neděle 28. listopadu 2021

Několik málo podvečerních nedělních snímků z města, které již připomínají nefalšovanou blízkost Vánoc. Krásné, milé i zneužívané, aneb takové jsou knihobudky.

 

V minulém článku jsem se zmínil, že i mezi starými knížkami v různých knihobudkách může člověk občas objevit něco zajímavého. Měl jsem dnes v podvečer důvod se jít trochu projít, a tak mě napadlo vést asi po půlroce trasu kolem krásné knihobudky u MKD a provést její kontrolu.


Stav knihobudky je velmi pěkný, knížek tu bylo také plno, ale nápis na knihobudce mě poněkud udivil, protože pokud se nemýlím, tak objekt je monitorován kamerovým systémem. Myslím, že člověk nemusí ani moc přemýšlet a je mu hned jasné, že knihy mizí i jen za pár korun dost nejpravděpodobněji a zřejmě i v rychlém časovém sledu v nejbližším sběru papíru, což skutečně může někomu asi za pár korun na levný alkohol stačit  a je dost pravděpodobné, že jinde by jejich konec neměl snad  pro pachatele smysl, pokud by snad nešlo o organizovanou skupinu zásobující nějaké antikvariáty. Nebo, pokud je někdo dokonce nepoužije na topení.

Lze proti tomu nějak bojovat ? Velmi zajímavá otázka a velmi složitá odpověď. Kamera může sice pachatele natočit, jak si například bere nějaké větší množství knih a rovněž nějaká jiná případná kamera na příjmu v nejbližší sběrně může zase třeba už za deset minut  natočit, že tam konkrétní osoba i se záznamem z OP dovezla nějaké větší množství knih. Horší je zřejmě dokázat, že jde o stejné a pohřešované knihy. 

Tady je řada možností, včetně zákazu výkupu knih, ale bohužel nemáme hlavně právní prostředky, které by nějak výchovně potrestaly i usvědčeného pachatele. Promiňte, neubránil jsem se zamyšlení.

Pak jsem se letos asi prvně snažil fotit něco, co už poukazuje na blížící se Vánoce. Ozdobený stromek na náměstí se sice už objevil začátkem listopadu a nyní čekáme, zda se to objeví v nějaké reklamě a poznáme, že je to od nás, ale nyní už má Mělník svůj opravdový vánoční strom, který se už odstrojovat tento rok nebude.

http://soutok.blogspot.com/2021/11/melnik-ma-jiz-ted-zacatkem-listopadu.html

Všichni jistě víte, odkud jsou následující záběry, a tak to komentovat nebudu.










Pohodový vstup do přelomového týdne a nového měsíce prosince !

Žádné komentáře:

Okomentovat