úterý 27. února 2018

Cirkus Ohana právě začíná. Dětský svět Tygřík o víkendu. Nejchladnější trvale obývané místo na severní polokouli. Písnička z Brazílie.




Milí čtenáři, snad mi dáte za pravdu, že po skončení olympiády, se opět dere na první příčky politika a sestavování vlády, ale nyní ještě prohrává s arktickým počasím, které k nám přišlo ze severovýchodu. Vše souvisí se vším, a tak dnes přicházím s takovou zajímavostí, kterou zde na blogu zaznamenám pro sebe a zároveň se o ni podělím s vámi, ať už ji víte, či nikoliv.

Jenže, Soutok se snaží přinášet i informace z regionu, které snad mohou někoho zajímat a ty jsou zároveň důkazem, že se něco děje.


Nevím, zda budete číst tento článek ještě v úterý, nebo až ve středu, ale každopádně tu máme od středy do neděle zase cirkus, což je zřejmě nejlepší zpráva pro rodiče s dětmi :-). Tentokrát má cirkus poněkud neobvyklé jméno a myslím, že je tu dokonce prvně, ale nevím.


Také druhá informace je pro rodiče s dětmi a není to žádná novinka. Můžete přijít v sobotu 3.3. a v neděli 4.3. od 11 do 18 hodin do haly Bios v Řípské ulici.


Zamrzlé Labe pod městem před 12 lety.

A teď už ta zajímavost :-).

V Rusku na Dálném východě  v ruské republice Sacha leží vesnice Omjakon s 550 stálými obyvateli. Zrovna včera tam naměřili 67 stupňů Celsia pod nulou a je toto místo považováno za nejchladnější trvale obývané na severní polokouli.

Pokud teplota klesne pod 40 končí školy s vyučováním a padesátka je prý běžná. Včerejší teplota je ale již i dost na tamní poměry. Na sibiřském pólu chladu je rekord 71.2 . Automobily v takových mrazech zůstávají trvale nastartované.

Bílý den tu v zimě trvá pouhé tři hodiny a někdy to slunce ani nevyjde skrze mraky. V létě je bílý den 20 hodin a teplota prý neklesá pod - 10°C :-)! Teploty zde překonávají výkyvy až 100 °C a od září do poloviny května teplota nemusí vůbec vystoupit  nad 0 °C.  Přesto jsou prý domorodci na své místo hrdí.

Vše ještě mnohem podrobněji najdete třeba na ...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ojmjakon

Tak co ?! Buďme rádi, že žijeme na Mělníku a snažme se tu žít tak, ať můžeme být také na své místo co nejvíce hrdí .
Nezapomínejte také v těchto mrazivých dnech na zvířátka a přineste jim nějaké starší pečivo rozlámané na malé kousky. Budou vám vděčná.


Krásný ledopád nedaleko veslařského klubu.

Málem bych zapomněl. Včera jsem si naladil brazilské rádio Estancia, a tak tu mám i jednu brazilskou písničku v rytmu farró: Možná hned klikněte na druhý odkaz s videem.

https://www.youtube.com/watch?v=oUd4qVqCCAs

Stejná skladba ve videu i shudbou:

https://www.youtube.com/watch?v=0-VTgCupLd4

Žádné komentáře:

Okomentovat