středa 15. března 2023

Před 84 lety přijel do Čech Adolf Hitler. Projížděl Mělníkem. Středověké sklepy, nebo revitalizace na Mělníku. Saský multiplex 12A již začal testovat. Start se chystá na duben a česká veřejnost má radost.

 


Často slýchám, že historická data si máme připomínat, abychom prý nezapomínali na různé válečné hrůzy a na další zlo. Minimálně jde o historii. Jenže ta skutečnost je  pak různá. Dnes mi nějak chybí připomínka obsazení naši republiky německými vojsky, což vedlo k vytvoření historického útvaru Böhmen und Mähren .

Že na toto výročí zapomněli na www.seznam.cz mě ani moc nepřekvapuje, protože se dnes řešilo potenciální veto prezidenta ohledně valorizace důchodů a veřejnost se velmi pohoršuje nad tím, že na jedné straně se jedné skupině peníze ubírají a na straně druhé si poslanci peníze  přidali. To se těžko obhajuje.

Ale, na FB historické skupiny bych přeci jen už ze zvyku něco málo k aktualitě  aspoň trošku očekával. Přeci jen  tu ty materiály máme a někde jsem viděl i nějaké snímky příjezdu Wehrmachtu na Mělník, jakož slavnou fotografii, kde visí na hotelu Beránek říšská vlajka. Též si matně vzpomínám na jakýsi komentář jednoho místního občana, který vzpomínal, jak pohlédl projíždějícímu Hitlerovi do tváře.

Mimochodem, náměstí se pak jmenovalo několik let po Reinhardu Heydrichovi. Pokud vlastníte knížku Mělnický uličník, tak zjistíte, že u nás byla třeba i ulice Richarda Wagnera, pojmenovaná po oblíbeném vůdcově skladateli. Nu, koukal jsem, že se dnes probíralo mělnické podzemí a nějak se tam zapomnělo, že paní Douděrová provozuje pro veřejnost podzemí. Ano, a dokonce je v těch sklepích i něco, co má s dnešním výročím také určitou souvislost.


Malba hákového kříže na stěně chodby v jediném privátním veřejnosti přístupném sklepě na náměstí Míru.

Napsal jsem tu již mnoho článků na téma středověké sklepy na Mělníku a nemyslím si, že je chyba u majitelů středověkých sklepů, kteří údajně nejsou ochotní zpřístupnit veřejnosti své sklepy. Spíše bych položil otázku, na kterou jsem nikdy nedostal odpověď. Udělali radní něco proto, aby motivovali majitele středověkých sklepů k nějaké spolupráci ?

Co více dodat ? Psal jsem tu o tom  snad desetkrát. Kdo jste měli zájem, tak jste společně s MOOS v letech cca 2016 - 2020 ty sklepy díky aktivitám kronikáře města, předsedy MOOS i radního zastupitele Martina Klihavce navštívili a dále je ta aktivita také především na zastupitelích. Pokud jde o revitalizaci na Mělníku, tak tady přece ty fotografie nějaké také máme. Můžete zavzpomínat .

http://mujmelnik.webzdarma.cz/revitalizace.html



Nu nic, ale opravdu se občas dění kolem sebe podivuji.


Majitelé DAB+ se konečně dočkali. Čekání na nějakou změnu bylo tentokrát dlouhé, ale zatímco se v Čechách slaví, tak Morava závidí. Štěstí májí samozřejmě i majitelé přijímačů na Mělníku, kde by neměl být problém 2. saský multiplex na kanále 12A naladit.

Zatím jde o testy, které začaly včera a v multiplexu je zatím jen 7 stanic. Také ještě nebylo zaznamenáno vysílání  z vysílače Löbau, od kterého si mnozí posluchači slibují pro slibnější otevřenější terén úspěch.

Pro nepravidelnost testů i uplakané nemastné počasí jsem se ještě o záchyt nepokoušel, ale to se změní nejpozději začátkem dubna, kdy má multiplex vyrazit za posluchači v plné parádě i se svými nejpopulárnějšími stanicemi. Těmi mají být především Oldie Antenne, Galaxy Sachsen, a RTL 89.0 .




Žádné komentáře:

Okomentovat