čtvrtek 2. března 2023

Polární záře v Mělníku, nad stolovou horou Raná, či nad hradem Házmburkem mají být předzvěstí mnoha dalších. Jak na ně ? Návod vypadá jednoduše. Keltský telegraf bude 25. března 2023. Startuje seriál závodů F1 - F3.

 


Západ slunce během jedněch  z povodní pod Mělníkem.

Polární záře nad našim územím nejsou v posledních letech až tak úplně nějakou velkou vzácností a přitahují odborníky i širokou veřejnost podobně tak, jako komety, nebo zatmění Slunce a Měsíce. Na svědomí je má zvýšená aktivita naši hvězdy ( Slunce), což je asi nejstručnější zdůvodnění v jedné větě.

I Soutok, se asi před dvěma lety pokoušel o malý zázrak, ale nutno říci, že i přes velký mediální humbuk v televizi a příznivý volný den ( sobota večer) bylo při pohledu na oblohu jasné, že právě na severu je nejvíce oblačnosti.

https://soutok.blogspot.com/2021/10/pridej-se-mezi-nas-policie-ceske.html

Podobná situace se tu objevila začátkem tohoto týdne a tentokrát to byla srdcovka. Když se podíváte na některá opravdu nádherná videa polárních září ze světa, kde vás tuším k jedné přivede i výše zmíněný článek a porovnáte to s fotografiemi u nás, kam odkazuje také jeden z odkazů, tak to rozdíl je, ač některé fotografie u nás mají také něco do sebe, ale to co se stalo začátkem tohoto týdne, to nelze označit jinak, než srdcovkou.

Proč ? Republiku totiž v televizi obletěla fotografie známého vrchu Raná u Loun i hradu Házmburku , kde fotograf z Poohří  pořídil opravdu vydařenou fotografii s polární září nad kopcem. Sice si člověk občas nějaká fota stáhne a může se zdát, že by nebyl problém je vystavit, pokud by byl uvedený autor, ale je to vždy spíše domněnka. Podobné je to i s  další fotografií.

https://www.facebook.com/groups/1808841266008571/permalink/4160597967499544/

Autor snímku  Jiří Bureš tam vtipkuje, že někdy nad ránem ve tři hodiny o pracovní den ( záře byly v pondělí a v úterý), se vydal za polární září a nakonec stojí u naši EMĚ. Tipoval bych, že je snímek pořízený od kostelíka v Liběchově, ale na jeho další snímky jsem již nekoukal, protože bych se musel zase někam registrovat.

V každém případě jsou oba zmíněné snímky krásné a jsou důkazem toho, že i u nás se dají prožít nevšední chvíle a vyfotit vzácné úkazy. Ono bylo tedy těch článků více a zde jsou zase fotky od hradu Házmburk:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/obrazem-obrazem-cesko-pozorovalo-polarni-zari-mate-sve-fotky-226740#utm_content=freshnews&utm_term=pol%C3%A1rn%C3%AD%20z%C3%A1%C5%99e&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

A protože nám média slibují, že by polární záře u nás mohly být momentálně častým jevem, tak jsem si dal ještě více práce, než v roce 2020 a objevil jsem stránky, které by nám měly pomoci.  Jinou věcí je, jaké bude vůbec počasí a zda se nám to vůbec hodí, protože musím stále opakovat ten fakt, že některá zábava je vhodná především pro penzisty. Ostatně, již nejednou byly všední dny krásné a víkendy za moc nestály.

Za vůbec nejlepší stránku považuji asi tuto, kde máte předpovědní mapu Evropy s vyznačením pravděpodobného dosahu polární záře :

https://www.spaceweatherlive.com/#aurora-map-1

Dobré je znát i index a další hodnoty, které vám radí různé rady:

https://www.spaceweatherlive.com/

Mně se líbí i jednoduchá předpověď v procentech pro Prahu a Brno, která je na spodku stránky mezi mnoha městy světa:

https://www.spaceweatherlive.com/cs/auroralni-aktivita/auroralni-oval.html

Inu, jsme tedy zase trošku technicky vybavenější, tak jde nyní o to, abychom dostali nápad na stránky také občas koukat.


Keltský telegraf probíhá v České republice snad  již od roku 2010, ale oficiální  mapa přihlášených  mívá skoro vždy podobný seznam obsazených kopců.


Samozřejmě, že je do soboty 25. března ještě relativně daleko a mapa bude ještě houstnout, ale opět se ukazuje, že v naši blízkosti se akci tradičně daří v Českém středohoří, na levém břehu řeky Labe a nejblíže se k Mělníku přibližuje akce na Řípu, byť již občas navštívila i plácek u kostelíčka sv. Ducha v Liběchově. Pokud chcete znát více, nebo i nějaké takové místo třeba z nějaké podobné atmosféry navštívit, tak můžete zavítat na stránky ....


Ještě jedna zpráva pro přátele motorismu. Zítra nám začíná nový ročník královské formule, který má rekordních 23 závodů a fandit můžeme i  Romanovi Staňkovi, který přestoupil z F3 do F2, kde má letos tedy premiéru. Určitě bude zejména v prvních závodech královské třídy zajímavé, zda to bude opět ročník jedné stáje, nebo se snad už konečně po letech dočkáme zase většího vzrušení.


Krásný pátek a pohodový víkend !




Žádné komentáře:

Okomentovat