sobota 17. listopadu 2012

Demonstrace v Praze on-line. Stop vládě!


Dav na náměstí působil vskutku impozantně.

Původně jsem přemýšlel, že se vydám možná do Kokořínského Dolu k restauraci U Grobiána, kde se konal populární pivní festival, ale přišla zvláštní nabídka, kterou jsem nemohl odmítnout.


Ernesto Che Guevara
http://cs.wikipedia.org/wiki/Che_Guevara

Jednak něco, co na Soutoku ještě nebylo a tolik to zajímá lidi, že tentokrát nemohu být první ani kdybych chtěl a za druhé možná zase článek s velkou sledovaností. Sotva jsem přijel domů, už je toho plný internet a televize.

Hned, jak jsem přijel na Václavské náměstí, už tam někde u muzea bylo živo a teprve z netu jsem zjistil, koho že jsem to vlastně v tu chvíli natáčel. Byly to příznivci extrémní pravice, kteří zde také paralelně demonstrovali proti vládě. Z tohoto mítinku ( nejen z tohoto mítinku)  jsem natočil toto:


Meating extrémní pravice u Muzea.


V úvodu na sebe strhla pozornost tato žena.


Píseň pravicových extremistů ,,Kdož sů boží bojovníci" , se mísila s vystoupením kanadského studenta na mítinku svolaným odbory.

A tak jsme měli vlastně takovou zvláštní příležitost slyšet píseň Kdož sů boží bojovníci, při které prý před husity ve středověku všechno prchalo.

Nechci zde popisovat něco, co napsal tisk. Vše podstatné se uvádí zde na http://www.novinky.cz/domaci/285020-prominte-nam-ze-nevydelavame-tolik-kolik-vy-kradete-znelo-v-centru-prahy.html

..., respektivě na aktualizovaném článku s nynějším názvem http://www.novinky.cz/domaci/285020-demonstrace-v-praze-zakoncilo-sametove-posviceni.html

Ale, mám samozřejmě zajímavý zvukový i fotografický materiál, ze kterého se pokusím něco málo vybrat.


Tedy, to už jsem na druhé demonstraci, demonstraci odborů, která měla jasné heslo ,, Stop vládě!" Prý zde bylo 20 tisíc účastníků. Jaroslav Zavadil mimo jiné řekl, že lidé nadávají, že odbory nic nedělají, ale, že nemohou nic dělat, dokud nebudou mít podporu lidu právě na takovýchto akcích, aby byly brány vážně. Dále mimo mnohé ( viz tisk a média) řekl, že lidé se bojí o zaměstnání, leckdy i říci, co si myslí a doba na větší akce ještě nedozrála. V závěru všem zůčastněným poděkoval. A tady už je pár obrázků i troška toho zvuku.


Z úvodu mítinku odborářů.


Z projevu šéfa odborů Jaroslava Zavadila



Nespokojenost s církevními restitucemi.


,,Stop vládě!" , jako hlavní heslo vzkazu politikům.


Pod sochou Sv. Václava se odehrálo mnohé v našich dějinách, co mělo někdy i vliv na dění v naši zemi.


Po projevech se účastníci odebrali směrem k Národnímu divadlu, kde byla akce zakončena dalšími projevy.


Pohled až na samý konec Václavského náměstí.


Pohled k Muzeu a soše Sv. Václava. Průvod se dal do pohybu.


Za zvuku trumpet a píšťalek, se dav blížil k Národní třídě. Někteří účastníci bušili do plastových barelů, což vyvolávalo představu fotbalového pohárového zápasu kdesi ve Španělsku :-).


Pražané zvědavě přihlíželi z oken obchodního domu.


Tento alegorický vůz patřil ke kulisám průvodu.


Průvod se přiblížil k Národnímu divadlu.


Níže jsou zobrazeny některé transparenty, kterými byli účastníci akce vybaveni.







V cíli akce.

Níže je několik videosekvencí z pochodu.





Pro Soutok SŠ.

1 komentář: