla. Všiměte si, jak se v poli pod horou odráží pozdní odpolední stín národní hory.


Ač jsem byl na Řípu nesčetněkrát, tak teprve nyní, kdy byla skutečně dost dobrá viditelnost jsem si všiml, že řeka Labe odtud nabízí skutečně několikrát pohled na různé úseky své hladiny. Tím se hlavně dosud chlubila rozhledna Varhošť u Litoměřic. Spatříte pasáže od Štětí, až kamsi k Porta Bohemia ( Libochovany). Na fotografii vás jistě zaujme Sedlo ( 726 m.n.m.), které je nejvyšší horou východní části Středohoří a vlevo vysilač Buková Hora jen kousek za Ústím nad Labem. Bílá stavba ve středu snímku je silo v obci Polepy ( silnice i železnice mezi Mělníkem a Litoměřicemi). Tady se chce říci, že optická radost je jedna radost, ale zeměpisné znalosti  a určitá představivost, či osobní seznámení  jsou dvojnásobnou radostí ;-):-).


Románská rotunda zde byla postavena knížetem Soběslavem na památku vítězné bitvy u Chlumce ( tento nedaleko Ústí nad Labem.) mezi knížetem Soběslavem a Lotharem roku 1126. Je jednou z nejstarších významných památek na území našeho státu.


A nádherný pohled k městu nám tak milému a domácímu. Z Mělnické vyhlídky byl dnes krásně vidět i Vlhošť,Bezděz, snad dokonce Jedlová a blýskal se ve slunci krásně i kužel dalekého Ještědu.
Avšak, nastal čas se západem Slunce sestoupit opět do reality, kde na nás čeká zajímavá politická doba i práce. Úspěšný vstup do dalšího týdne přeje Soutok, který se blíží k významnému datu rekapitulace dosavadní činnosti.

SŠ.

2 komentáře: