úterý 8. března 2016

MDŽ, to byla pracovní tancovačka za bílého dne.


Dnes si tedy někteří z nás kalendářně připomínáme MDŽ ( Mezinárodní den žen), jehož předlouhá historie z USA až do světa, je popsána třeba na  https://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_den_%C5%BEen .

 Proč to slovo kalendářně ? Tak dříve bylo opravdu nemožné tento svátek nezaznamenat. Dnes někdo nosí květiny nově už v únoru na Valentina, někdo i, nebo jen na MDŽ, jiný odsuzuje tato kalendářem určená výročí, a někdo to snad může podle situace ( nízké datum apod. ) považovat za zbytečnost, či drahý špás. Fakt je, že květiny nejsou zrovna levná záležitost, ale není třeba jich kupovat celou náruč. Je to dnes zkrátka všechno jiné, a protože jsme si doslova zvykli na pořady a články s titulem retro, tak proč si jedno takové retro nedat, že ?

Přenesme se do 80. let 20. století. Je běžný pracovní den, jen to datum 8.3. z něj udělá něco úplně jiného. Tehdy nebývá zvykem pracovat někde od 7 hodin do 15.30, ale s vyjímkou různých úřadů, školství apod. , se snad všude pracuje především od 6 hodin do 14.30. Dnes to bude jinak. Hned ráno přichází pokyny, které vyzdvihují především podmínku, aby již kolem 9.45 stáli zaměstnanci připraveni v civilním oblečení u vrátnice. Do té doby probíhá takový poklidný pracovní den, se zaměřením na úklid v areálu firmy, organizační doladění připravované akce a kdo měl někam vyjet za prací, nebo pro materiál, tak jen na zkrácenou dobu.


V 9.45 již opravdu všichni plní nařízení, usedají u vrátnice do autobusu a odjíždí do různých kulturních stánků, které jsou konkretním firmám vyhrazeny. Raj ( restaurace a jídelny) si dnes vydělají. Takové kulturní stánky nejsou jen ve městech, ale disponují jimi i některé vesnice, jako třeba Liblice, nebo Vysoká Libeň a další. Tam všude, se bude dnes personál smýkat. Zhruba v 10.00 už jsou všichni u stolů, pozorují připravený taneční parket, a pak jejich oči spočinou na řečnickém stolku, kde bude mít ten nejkrásnější projev k našim ženám samozřejmě ředitel. A se stejnou samozřejmostí tyto ženy dostanou především každá květinu a vyzdvižena je pochopitelně jejich nezastupitelná práce v zaměstnání, ale i v domácí šichtě.

Po různých projevech a blahopřáních ženám přichází sváteční oběd, a pak už se tak nějak rozbíhá veřejná zábava. Zejména mužská část brzy směřuje do intimních prostor, kde je v nabídce něco ostřejšího, než pivo, ovšem takzvaně za svoje :-). Časem ožívá taneční parket a pro mnoho z nás je to mimořádný zážitek, neboť taneční podniky obvykle mívají otevřeno až v noci. První autobus odjíždí z akce asi ve 14.45, ale ten s nelibostí užijí ti, kteří mají přece jen nějaké neodkladné záležitosti.

Druhá a už mnohem početnější várka odjíždí někdy v 17 hodin. To jsou ti, kteří si myslí, že toho bylo tak akorát, někdo na ně doma čeká a vědí, že zítra je pracovní den. A nakonec jedou domů ti opravdoví společenští  vytrvalci, snad někdy až ve 22 hodin :-). Bude zase co a koho drbat. :-). A tak tedy končil leckterý 8. březen v dobách, kdy někteří čtenáři tohoto článku ještě nebyli ani na světě a snad by ani nevěřili, že něco takového bylo opravdu možné zažít.

Závěrem bych všem ženám k jejich svátku popřál, aby se jim splnilo to, co jen ony samy vědí a co chtějí.

2 komentáře:

  1. A proč k tomu článku, který popisuje dění v době socializmu dáváte fotky z nějakého německého festu?
    Vždyť západní němci tenhle svátek nikdy neslavili.
    Květoslav Leskloluný

    OdpovědětVymazat
  2. Proč? No jednoduše proto, že tenkrát jsem ještě nefotil a potřeboval jsem teď rychle nějaké aspoň trochu tématické foto pro ozdobu článku. Snažil jsem se, aby na obrazovce nebylo vidět logo TV Munchen, ale on to poznal asi každý. Berte to i jako legraci, která je potřeba :-). Ale s tím Německem možná až tak úplně pravdu nemáte, protože v té wikipedii píší, že od roku 1911, se MDŽ slavilo v Rakousko-Uhersku a ve sjednoceném Německu. Mohli o tom napsat více. Děkuji za komentář, už to chtělo tady zase po delší době trochu provětrat :-). Pěkný den.

    OdpovědětVymazat