sobota 10. července 2021

Rozhledna na Vrátenské hoře dokáže překvapit a opět nabízí i noční prohlídky.



Jsou výlety, kdy se musíme na cestu řádně připravit, protože budeme delší dobu z domova a každé opomenutí čehokoliv může v nejlepším případě zamrzet a v horším případě  i přivést určité strádání, nebo dokonce i problémy. Pak jsou ale i takové, kdy jedeme prakticky jen kousek od domova a můžeme se opravdu slušně uvolnit, užít si to a třeba si ani nedělat moc starosti s časem.

Takovým výletem je vždy výlet na oblíbenou Vrátenskou horu, která nám přináší jeden z nejkrásnějších pohledů do kraje, jaký jen může být, a my můžeme být pyšní, že je to jenom kousek od nás. Tady si dovolím zmínit, že v roce 2019 měla krásná  a kdysi dokonce nejlépe ohodnocená rozhledna v ČR výročí 20 let, a k tomuto výročí byly vydány povedené gigantické pohlednice s výhledovou ružicí, které tam ještě teď můžete zakoupit. Jde o neuvěřitelné množství kopců i měst, které jsou odtud vidět a celý výhledový ochoz je navíc oblepený barevnými fotografiemi výhledu i s popisem hor.

Vstupné tu mají krásných 30 Kč a návštěvníci se tu lidově řečeno nestačí na schodech vyhýbat. Zmrzlina i chlazené nápoje jsou vedle mnoha suvenýrů samozřejmostí a otevřeno je tuším denně, ale lepší je sledovat internet.

Od loňského roku se konají na rozhledně navíc ještě o prázdninách při úplňku  noční prohlídky ( první snímek je pro letošní rok), které mají cenu 50 Kč.


Za krásného počasí nebývá pochopitelně z výhledových míst vidět nějak moc daleko, ale zhoršené počasí a zejména vítr dokáží dělat určité zázraky. Není to obyčejně tak ostré, jako v zimě, nebo prý někdy i po ránu, ale jak vidíte sami, tak to bylo po čas mé návštěvy docela slušné a ani jsem se nějak neohlížel na to, zda najdu aktuální výhled z nějaké webové kamery na netu.


Bezděz je odtud jen naproti přes údolí.


K Ještědu odtud ukazovala mobilní aplikace asi 37 km vzdušnou čarou. Mimochodem, zde jsem poznal, že střecha rozhledny s anténami vůbec mobilní aplikaci  pro pojmenování kopců nesvědčí a ukazuje až na jeden omyl jen nedaleké kopce bez nejbližšího Bezdězu.

 To se však pod širou oblohou zcela napravilo a od konce obce Nosálov již aplikace ukázala jmenovitě i takové skvosty, jako je Luž, nebo Hvozd v Lužických horách. Podstatné to není, ale kdo by nechtěl vědět, jak pracují stažené mobilní aplikace, které nám dal technický pokrok pro zpestření, či zábavu ? Není tedy hned důležité, zda appka ukazuje věci, které opravdu vidíme, ale že si vůbec vzpomene, že je ve směru kopec s takovým jménem.

Na chvíli se podařilo i to, že nám sluníčko ukázalo i blýskavou rozhlednovou restauraci s vysílačem na Ještědu.

Směr na Dubou je plný krásných blízkých kopečků, ale tentokrát byl vidět třeba i Házmburk, nebo snad i Raná u Loun. Mnoho nechybělo a vidět by snad bylo i Krušné hory.


Když se však podíváte na panorama, tak vidíte, že  je slabě vidět  Jizerky i Krkonoše. Co dodat ?

 ,,Užívejte si naši nedalekou Vrátenskou horu. Ona za to stojí, dá vám radost, zapomenete na negativní zprávy, a vaše peníze za rozhled i suvenýry zase naopak pomohou jí, aby se nedostala do nějakých problémů a její případné uzavření i nás neochudilo."

Teď mě tak napadá, že jsem v ochozu zavadil například o nejvzdálenější návštěvníky až z Hané, další pak ze Svitav a s mnohými návštěvníky z ochozu rozhledny jsem se později potkal u výčepu v pivovaru Lobeč, nebo posedávali v zahrádce před ním :-). Ten pivovar se v Lobči objevil v pravý čas, protože je v tomto kraji co k vidění a ještě se tu objevují i různé akce.


Aktualizace 11.7. ve 12.00 :  Přátelé, koukám že systém odmítá panoráma po kliku na něj zvětšit. Pokud máte mobily, tak si obrázek panorama můžete dvěma prsty samozřejmě potřebně zvětšit. V opačném případě vám náhradou dodávám snímek směrem na Krkonoše, který je součástí vyrobeného panoramatu a pohled z rozhledny na zámek v Lobči, kam jsme mnozí rádi jezdili třeba na sraz veteránů a anglických sportovních automobilů. Články zde.

Obrázky v posledních dvou článcích jsem nijak neupravoval ( vylepšení snímků). Soutoku jde  především o informatiku.



Žádné komentáře:

Okomentovat