sobota 17. února 2018

Tak vypadá budoucí cyklostezka z Kel do Mělníka. Do Mělníka zavítá cirkus Ohana.



K psaní blogu patří i určitý příjem informací z médií, a tak jsem si dnes dopoledne našel tento článek, který mě pochopitelně, jako rekreačního občasného sezonního cyklistu zaujal. Sice se tam autorovi vloudila chybička, když Polabský park přejmenoval na park Na Podolí, ale hlavně, že rozumíme. Tak to je velmi pěkný scénář, který by měl tak nějak oživit ty mé dávné tužby :-).


Rozhodl jsem se tedy, že se vypravím na místo činu, abych na vlastní oči viděl tu cyklostezku, která je údajně před dokončením. Nedostal jsem se k tomu však dříve, než tak hodinu před západem slunce. Tak tedy doufám, že tady od starých lázní pod cukrovarem, až na Hadík povede již brzy asfaltová cesta a velmi se na to těším.

Nejhorší úsek byl tradičně pod cukrovarem, který čeká brzy výročí. Všude samé bláto. Proti mně utíkala dnes mladá sportovkyně, což je tu běžné, a také chudák přemýšlela, jak se kalužím a blátu vyhnout. Ale, snad tu bude už jednou cyklostezka pro kočárky, chodce, in line bruslaře a samozřejmě kola. Vždyť tady je skutečně tak krásně.

Když jsem došel k budově na Hadíku, tak tam nějaká parta dělala pořádek. Snad by to mohlo vypadat, že tam začne nějaká podnikatelská aktivita. Tak tady jsem chtěl vidět vždy restauračku občerstvovnu s možností venkovního posezení a s výhledem na řeku. Doufám, že si tam jen nějaká firma nepronajala skladní prostory :-). Bude to tedy po vzoru města Poděbrady, nebo ne ?


Za Hadíkem jsem již vyhlížel tradiční asi dva metry široký asfaltový pruh, ale čekalo mě spousta nemilých překvapení. Nevím, ale pokud si vzpomínáte, jak se tu relativně nedávno budoval nový mostík přes přítok do takzvaného Staráku, tak mi přijde už nějaký poněkud lehce poškozený. To samé lze říci o panelce, která tu léta vede a je rok od roku horší.

 Pokud tudy má vést kvalitní stezka, tak to bude ještě slušná práce s urovnáním hrbolatého podkladu, který je i plný výmolů. Navíc vůbec nevím, zda tato část bude v budoucnu užívána k bývalé čovce i nadále nákladními automobily. Cesta je i částečně příjezdovou komunikací pro opravnu tlačáků, či co tu vlastně dělají.


U bývalé čovky jsem konečně narazil na tuto krásně širokou cestu. Že by to nechali takto široké ?


A zde je již odpověď. Ta šířka tu byla ze stavebních důvodů a dále se již mění v kultivovaný říční břeh.


Konečně tedy asfaltka, po které by nemělo správně jet žádné auto, ale věřte tomu.


Jsme na říčním kilometru 840.4 a osvětlení již sehrává svoji roli. Jen tak pro zajímavost, kilometrovník u starých lázní nese cifru 838. Lze sice podle řeky dojít za normálního stavu až ke schodům u veslařského klubu, ale kola i kočárky budou využívat dnes jedinou možnou bezpečnou cestu vedoucí do Polabského parku.


Vraťme se však ještě k místu, kde nyní končí asfalt. Zde je právě ona zmíněná tabule, která nás seznamuje s ptactvem u řeky.


A takový pohled, se nabízí cyklistům naopak ve směru k Mělníku. Budoucnost dálkových cyklostezek u řeky Labe je již dávno v asfaltových cestách a největší dluh je právě někde mezi Mělníkem a Kostelcem nad Labem. Musel bych se podívat do labského cykloatlasu, jak je to dále k Brandýsu, kde se nedávno také pracovalo ve směru k Lysé, ale zde je to jisté.


 Na závěr dnešního putování za budoucí novou cyklostezkou, se podíváme na místo, které je určitým zpestřením na trase.


Je na to ještě čas, ale už mají leckde reklamu a vůbec není od věci vědět, že se sem chystá opět cirkus. Tentokrát to tedy bude cirkus Ohana ....

https://cs-cz.facebook.com/cirkusohana/


A to bude možná tento víkend vše, tak-že úspěšný vstup do dalšího pracovního víkendu a užívejte olympiádu i jiné aktivity. Opět budeme mít k tomu jaru blíže.

4 komentáře:

  1. Levý břeh Labe (po vodě) je z Kostelce do Brandýsa-Staré Boleslavi vyasfaltován až ke zdymadlu. Hojně využíváno i běžci, bruslaři a kočárkáři. Dále je živice po stejné straně až do Lázní Toušeň. Jinak se dá využít ve velké části i pravý břeh.
    Od Toušně k Malvínám bývala před třemi lety jen zpevněná cesta, nevím, jestli se něco změnilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já se musím přiznat, že už to byla z mé strany chvíli před půlnocí lenost. Mám tady atlas Labská cyklotrasa 2014 ( 2. vydání) koupený v infocentru na Mělníku a tam to všechno je vyznačeno.

      Osobně to mám projeté na kole z Kolína do Nymburka, pak přes most do Přerova nad Labem ( 1998) a asi před třemi lety jsem se projel opět po druhé v životě ke vsi Kozly, a pak přes Všetaty a Mikov zpět. Protože mám jen trekové kolo, tak jsem byl pěkně vyklepaný. Snad to jednou bude vyasfaltované až do Kostelce.

      Jinak děkuji za zájem a aktivitu!

      Vymazat
    2. Od malvin do tousne je jiz take asfalt.

      Vymazat
    3. Dík za info. Jinak mám dojem, jest-li to neříkali i v televizi, ale to už je dlouho.

      Vymazat