pondělí 14. března 2016

Víkend bude patřit pivu v Lobči. Křest knihy o pivovarech na Mělnicku.


Pivo je nápoj chutný a v rozumné míře velmi zdravý, ač totéž platí i o vínu. Je dnes velmi příjemné, že po letech úpadku a likvidace mnoha pivovarů i pivovárků, se tento významný nápoj pozvedl ve své kvalitě, přibylo po celé naší zemi spousta nových, či staronových pivovarů  i  minipivovarů, vzkvétá u nás i homebrewing, jako ušlechtilá záliba jedinců, přínosná celé širší společnosti a občan degustátor si může na produktech pochutnávat a hodnotit je.

Neméně krásné a důležité je i to, že se tyto pivovary rodí i v okrese Mělník, tedy v našem domácím okrese. Vždy je totiž velmi příjemné, když můžeme o něčem říci, že to máme u nás také, že je to v podstatě, jako-by naše, reprezentuje nás to a my máme z úspěchů radost a jsme vlastně takovým jako-by určitým domácím fan-klubem.

Vždyť, kdo z nás by nebyl rád, že tady v krásné krajině pod Vrátenskou Horou, v romantické vísce vyrostl takový pohledný pivovar, který není jen muzejní atrapou, ale skutečně rozdává radost svým mokem i prostředím všem, kteří o to mají zájem.


Zanechme nyní však toho opěvování a připomeňme si, že tento víkend má obzvlášť smysl do Lobče zavítat a nemusíte sem jet samozřejmě jenom za pivem..Stačí se podívat na stránku http://www.lobec.cz/.

V sobotu 19.3. na Josefa tu bude otevřený pivovarský výčep tak, jako každou sobotu od 14 do 22 hodin a samozřejmě můžete absolvovat od 14.30 prohlídku výroby zdejšího moku.

V neděli 20.3. od 14 hodin tu především proběhne křest nové knihy s názvem Pivovary Mělnicka od Ladislava Tomka a Josefa Michovského, kde se jistě setkáme i s pivovary jejichž stavební zbytky by-chom bohužel dnes už marně hledali a žijí jen na fotografiích. Tedy, tu a tam se ještě najde nějaký ten historický artefakt, ale jako celek mnohdy i zanikly z povrchu zemského.

Kniha je tedy určena nejen milovníkům tohoto nápoje, ale do značné míry i patriotům, kteří mají vztah k našemu okresu. Co říci závěrem ? Tak především dodejme, že Lobeč nám dělá velkou radost, ale jistě mnozí věříme, že to je počátek a nějaké to zrození dalšího pivovaru, či pivovárku v sousedství, na okrese, nebo snad dokonce přímo v našem městě snad ještě prožijeme. Připomeňme si, že prapor našeho okresu zatím třímá pivovar Neuman, Němý Medvěd a právě Lobeč. Jen kus od nás máme třeba Podřipský pivovar, nebo Podkováň. A letos by se snad ještě měl v nedalekých Litoměřicích objevit do rodiny pivovarů další pivovar, ale na to si bude možná třeba i posvítit, pokud nebude silná reklama.

Doprava Typ: Lokálkou do zastávky Skramouš ( první za Mšenem) a dále 2.8 km ( 50 minut) po modré značce.




Žádné komentáře:

Okomentovat