pondělí 5. července 2021

Už tento víkend budeme mít po roce opět Moře u Mělníka. Červencové výstavy v Lysé nad Labem. Přehled společenských kulturních a sportovních aktivit ve Mšeně. Veřejné osvětlení na solární energii v ulici Na Podhoří se neosvědčilo a je nahrazeno.

 

Milí čtenáři, máme tu červenec, dnes dokonce svátek Cyrila a Metoděje, ale vše kolem nás je neustále jiné, ačkoliv se to snažíme nevidět. Je to už jen díky médiím, která nám neustále připomínají, že je třeba se urychleně očkovat téměř jakoukoliv vakcínou, že se sice rozvolňuje, ale že nás zřejmě nemine další a ještě možná životu nebezpečnější vlna covidu-19. Že už to možná někde pomalu zase začíná ( V Praze a mezi mládeží, ale samozřejmě je tu i verze, že to vždy někdo přiveze z nějakého možná exotičtějšího státu).

 Lidem již nejen u nás dochází trpělivost ohledně různých nařízení, nebo i jen doporučení a objevují se ve společnosti i četné antimediální výroky, které hovoří o diskriminaci na veřejnosti těch nenaočkovaných ( vstup někam jen s průkazem, nebo dokladem), nebo o tom, že nikomu z těch vlivných nejde o zdraví občanů, ale jde především o obchod s neprověřenými vakcínami.

Kromě vtipů, které poukazují na fakt, že člověk se vlastně jde očkovat pokusně a na svoji zodpovědnost, tak už se objevuje i nepropagovaná literatura, která vznikla již v době, kdy o žádném covidu nikdo nic nevěděl. Tu vám samozřejmě žádné veřejnoprávní médium nabízet nebude, ale český člověk  se vždy nějak dostal i k druhému pólu věcí, když jenom trošku chtěl. To jsem tu ostatně psal již mnohokrát a zejména v souvislosti s občasnou možností příjmu zahraničních rozhlasových a televizních stanic.

V podstatě nejde o nic zakázaného a je to tak, jako s těmi občanskými radiostanicemi v období let 1996 - cca 2002. Lidé je mohli zakoupit a užívat, ale nebyl veřejný zájem, aby se o nich moc vědělo, protože za telefon a později za mobilní telefon se muselo nejenom jednorázově platit, ale i za každé volání, MMS,SMS apod.. Byl jsem tedy například nedávno upozorněný na zajímavý knižní titul německého lékaře Gerharda Buchwalda a jeho knížku Očkování - obchod se strachem

https://www.luxor.cz/product/ockovani-obchod-se-strachem-zbo000194720

..., nebo jsem například i sám objevil titul ,,Očkování -hrozba, nebo záchrana ?" od Tomáše Kašpara.

https://www.luxor.cz/product/ockovani-hrozba-nebo-zachrana-zbo000392801

Problémem ovšem je, že čtenář se musí jednak rozhodnout, komu tedy věřit a druhý problém je ještě horší. Kdo si koupí znalosti, které nejsou jeho hobby ? Málokdo se rád vzdělává, pokud má za něco platit i třeba jen relativně zanedbatelnou finanční částku.

V této bláznivé atmosféře nám tedy začalo léto, dovolené, ale i společenské akce roku 2021. Jednou z těch, které mají i při druhém ročníku u nás na Mělníku opravdu zvučnou reklamu je akce Moře u Mělníka. Soutok se tam byl loni podívat ....

http://soutok.blogspot.com/2020/07/melnickou-specialitou-je-cast.html

To jsme ještě všichni tak nějak s lehkou nadsázkou doufali, že teplé počasí covid - 19 snad definitivně zlikviduje. Letos už víme, že tyto masové akce jsou určitým způsobem tedy celkově zdravotně nebezpečné a je to všude tam, kde se sejde větší počet lidí. Ovšem, lidé chtějí nějak žít. Je to o osobní imunitě každého jedince, nebo o vakcínách ?

Ostatně, setkávám se i s názorem, že každý má ten imunitní systém zcela jiný a vakcinace může být spíše na škodu některého z nich. V souvislosti se zdravím a lidským životem mám ještě jednu smutnou zajímavost. Snad nikdy jsem se nesetkával s tím, že by tolik padesátiletých lidí mělo na hřbitově sv. Václava parte, jako letos. Někdy je to náhle, jindy po těžké nemoci.

Uzavřeme tedy tuto kapitolu tím, že nám podzim ukáže, kam společnost kráčí.

Nedávno jsem tu psal i o výstavišti v Lysé nad Labem, a protože to není daleko, je tam dobré i laciné spojení, bývá tam plno akcí a začal nám nový měsíc, tak je tu i nové kalendárium.

Zapomenout nemohu ani na bránu CHKO Kokořínsko, kterou je Mšeno. Toto městečko, které se dotýká nádherné krajiny má i spoustu akcí, které mohou  přilákat i návštěvníky ze vzdálenějších destinací.


V minulém článku jsem vám ukázal na samém jeho konci i současný stav toalet u hřbitova sv. Václava při Pražské ulici. V loňském roce bylo v ulici Na Podhoří instalováno veřejné osvětlení, které mělo do našeho města přivést revoluční technologii. Šlo o skutečnost, že ke stožárům veřejného osvětlení nebylo potřeba vůbec přivést klasické kabelové podzemní vedení, protože zdrojem elektřiny byly solární panely umístěné na vrchu každého svítidla.

Lze předpokládat, že toto technologické řešení by mohlo mít opravdu naději na úspěch, pokud by se jednalo o partie města obrácené k jihu ( tedy ke slunci), ale na stráni obrácené k severu selhalo. Navíc existuje celá řada typů tohoto provedení, které se především liší kapacitou baterie. Šlo tedy především o takový pokus o laciné osvětlení ( 3 svítidla), které nevyšlo. To je nyní již minulost.

Loňské lampy na solární energii zde ještě stojí ( svítidlo výše na kopci v popředí), ale již zde byl také nedávno instalovaný slušný počet klasických lamp veřejného osvětlení s kabelovým podzemním vedením.

To je dnes z Mělníka vše. Pohodový červenec a ať se vám zejména zdravotní problémy vyhýbají !

Žádné komentáře:

Okomentovat