čtvrtek 3. března 2016

Keltský telegraf letos vyjde na Josefa. Výstava- poledne zvoníme. Dvoubarebné pivo letos v Šatlavě?


Již v úterý se nám rozeběhnou v RMM dvě první nové akce ( Etiopie je jakýmsi pokračováním z února) měsíce března, a jak jsem slíbil, tak se na některé z nich podíváme postupně podrobněji. Když se podíváte do kalendáře muzea http://soutok.blogspot.cz/2016/02/program-regionalniho-muzea-v-mesici.html
, tak tam máme nejprve od 8.3.2016 Kašpárkův rok obrazem a současně i Obyčejové tradice na Mělnicku obrazem- Poledne zvoníme. Na druhou ze jmenovaných akcí si zde můžete přečíst pod obrázkem podrobnější pozvánku, a pak už se můžeme těšit na 13. březen, kdy utopíme v Labi opět Moranu, jako symbol zimy a budeme se věnovat téma Velikonoce.

Soutok samozřejmě hlídá i oblíbené pivní akce, mezi které patří točení zeleného piva a jihlavského dvoubarevného Krasličáku., ale pokud se podíváte na http://www.zelenepivo.cz/kde-se-toci , tak se jen dočtete, že ta slavná chvíle bude hlavně 24. března ( a letos první volný pátek !) , ale Mělník tam v seznamu stále ještě nevidím, byť pevně věřím, že se zůčastní v podobě klasických čepoven.

Krasličák ? Snad překvapení. Na dvoubarevné pivo asi nebudeme muset podle pivní mapy letos jen do Liblic a do Klubu v Neratovicích, ale nově je v mapě i Šatlava http://www.cestapivnichznalcu.cz/ Tak se nechme překvapit.

A sotva utopíme Moranu ( 13.3.), tak tu máme za týden 19.3. Keltský telegraf, a pak už ty Velikonoce.
Co je  Keltský telegraf ? Už jsem to tu psal asi dvakrát, tak-že více na  http://www.keltskytelegraf.cz/mapa-keltskeho-telegrafu

Bohužel, oba ročníky, které tu Soutok avizoval bylo příšerné počasí, bez kvalitní viditelnosti. Předloni se mi podařilo ve stanovený čas zahlédnout od zámku jen světlici od Únětic a přečetl jsem si na netu report z Liběchova, který se aspoň papírově pravidelně na akci přihlašuje. Loni však report do seznamu zážitků od zúčastněných skupin nezaslal a skutečně bylo tak hnusné deštivé počasí, že jsem se marně snažil zahlédnout triedrem od vily Karola nějaký ohýnek poblíž tamního kostelíku Sv.ducha a Sv.hrobu. Není divu, že tedy nemohla být nikde na obzoru žádná světélka k vidění. Nicméně, každý se může do akce zapojit, nebo se jet podívat na návštěvu někam na kopeček, kde jsou účastníci této světelné štafety.


Poledne zvoníme…“
výstava – prostory kavárny Regionálního muzea Mělník
8. 3. – 3. 4. 2016

V muzejní kavárně to bude v březnu „klapat“
Hostům kavárny v Regionálním muzeu Mělník zpříjemňují čas návštěvy každý měsíc menší výstavy, které prezentují výzkumnou činnost muzejních pracovníků, představují fotografickou a výtvarnou tvorbu místních autorů, nebo oživují regionální prvky tradiční lidové kultury. Právě tak tomu bude po čas třetího měsíce roku prostřednictvím výstavy „Poledne zvoníme…“ Jedná se o třetí počin z cyklu Obyčejové tradice na Mělnicku představující především obrazem vybrané obyčejové zvyklosti mělnického regionu. Tentokráte si připomeneme obchůzku spojenou s klapáním, od Zeleného čtvrtku do Bílé soboty. S odkazem na podklady před osmi lety realizovaného výzkumu Národního ústavu lidové kultury při mapování obcí a jejich tradic, na němž se podílelo i mělnické muzeum, zde budou k vidění dostupné fotografie vrčáků, kaprálů i žáčků z vybraných obcí Mělnicka. Snímky z posledních let doplní letité záběry z obecních archivů i komentáře k praktikování zvyku. Výstavku můžete navštívit v muzejní kavárně od 8. března do 3. dubna.
-JiK-

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat