neděle 28. listopadu 2021

Nový kalendář města Mělník, nebo kniha Mělnický uličník jsou předvánoční nabídkou pro každého, kdo má k Mělníku vztah. Začala vysílat další německá stanice v českém multiplexu. Zápas o MS v šachu začal skvěle. I staré knížky jsou poklad.

 


Ačkoliv se na internetu a v televizi pořád mluví a píše o covidu-19, a jenom článek tady na Soutoku...
https://soutok.blogspot.com/2021/11/sos-sou-neratovice-inzeruje-dokonce-na.html  ...má na toto téma už neskutečných  855 návštěv, tak si řada lidí uvědomuje, že nelze žít pouze covidem, ač jinou situaci samozřejmě leckde vidíme.

Pomalu se stává tradicí, že po stolních kalendářích, které byly věnovány obrázkům historického Mělníka, nebo i obcí v okrese tu máme již opět i kalendář nástěnný. Protože bych to lépe nenapsal, tak si dovolím otisknout zprávu z FB a informaci, že jej koupíte v místním TIC.

Přijďte si k nám do TIC Mělník pro nástěnný kalendář města Mělníka pro rok 2022, který vydalo město ve spolupráci se skvělým grafikem, fotografem, mělnickým patriotem a autorem videomappingu v našem podzemí Petrem Raistem Šťastným.
Je fakt super 😍 (kalendář, ale Raist taky 🤣)!


Knížku Mgr. Lukáše Buriana jsem tu nedávno představoval, tak jen připomenu ,že ...

Křest knihy se uskuteční ve středu 8. 12. 2021 v 17 hodin v nové mělnické knihovně na náměstí Karla IV. Součástí slavnostního uvedení bude i autogramiáda autora a krátká přednáška o mělnických ulicích. Publikaci si bude možné na místě rovnou zakoupit. Kniha pak bude od následujícího dne v prodeji v mělnickém Turistickém informačním centru v ulici Legionářů i v mělnických knihkupectvích.

Martin Klihavec, předseda MOOS


http://soutok.blogspot.com/2021/11/uz-vite-jaky-darek-poridit-na-vanoce.html



Patříte mezi ty, kteří nemohou z nějakého důvodu navštívit některé společenské interiéry, nebo i neradi nosíte roušky ?

Pak je docela výhodou mít řadu zájmů. Třeba takové šachy, které jsem si také ještě za klub EMĚ Mělník kdysi zahrál.

Právě totiž začal v městečku Dubaj ve Spojených arabských emirátech  boj o titul mistra světa a partie to jsou zatím parádní. Navíc si to už nijak nezadá třeba s tenisovým turnajem a boj o MS v šachu je mimochodem navíc symbolicky spojený s Všeobecnou výstavou Expo 2020.

Pokud chcete pohlédnout do tváří obou hráčů, ochutnat tu atmosféru místa i samotného hracího sálu, a k tomu ještě poslouchat  v anglickém jazyce komentáře šachových odborníků, tak nejlepší je adresa ...

https://www.twitch.tv/chess

Pokud se chcete trošku vyznat vtom, co se skutečně zahrálo a co jsou jenom analýzy, pak je nejlepší ....

https://chess24.com/en/watch 

Tam totiž máte analýzu hry nejen v češtině od našich borců ( nutno navolit české studio pod obrázkem dole vpravo), ale jedna šachovnice ukazuje skutečný stav na šachovnici.

Vyplatí se tedy mezi oběma weby přepínat a vypnout si zvuk u anglického komentáře, aby vám to nemluvilo páté přes deváté :-). Začátky zápasů jsou téměř každý den ( do půlky prosince) od 13.30 SEČ a zatím obě partie skončily  cca po 17. hodině.

Skvělý popis i s vystižením vývoje druhé ( sobotní) partie najdete zde .... https://www.nss.cz/velke-dobrodruzstvi-v-2.partii-zapasu-o-mistra-sveta

Dobrá startovací stránka šampionátu je...

 https://www.chess.com/article/view/world-chess-championship-2021


Pokud vás šachy zrovna neberou...

a nechce se vám ani nikde chodit, někde jezdit, nebo dělat nějakou jinou domácí zábavu, či práci, tak musím upozornit na staré knížky. Těch je dnes v různých sovích budkách a dalších knihovničkách dost, a někdy tam najdete  zajímavá dílka na přečtení, kdy ani nezáleží na jejich zastaralosti.

Když to tak člověk vezme kolem, tak nyní ani není potřeba chodit někam, kde je více lidí  pod střechou a riskovat nějakou nákazu. Zvlášť dnes, kdy tu máme služby, které vám přivezou potraviny až domů. Na druhou stranu  člověk občas neodolá, nebo mu ani nic jiného nezbývá, a pak určité menší riziko podstoupí, ale již máme na covid-19 i léky, které jsou při podání v úvodu zjištění nemoci  údajně poměrně účinné, jak tvrdí nejen weby, ale i ti, kteří je již užili.


Tak, jako dnes koukáme na televizní programy, které jsou obsahem multiplexů a vysílají je různé vysílače, tak nám vzniká podobná situace i u rozhlasu. Vedle vysílání FM nám vzniká kvalitnější DAB+, který funguje na podobném principu, jako televize a prý vás čeká v televizi na Nově a Primě opět nějaké reklamy.

Jednou z věcí je například doplňková služba slide show, která vám umožní pohled do studia, zobrazí třeba fotku hosta pořadu, obal LP hrané skupiny, nebo jednoduchý obrázek předpovědi počasí, či textové zprávy.

Zájemci o tuto technologii mají samozřejmě radost z různých změn, a takovou nedávnou událostí byl fakt, že nám přibyl nový český provozovatel. Ten zanedlouho přidal do svého multiplexu dokonce zahraniční rozhlasovou stanici Rádio Schwarzwald, což v historii rozhlasu i televize u nás nepamatuji. Utekl sotva týden a zájem projevila další německá stanice ....

https://digital.rozhlas.cz/v-praze-zacala-diky-dab-vysilat-dalsi-nemecka-stanice-naladte-si-schlager-radio-8626477

Nevím, zda už německé Schlager Radio je také možné v muxu poslouchat, protože jsem to nezkoušel a patrně to nebude ani můj šálek kávy, jak píše sám autor článku :-).

Nicméně se zase něco děje, čím se může občan Mělníka bavit. Ano, občan Mělníka. Multiplex 7C společnosti Color DAB+ totiž mohou poslouchat pouze lidé v Praze a v jejím určitém okolí.

Pěkný zbytek posledního listopadového víkendu!

Žádné komentáře:

Okomentovat