neděle 20. října 2013

Volby jsou již za 5 dní ! Zřejmě poslední předvolební článek Soutoku.



Do voleb máme již pouhých pět dnů a téměř na každém kroku, se lidé dohadují. Vyjímkou není například ani server Mělníček.
Zkusme si dnes možná již naposled udělat tady takovou návštěvu politiky před volbami.

Začněme stranou, která je úplně na levé straně spektra, jak říkají politici. Řeč je samozřejmě o KSČM, která již dávno byla předmětem svárů celé veřejnosti, zda stranu zakázat, či nikoliv.
Mladší generace, se dnes může možná ptát, proč k tomu nedošlo, když má strana tak hrůznou historickou pověst. Naprostá většina z nás, se mnohdy o tyto věci moc nezajímá, ale pokud začneme šťourat do minulosti nějakého zejména staršího politika a jeho příbuzných, nebo i podobně do jiných sfér obyvatelstva, tak se dostaneme k tomu výrazu našeho spisovatele a filosofa Ludvíka Součka, který zní ,, Všechno souvisí se vším".

Slýcháme, že KSČM, se pravidelně umísťuje poměrně úspěšně mezi volenými stranami a letos bude možná velmi úspěšná. Co způsobuje tento nárůst preferencí? Je to odklon bývalých levicových voličů ČSSD, nebo nespokojenost veřejnosti i odjinud? Ať je tomu již jak chce, tak strana marně čeká na vítězství a je téměř bez šance, že by s ní chtěl někdo vládnout, nebo jít do opozice. Paradoxně představuje podobně levici, jako ČSSD, avšak Bohumínské usnesení na sjezdu ČSSD dovoluje pouze tichou podporu ze strany KSČM. To dokonce vedlo v minulosti i k jistému škádlení, kdy levicová KSČM hlasovala v zákonech po boku ODS proti ČSSD. Závěrem by se dalo zřejmě říci, že hlas pro tuto stranu nemá v důsledku za současného stavu věcí význam, snad jen protestní a dlouhodobě napomáhá patovým situacím naší politiky.

ČSSD má presentovat jedinou  levicově zaměřenou volitelnou stranu hlásící se veřejně k sociálnímu programu, ale ve své podstatě je velmi zatížena kauzami svých bývalých předsedů, nevalným řečnickým uměním, vzpomínkou na velkou vládní koalici, někdy i podivnými návrhy zákonů, kauzou David Rath apod. Bude sice hrát v letošních volbách klíčovou roli ( takovou hraje i všude jinde ve světě), a je faktem, že vlastně odtud vycházely návrhy na nedůvěru řádně zvolené předchozí vládě, avšak její pravděpodobné vítězství ( alespoň dle průzkumu) bude takovým podivným vítězstvím.

Teď přichází ve spektru místo, kde málokdo ví, zda má dříve uvést stranu Ano Andreje Babiše, nebo TOP 09.

Začneme Ano, která je takovým černým koněm utkání. Vynikající řečnické schopnosti Andreje Babiše slaví úspěch a raketový vzestup vzhůru. To je ovládnutí umění antických řeckých řečníků, kteří mluví krátce, jasně, srozumitelně, nikoliv zbytečně a jak se mnohým lidem líbí, tak i lidově. Otázkou je, zda si volič uvědomuje, že strana není jen jeden politik a dovede se podívat i na další tým. Co tito lidé dělali předtím? Je to strana nová a pochopitelně nečitelná, která zatím jen propagandisticky prohlásila, že menšinovou vládu ČSSD by nepodpořila, ale je vlastně otázkou, jak si to všechno představuje, protože, kdo jste viděl duel Babiš vs. Němcová, tak alespoň nyní před diváky to bylo velké divadlo o politické vzájemné nesnášenlivosti. Možná, že Babiš bude přemýšlet o koalici s TOP 09, ale to všechno se už za týden dozvíme.

TOP 09, to je myslím čitelná strana, protože na svých činech ukazuje, kam kráčí. Tady je skoro zbytečné cokoliv psát. Strana se podílí maximálně na zákonech, kterým, jako občané podléháme, na stavu celkové prosperity všech rezortů, neměla nic proti amnestii bývalého presidenta, zasadila se o to, že církevní restituce, bez ohledu, zda s nimi občan souhlasí, nebo ne, že byly odsouhlaseny právě v této době. Má své příznivce i odpůrce a slušnou reklamu v podobě svých lídrů. Možná, že při volebním úspěchu bude mít strana více důvodu k oslavě, než vítěz voleb.

ODS je poslední stranou, kterou snad lze ještě brát vážně, protože procenta pro ostatní strany jsou spíše jen bezvýznamným oslabením těch, kde se bude rozhodovat o stupňe nejvyšší. Co dodat? Strana, kde se skandály rodily především díky aktivitám sdělovacích prostředků a lecos vždy přestála. Často se setkáváme s přídomkem arogantní. Na jedné straně chce dát práci mladým lidem a na druhou stranu vyzývá podnikatele, aby se smilovali za finanční příspěvek nad těmi, kterým je už přes 50 let a ty ( ne)odborníky  zaměstali. Zní to diskriminačně, ale jde především o stranu, která je tu především pro podnikatele. Jinak je  pravda, že příchod PC a výuka cizích jazyků změnily kdysi stoletími zaběhlé hodnoty, ale nelze snad zcela zavrhnout letité zkušenosti i praxi, která má nemalý vliv na vývoj celé společnosti. Vzpomeňme třeba jen na často zmiňovaného Tomáše Baťu, kde každý pracovník managamentu prošel od nejnižších postů ve firmě mnoha procesy tak, aby se seznámil dokonale s problematikou. Něco řídit ještě neznamená vidět problematiku dané činnosti a to neplatí jen pro auto.Vždyť se o Česku říká, že jsme sice národ pracovitý, ale výsledný efekt se míjí účinkem.

Jakou stranu kdo vhodí do volební urny a co z toho bude, to ukáže čas. Soutok se pouze pokusil  k danému aktuálnímu téma přijít s příspěvkem určitého pohledu na věc.

A sotva jsem dopsal tento článek, tak už je situace podle průzkumů ale zcela zase jiná a dalo by se říci, že týden před volbami, až nečekaně jiná. Do nečekané koalice může vstoupit i okamurův Úsvit a KDU-ČSL, takže se může opravdu vše zamotat.

SŠ.




Žádné komentáře:

Okomentovat