pondělí 15. dubna 2013

Co by měl vědět každý Čech o Řípu a zvlášť obyvatel Mělníka.


Turisté nejezdí na Mělník proto, aby obdivovali krásy města, ale hlavně ze dvou důvodů. Jednak se pod městem nalézá soutok našich dvou největších a nejvýznamnějších řek, a pak tu máme na dohled národní horu, která je od našeho zámku asi nejkrásnější. Význam to má i pro Němce, neboť Labe ještě dlouho teče do moře jejich zemí a druhý pramen Vltavy ( Studená Vltava) pramení v Bavorsku. Zajímavý je i osud Řípu. Skutečně, ať pohlédneme od zámku ku Praze, či s druhé vyhlídky k Českému Středohoří, tak musíme konstatovat, že toto město je především zaslíbeno krásnému výhledu do kraje a teprve potom místním pokladům ( kostnice, zámek, chrám, zámecké sklepy....)


České Středohoří se již na první pohled liší od všech našich dalších hor, neboť je pásmem bývalých vyhaslých sopek a jinak to není ani s naší národní horou.
První významnou událostí je rok 1126. Český kníže Soběslav I. poráží v památné bitvě u Chlumce (  poblíž Ústí nad Labem) německého císaře Lothara, nechává na Řípu sbourat dřevěnou původní stavbu a na počest vítězné bitvy zde nechá vystavět románskou rotundu.
Říp pak zažívá četná období, kdy se zde srocuje v neklidných dobách lid a leckoho asi překvapí, že je hora až do roku 1879 naprosto holá. Teprve poté byl Říp prvně zalesněn a získal tak faunu i floru, jakou známe dnes. Je skutečně k nevíře, že ještě před 140 lety bychom viděli zcela jiný Říp. Další důležitou událostí bylo vyzvednutí základního kamenu 10.5. 1868 pro stavbu Národního divadla. Dodnes je na Řípu kromě rotundy, restaurace a tří vyhlídek toto místo označeno. Hlavní horninou je samozřejmě čedič , jako u většiny kopců v Českém Středohoří. Na Řípu je také hodně magnetitu, který způsobuje odchylování střelky kompasu. Dalo by se samozřejmě o Řípu ještě mnohé napsat, ale myslím, že z toho opravdu ještě nejdůležitějšího je třeba zmínit jeho nadmořskou výšku 456 m.n.m. a skutečnost, že byl v období Protektorátu horou pohraniční.

Jak vidíte, není to jen hora, která je po celé republice proslavena díky pověsti o praotci Čechovi a ze které je vskutku krásný výhled. A myslím, že když ji máme tak blízko a je odtud na ni tak pěkný pohled, tak bychom měli o ni znát něco víc. Na závěr přidám ještě jednu zajímavost. Při svém toulání po internetu jsem objevil stránky, kde se píše, že Český Ráj byl původně v Českém Středohoří, a až poté byl přesunut do oblasti dnešního Jičínska. Poznáte, co to bylo za stránky :-)?




SŠ.

1 komentář:

  1. Hodně vás čte právě tento článek. Dodávám, že článek ,, Jsme především Evropané" na tento článek tematicky navazuje. Nebojte se článků s politicky, nebo bulvárně zavánějícími názvy. Dostal jsem dokonce vysvětlení od přátel, že takové názvy, co zavání mediálně šířenými články lidi už předem otravují.

    OdpovědětVymazat