pondělí 15. července 2013

Výstava Hradiště v Čechách je druhou výstavou, která v regionálním muzeu souběžně probíhá.


Autorka při vernisáži.

Nejdříve tedy nějaké ty oficiální informace o výstavě, která souběžně probíhá s výstavou Za obzorem:

Hradiště v Čechách
Výstava trvá od 12. července do 1. září.
Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 11. července od 17:00 hodin.

Výstava olejomaleb malířky Vlasty Dětinské je k vidění v Regionálním muzeu Mělník v období letních prázdninových měsíců. Autorka zde představuje tematickou řadu olejomaleb zobrazující více či méně známá hradiště. Krajinné dominanty a centra někdejších osídlení se stala předmětem zájmu Vlasty Dětinské v posledním období její malířské tvorby. Olejomalby zobrazující nádhernou přírodu jistě potěší návštěvníky z okolí Mělníka, pro které autorka vybrala hned několik pohledů na nedaleká hradiště – Skalsko u Mladé Boleslavi a Hradsko u Mšena. Putování a malba hradišť však zavedla autorku i do blízkosti Plzně, Berouna či Kouřimi, tudíž si na své přijdou také návštěvníci z jiných koutů naší země.
Příroda malířku lákala a inspirovala i v minulosti, kdy zpracovala krajinný cyklus „Odněkud někam.“  K oblíbeným motivům paní Vlasty Dětinské patří také květiny, ke kterým se neustále a ráda v průběhu své tvorby navrací.


Myslím, že jde o velmi zajímavé téma a skutečně nádhernou krajinářskou olejomalbu. Jistě další velmi pěkný typ na prázdniny na Mělníku. A nebál bych se říci, že si v čase, kdy tak trochu nemusíme někteří aspoň chvíli někam spěchat, že se vyplatí projít si celé místní naše regionální muzeum, včetně dočasných výstav. Hradiště na Hradsku bývá spojováno s hradištěm Canburg, které bylo obléháno kolem roku 800 n.l. vojskem franského krále ( článek Žijete v Mělníku? Víte odkud přišel Bořivoj?) Když se vydáte od Grobiána v Kokořínském Dole po schodech vzhůru, tak si můžete na tuto dobu zavzpomínat. Cestou potkáte překvapení v podobě pěkné kapličky. Hradiště Skalsko nedaleko nádraží ČD ve Skalsku, jsem bohužel kdysi nějak nešikovně přehlédnul. Není k němu značená cesta a nalézá se na ostrohu nad tratí, která pokračuje k Mladé Boleslavi.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat