neděle 21. listopadu 2021

V pátek byla v RMM zahájena dlouhodobá souhrnná výstava Advent v proměnách času, která vás bude provázet celé Vánoce. V Lysé nad Labem se představí první ročník výstavy Čtyřnohé Vánoce. O víkendech se do jara lokálkou nesvezete..

 

V pátek mi přišla z muzea  milá zpráva s hezkými fotografiemi, která je takovou pozvánkou  do RMM v čase zbytku listopadu, celého prosince i třeba vánočního rodinného programu.

Advent v proměnách času

Regionální muzeum Mělník – velký sál 19. 11. 2021 – 2. 1. 2022

Ve velkém sále Regionálního muzea Mělník byla komorní vernisáží zahájena výstava Advent v proměnách času. Jedná se o závěrečné shrnutí několika předchozích vánočních výstav mělnického muzea, věnovaných adventním zvykům, tradicím i typickým vánočním dárkům z různých období.

 Výstava Advent v proměnách času nabízí nahlédnutí do předvánoční atmosféry z období od 2. pol. 19. století až do 80 let 20. století. Přibližuje adventní týdny z pohledu tradičních obchůzek, známých i méně známých adventních postav, z nichž některé jsou neodmyslitelně spojeny právě s mělnickým regionem.

 V imaginárních výkladních skříních a na plakátovacích plochách představí historii vánočního stromu republiky, nabídku dárků reflektujících svou dobu i různé plakáty, reklamy či pozvánky na akce. Projdeme-li se po pomyslné časové ose výstavy, zjistíme, že mezi jednotlivými obdobími najdeme mnoho společného, zejména nářky na přerod Vánoc z duchovní sféry do svátků konzumu. 

Při pohledu na dárkové exponáty, které tehdy každý musel mít, si zaručeně zavzpomínáte. Najdete zde hračky, oblečení, kosmetiku, ale i nejrůznější věci denní potřeby, nechybí společenské hry či vánoční ozdoby i formičky. Pro děti i dospělé jsou připraveny retrohrátkové bedýnky, které nabízí některé hračky, oblečení i dobové předměty k vyzkoušení.




Kalendář periodických výstav v Lysé nad Labem dospěje v měsíci listopadu obvykle k výstavám, které se dotýkají exotického zvířectva, zpravidla automobilových rychlých kol, a to vše doplňuje pivní festival. Ovšem, v tuto chvíli je již toto vše minulostí a zbývá závěr roku, kterým jsou již tradičně Polabské vánoční trhy roztažené do celého měsíce.

Jak však můžete vidět, tak svoji premiéru má i nová výstava Čtyřnohé vánoce ( 3.12. - 19.12. 2021), která nabízí dárky i  služby pro naše čtyřnohé mazlíčky.

Co to vlastně je čtyřnohý mazlíček ? Tak rozhodně to není  živý tvor, při kterém nadáváme, že je kolem něj spousta práce, nebo že s ním musíme někteří i v čase nepohody ven. Také to není hračka pro děti bez dozoru dospělých. Pokud má někdo takové úvahy, tak je lépe si takovou živou bytost raději nepořizovat.

 Pokud ji už má, tak nechť ji odevzdá raději do nějakého útulku. Internet je plný telefonních čísel do různých útulků a určitě je to mnohem humánnější způsob jednání, než odporné vypuštění takového tvora kamsi ven, nebo dokonce jeho zabití.

Doufám však, že je mnohem více těch majitelů, kteří se neomezují jenom na nezbytné krmení , nebo snad někdy i nezbytné venčení svých domácích mazlíčků, ale dobře vědí, že i různé hračky a pamlsky dokáží vytvořit oboustranně příjemný vztah a plno radosti. Tito lidé, pak se zápalem v očích dodávají na různá FB legrační fotografie svých mazlíčků a dokáží o nich s úsměvem ve tváři vyprávět.

Dnes již víme, že smích je zdravý a strach může naopak až zabíjet. Tato výstava tedy může být klidně inspirací pro vás, kteří nějakého takového tvora doma máte.

https://www.vll.cz/vystavy



Na samý závěr si dnes připomeneme, že ti, kteří své případné  výletní relaxační cestování vkládají prakticky v tomto ročním období výlučně do víkendů, tak se budou muset při návštěvách Kokořínska a Mšenska spokojit se svým automobilem, nebo případně s využitím autobusové dopravy.

Žádné komentáře:

Okomentovat