čtvrtek 26. listopadu 2015

Již začaly výstavy: Advent a Vánoce v zemi Joulupukkiho. Veselé zimou laděné obrázky na ladovské téma.


Advent a Vánoce v zemi Joulupukkiho
Regionální muzeum Mělník – velký sál
27. 11. 2015 -10. 1. 2016
Vernisáž: 26. 11. 2015

Severské nabídky z muzea.

Výstava mělnického muzea „Advent a Vánoce v zemi Joulupukkiho“ nabídne návštěvníkům seznámení s nevšední severskou zemí, a to zejména s finskými tradicemi v době adventu a Vánoc. Vidět na ní můžete etnografické exponáty z Národního muzea – Náprstkova muzea asijských,  afrických a amerických kultur:

předměty zhotovené Laponci- Sámy ze sobího paroží, součástky sámského oděvu atd.; ukázky finské každodennosti, reprodukci nejhledanějšího finského obrazu z přelomu 19. a 20. století a věrnou kopii liturgické knihy vytištěné pro Finsko v r. 1488. Vedle interaktivních zastavení na výstavě samé nabídne muzeum místní kulturní veřejnosti rovněž komentované prohlídky výstavy v doprovodu kurátora, historika muzea Mgr. L. Snopka.

 Prohlídky proběhnou v sobotu 19. prosince a v sobotu 9. ledna 2016, vždy od 14:00 hod. Ve čtvrtek 7. ledna 2016 od 17 hodin bude v kavárně muzea přednášet na téma „Na cestách po Finsku“ Mgr. Michal Švec, překladatel z finštiny a předseda z. s. Skandinávský dům. Přednáška bude obohacena promítáním snímků.

 Po dobu konání výstavy bude v pokladně muzea možno zakoupit publikaci „Suomi a my“ (sborník k 90. výročí finské nezávislosti, 2007) obsahující kvalitní texty o kultuře a moderních dějinách Finska. Brožura obsahuje také obsáhlý soupis českých překladů finské, finskošvédské a sámské literatury a přehled v češtině vydaných publikací o Finsku. Výstava bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 26. Listopadu v 17 hodin. Potrvá do 10 ledna 2016.

Kurátor výstavy:
Mgr. Lukáš Snopek
tel.: 315 630 926 , email: snopek@muzeum-melnik.cz


Místo: Regionální muzeum Mělník – vstupní prostory muzea
Název výstavy:  Honzík volá Bětu: Vánoce jsou tu!
Termín: 25. 11. 2015 – 10. 1.2016



Veselé zimou laděné obrázky jsou právě v muzeu

Ladovské poetické motivy, rozverné postavy čertů, andílků i důstojných Mikulášů, či bambulatí sněhuláci z ledového království. To vše je od středy 25. listopadu k vidění ve vstupních prostorech mělnického muzea.


 Úderem šestnácté odpolední zde totiž hudebním vánočně laděným programem zahájily výstavu, pod názvem Honzík volá Bětu: Vánoce jsou tu!, děti z výtvarného kroužku Základní školy Jaroslava Seiferta pod vedením Klementiny Průchové.


 Malí výtvarníci tentokráte pracovali  s klovatinou, temperou, inkoustem nebo například krepovým papírem.  Objevili i kouzlo perokresby tuší.  Atmosféru času adventního a Vánoc doplnilo rozsvícení krásně nazdobeného vánočního stromu v atriu muzea, který se rozsvítil za zpěvu dětí i rodičů vánoční koledy „Štědrý večer nastal“. Veselé obrázky se zimní tematikou jsou v muzeu k vidění do 10. ledna příštího roku.
RMM


SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat