neděle 14. července 2013

Výstava Za obzorem od autora Tomáše Hobzíka je opravdovou lahůdkou.


Jak je již v Soutoku zmíněno, tak v Mělnickém regionálním muzeu právě probíhá skvělá výstava modeláře Tomáše Hobzíka. K vidění je spousta majáků, věží, hradů a vše samozřejmě tak, jak tomu ve skutečnosti ve větším měřítku je.


U někoho výstava možná rozvíří vzpomínky na časy, kdy jsme si někteří vystřihovali modely z časopisu ABC a slepovali různé hrady, selská stavení, či automobily.


K vidění byla i mělnická věž, nebo rozhledna na Vrátenské Hoře.


Zde například můžete vidět vlevo vzadu Bramberk nedaleko Lučan u Jablonce nad Nisou. Vpravo vzadu pak někteří poznají Děčínský Sněžník a vpředu vpravo je Špičák u České Lípy.
Mimochodem, Jizerské hory jsou známým rozhlednovým královstvím a kromě Bramberku je kousek odtud třeba i Černá Studnice, Slovanka u Janova nad Nisou, nebo Petřín v samotném Jablonci nad Nisou. Dále bychom našli třeba Frýdlant v Čechách, rozhlednu na Smrku, Štěpánku v Kořenově, či Špičák u Tanvaldu, ale to je jich zde mnohem mnohem více. Také v okolí České Lípy, ve Šluknovském výběžku a na Děčínsku je plno krásných rozhleden. Česká republika je vůbec rozhlednovým královstvím, jak jsem již v nějakém článku zde psal.


Modelů je k vidění opravdu mnoho, a to z Čech i odjinud. Vedle řady našich rozhleden a věží, jsou zde k vidění například i letecké a mořské majáky A jak také vidíte, tak zde jsou také stavby dřevěné, které zpravidla patří k rozhlednám. V našem okrese máme například dřevěnou rozhlednu v Kadlíně nedaleko Mšena, která byla stavěna ve stylu doby krále Karla IV.
 Na výstavě lze i fotografovat a rozhodně nelze jinak, než tuto kvalitní a přitom opravdu levnou výstavu každému doporučit.


Myslím, že to je výstava ne pro jednu návštěvu, ale stojí i za více návštěv. Však prázdniny budou ještě dlouhé. O Tomáši Hobzíkovi ještě uslyšíme. A tak Soutok přinesl pro vás, se svolením muzea aspoň několik obrázků. Přesto není přes osobní návštěvu. Neváhejte a zavítejte, neboť to stojí za to.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat