neděle 9. srpna 2020

Krása, která je jen kousek za hranicí našeho okresu. Projděte se podle Strenického potoka. Výlet, který vám nabídne procházku krásnou krajinou, která je podobná té v Kokořínském Dolu a nabízí vám neuvěřitelné možnosti zakončení. Veselé cestovatelské veršíky o Mělníku z pera Petra Šťastného.

 

Nedávno jsem tu psal o půldenním výletě, kdy jsme zavítali také na sever od Mšena, a který mi vydal na tři články. Tehdy jsem zmínil dvě věci. Jednou z nich byl tip na jeden výlet těsně za hranice okresu, a tou druhou skutečnost, že jsme od včerejšího dne zcela zahrnuty do výhodné integrace pražské PID.

Pokud jste již koukali elektronicky do brožurky Kokořínsko v PID, nebo si ji v tiskové formě obstarali nejpravděpodobněji v našem TIC ( Bude jistě na podzim i v Letňanech i na Autobusovém dni) ..


...., tak víte, že je příjemně vytvořena ve formátu knížky ( nikoliv skládačky) a je v podstatě knižním jízdním řádem oblasti, včetně lokálky z Mělníka do Mladé Boleslavi.

Máme dnes takový horký den, kdy je snad i zbytečné někde venku riskovat zdraví a potit se, tak mě tak napadlo, že bych vás mohl na ten výlet za hranicí okresu, jenž jsem tu nedávno zmínil, takříkajíc obrazově pozvat.

Sice jsem musel zajít do archivu z roku 2007, ale ona se příroda bez lidského přičinění zase tak rychle nemění. Vzpomínám si, že byl květen a vyjel jsem tou naší lokálkou již někdy dopoledne. Cíl mé cesty byla zastávka Trnová, ale v současnosti bych to vzal za přijatelného počasí až ze Skalska.

Sice jsem viděl z vlaku svůj oblíbený větrný mlýn u Vrátna, ale výstupem v zastávce Trnová jsem se připravil například o malé železniční muzeum v Sudoměři a hlavně o vodní nádrž Sudoměř, která je tou první v soustavě nádrží na Strenickém potoce, který se u Krnska vlévá do řeky Jizery.

Je trošku škoda, že podle potoka až do Krnska vede ze Skalska už jen cyklotrasa 143, protože okolí podle potoka, kde v minulosti částečně vedla zrušená trať Skalsko - Dolní Cetno - Chotětov je krásné, ale co se dá dělat.

Naše cesta však vede opačně. Na prvních dvou obrázcích máte kapličku v Trnové a jde o skutečně roztomilou malou vísku. Vlak vám zastaví v zalesněném údolí, odkud vede vzhůru k severu polní úvozová cesta, která vás za 15 minut dovede  po poli do středu zmíněné vísky. Na druhou stranu od zastávky vede úvozová cesta do obce Kluky.
V Trnové vás zelená Sellnerova stezka svede malebnou polní krajinou do údolí Strenického potoka a nyní již budete obdivovat jenom skály a vodu podobně tak, jako když kráčíte Kokořínským Dolem poblíž říčky Pšovky.

Ještě se jednou dotknete na malém kousku v krásném údolí málo používané okresní silnice ( snad ještě s malým provozem :-)) a vstoupíte do Údolí Skalského potoka.Na začátku údolí projdete pod Sellnerovým hradištěm, a pak je snad až k Suchému mlýnu zbytečné cokoliv komentovat.

Obrázky hovoří jasně a mně se tam opravdu líbilo :-).
K Suchému mlýnu je to od vlaku v Trnové pouhých 5.4 km a má to představovat 1.5 hodiny cesty. Odtud můžete právě jít po žluté značce dva kilometry do Nosálova ( PID), což jsem ještě nešel, a pak třeba přes Lobeč do Skramouše na lokálku domů, nebo také k železniční stanici Bezděz.

Ta je odtud vzdálena 6.8 km ( 2 hodiny chůze) a stále po zelené. Ti zdatnější si v pohodě ještě vyšlápnou na hrad Bezděz ( 3.3 km, 1,5 hodiny do kopce, 50 minut s kopce). Pak je zřejmě nejlepší návrat vlakem přes Bakov nad Jizerou, Mladou Boleslav a třeba Všetaty, nebo zkusit nějakou autobusovou přípoj v Doksech. Některé soukromé linky jedou z Jablonného přes Mělník do Prahy a není třeba v Dubé, nebo ve Mšeně přesedat. Další možností je autobus z České Lípy.

Pro vás, kteří zvláště rádi cestujete je tu ještě jedna varianta. Z České Lípy totiž jezdí vlaky i autobusy do Litoměřic, ale to už je spíše pro dobrodruhy. A tak můžete paradoxně začít svůj denní výlet na Mladoboleslavsku a skončit u zlatavého moku v krásných Litoměřicích :-), odkud to k nám domů po železnici také dobře jezdí.
Před vámi je vidět zámek Houska a zcela vpravo na obzoru hora Říp. Pohled od hradu Bezděz, kde je mimochodem na nejvyšší věži kruhový rozhled.



Když jsem tak jezdil o dovolenou již poněkolikáté ( od roku 2014) na Jízdenku na léto vlaky ČD, tak jsem si nemohl ve vagonech nevšimnout jakési koronavirové reklamy na cestování do různých míst v ČR. Jen ten Mělník tam nějak chyběl. Ale, už nechybí, protože tuto reklamu za nás udělal Petr Raist Šťastný :-). Gratulujeme !


Hezký zbytek neděle a úspěšný vstup do dalšího týdne!
























Žádné komentáře:

Okomentovat