neděle 31. března 2013

Zajímavý pěší okruh vede z Mělníka vrškem do Záboří a podle Labe zpět.

                                             
                                             Kostelík v Záboří.


Jsou lidé, kteří mají bez ohledu na počasí potřebu po celý rok stále někde chodit, nebo jezdit na kole. Většina lidí však ví, že díky médiím, internetu, zajímavým knihám a vůbec spoustě dalších aktivit by bylo hříchem se jen takto úzce specializovat a tak naše chvíle přichází především s příchodem jara, kdy opatrně počínáme rozvíjet nezbytné posilování organismu.


                                        Křížek za osadou Brabčov.

Je celkem výhodné pořádat první procházky z mnoha důvodů do okolí města a také tak mnozí činíme. Známé jsou procházky v parku na Polabí, procházky do Hořínského parku i ke komorám, ale tím zdaleka možnosti nekončí. Před několika lety jsem takový malý přehled možností publikoval v Mělníčku ( jistě jej najdete) a nabádal třeba i k procházce do Liběchova, odkud je na Mělník dobré spojení. Dnes si představíme takový opravdu pěkný zajímavý okruh, kde najdete od všeho něco.


                                        OU Kly-Záboří

Začneme na autobusovém nádraží, odkud se vydáme podle říčky Pšovky, až ke stavidlu ve Starých Rousovicích. Odtud dojdeme na náves, kde odbočíme vlevo a posléze vpravo, abychom došli ke starému válcovému mlýnu. Zde vystoupáme přes hlavní silnici do jednosměrky v Italské a asi po dvaceti metrech odbočíme vlevo do poklidné stoupající ulice vedoucí do lokality řečené Brabčov. Odtud se nám otvírají kruhové rozhledy, zejména pak k městu a ke Chloumku. Mineme ulici Ve Žlábkách a vlevo spatříme obrovské množství nových domů a parcel. To jsme již na zelené značce vedoucí od zámku právě do Záboří, po které v podstatě půjdeme.


                                    Řadová kolonie- nové domovy pro zaplavené.

Tady už se nabízejí skutečně kruhové rozhledy od Kladna až po Ještěd, pokud je tedy dobrá viditelnost. Na cestě do Záboří není třeba chodit až ke stavení na Vinicích, ale můžeme pokračovat neznačenou souběžnou polní cestou s lepším výhledem k severu. Záboří je romantická vesnička s velmi pěkným kostelíkem včetně občas přístupného interieru a zajímavá je i zdejší základní škola. Vězte, že tu byl kdysi také ředitelem mělnickým žákům starší generace kdysi dobře známý dějepisec a historik pan Nusl. A docela by mě zajímalo, zda i dnes jsou stále ještě za vstupními dveřmi ze dřeva vytesané sochy z Velikonočního ostrova  ;-):-)?



                                           Kaple-Kly.

Cesta nás dále vede na křižovatku silnic Mělník-Stará Boleslav a poté Mělník-Praha. Tady nás hlavně upoutá budova místního úřadu a řadová kolonie domů, která se po roce 2002 stala novým domovem pro stovky rodin ze zatopených oblastí vzniklého modrého trojuhelníku (Zálezlice-Tuhaň-Kly). Následné Kly jsou příjemnou poklidnou vesničkou s malebnou kapličkou, u které stojí hostinec U Martina, kde se lze občerstvit. Vlevo za kapličkou nás pak upoutá hasičská zbrojnice jednoho z nejvýznamnějších dobrovolných sdružení okresu, kde nám nástěnka připomene, že tu bylo nedávno velké významné výročí.


                                                  detail kaple

Nakonec nás silnice dovede až k Labi, které nám bude společníkem po zbytek cesty. Potkáte zajímavé stromy, vodní ptactvo a také nástěnku, kde se dočtete, co vše zde žije za živočichy. O 50 metrů dříve však nepřehlédněte výstražnou tabuli, která upozorňuje, že na sousedním poli přistál kdysi náš aviatik ing. Kašpar při letu z Prahy na Mělník. Než se člověk naděje, již je u bývalé cukrovarské ČOV, která je dnes překladištěm písku. Bohužel, ten se zřejmě odváží pouze nákladními auty přes pěkný mostík a lokalitu Hadík. V mostíku jsou již trhliny. Lokalita Hadík mi zase velmi připomíná soutok Labe a Cidliny u Poděbrad, ale bohužel má k tamní atmosfeře velmi velmi daleko. Cestu odtud pod cukrovarem dále k centru už netřeba popisovat. Počítejte tak se dvěmi a půl, až třemi hodinkami čistého času.


                                               Hadík. Opravna plavidel?

Nu a někdy příště si třeba připomeneme i Mělnický Vltavský cyklookruh, který jsem před lety propagoval na Mělníčku, v nějakém speciálu deníků Bohemia, snad i v Toulavé kameře a kdoví kde ještě, ale bez jakékoliv odpovědi a reakce.


                                 Trhlina v mostíku u Hadíku.


                                 Mostík mezi Starákem a Labem má místy praskliny.


                                Hadík. Restaurace mi připomíná posezení v Poděbradech u soutoku Labe s Cidlinou.

                                  


                                   Hadík. Jen tady na tomto místě tam mají zastávku výletní lodi, která tam otáčí. U nás jsou potopené pramice.


                                   Tento čipera odkudsi si to s batohem namířil přímo k soutoku. Kdo tam nebyl, jako-by nebyl mělničan z Mělníka :-).



                                  A závěrem obrázky nám tak milé.
SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat