neděle 29. března 2015

I Mělník má svá skalní města. Sváteční pivo již od čtvrtka.


Jistě již všichni očekáváme Velikonoce a někteří, se dokonce těšíme ze všeho nejdříve na čtvrteční zelené pivo s bylinkami a troškou likéru, nebo dokonce na dvojbarevného Krasličáka z Jihlavy. Jak jsem však již psal v článku http://soutok.blogspot.cz/2015/03/obchvat-melnika-obrazem-keltsky.html , tak situace na Mělníku je přímo tristní. A to žijeme v době pivovarnického boomu.

Pojďme se tedy věnovat něčemu ušlechtilému, co sice vyžaduje trošku námahy, ale dá nám to pro život kus radosti. Skalní města jsou mnohdy i slavná. Stačí si vzpomenout na televizní reklamu na jakousi dobrou vodu, kde nechybí skály Adršpachu. Vzpomeňme Prachovské skály v Českém Ráji. Obrovské popularitě, se těší Česko-Saské Švýcarsko, které je reklamou doslova mezinárodní. Tam jsme se podívali naposledy v pátečním článku http://soutok.blogspot.cz/2015/03/na-nejkrasnejsi-vyhlidku-v-sasku-mala.html


Těch skalních měst je u nás moc. Od těch nejnavštěvovanějších, až po ty zapomenuté, nebo jen miniaturní. Můžeme mít ale radost, že i v našem okrese jsou taková skalní městečka a nemusíme tedy nutně cestovat nějakých 70 km od domova. Jsou to však městečka malá, téměř neznámá, bez nějakých větších lákadel, jako jsou výhledy, nebo lodičky, ale na druhou stranu jsou to místa romantická, která si díky nižší návštěvnosti zachovala ještě takovou osobitou, někdy až samotářskou atmosferu.


Voštiny jsou pro kokořínský pískovec typické.

Jedno takové skalní město začíná za obcí Střezivojice a žlutá značka nás jím protáhne, až do osady Ráj, kde to nejvíce žije v cyklistické sezoně. Délka trasy od autobusové zastávky v obci Střezivojice, po žluté značce až do Ráje je 8.2 km a uvádí se to, jako procházka na téměř 3 hodiny. Vzhledem ke své odlehlosti i ne zrovna kdovíjak dobré dopravní obslužnosti je to skalní město poněkud zapomenuté. Pokud bychom však v jednom z těchto dvou bodů nechali auto, tak lze za pomoci modré značky například absolvovat jakýsi 16 km dlouhý okruh, na který by nám prý mohlo stačit 5 hodin chůze. Dodejme jen, že do těchto míst vedou každoročně trasy akce Mšenské padesátky, která začíná i končí ve Mšeně.


Pokud však nehodláte plánovat takové okruhy, nebo se pouštět do nějakých dálek ( do Střezivojice autobusem a ze Mšena nyní náhradní dopravou ČD, nebo SOKem autobusy, tak není nic jednoduššího a krásnějšího, než se vypravit do skalního města, které leží přímo u Mšena. Obvykle vás zvu na celou nádhernou Cinibulkovu stezku, která je dlouhá 9 km a v každé části má pro vás připravené něco jiného. Lze ji dokonce  kombinovat i s nádherným údolím Debř, kde se nachází onen pověstný posed v podobě zrenovované mochomůrky. Dnes nás dokonce již nevede z Romanova do Mšena značka tak, jako v minulosti po silnici ( poklidná vozovka, výhledy), ale nabízí zastávku v bývalé konírně, kde je dnes hospůdka s rozhledem a přes pole, po schodech nás dovede dolů ke koupališti. Na trase je celá řáda krás. Skála Faraon, Panna a žába, Bludiště, Vyhlídky, nebo na druhé straně okruhu můžeme jít alejí po louce s krásnými výhledy na Mšeno i do vnitrozemí. Dnešek však věnuji pouze skalnímu městu, které tu má na trase délku snad jen 1,5 km, ale stojí za to. Zajímavé je i to, že nastoupit do něj lze z obou stran a oba směry začínají prakticky v jednom místě, jen několik set metrů pod hájovnou v Romanově ve směru na Ráj.


Nechci zde nikoho navádět k tomu, aby si okruh zkracoval, aby parkoval kdesi u hájovny a s vyjímkou krátkých bílých dní, je to téměř zbytečné a opravdu se o mnohé  připravíme, ale pokud zde píšu o skalním městě a jeho přesné poloze, tak těžko mohu jinak. V každém případě doporučuji začít u mšenského koupaliště, kde je dost místa na parkování, a pokud vyrazíte třeba hned po schodech vzhůru k Romanovu, tak jde skutečně jen o malou zacházku a ještě budete odměněni celou řadou věcí, které stojí za pohled i návštěvu. Místní tu dokonce zrenovovali starou vodárnu, která mi tak trochu připomíná vojenský bunkr odkudsi z Orlických hor.

V Bludišti můžete obdivovat různorodé tvary skal, takzvané voštiny,kořeny stromů, schůdky a též je třeba si dávat pozor na bezpečnost ( výron kotníku, pády) i na vedení turistické značky.Počítejte místy s chladnějším i vlhčím prostředím a v některých průrvách mezi skalami budete nuceni sundat batoh a protáhnout se s ním pouze v ruce. Ovšem, kdo sem jednou zavítá, tak se sem rád navždy vrací a snad i jen proto, že jde o pouze malý labyrint, tak místním návštěvníkům i těm z nedalekého okolí přirostlo Bludiště k srdci.







Vodárna Romanov.

Možný turistický okruh.

SŠ.


2 komentáře:

  1. Výborný nápad na výlet, možná by bylo dobré pro neznalé vyznačit trasu na mapě... Ale jinak klobouk dolů...

    OdpovědětVymazat
  2. Zřejmě máte na mysli ten 16 km dlouhý okruh Střezivojice-Ráj-Střezivojice, nebo samozřejmě také Ráj-Střezivojice-Ráj a jiné možnosti. Dobře, tak jsem díky Vám trasu zařadil :-). Také tedy něco prozradím. Nejdříve jsem si myslel, že by bylo dobré nějak navázat na ten výlet v Sasku, a zmínit tu, že i zde máme nedaleko skalní město, ve kterém jsem byl mimochodem v předvečer saského výletu. A až teprve při psaní tohoto článku o Bludišti u Mšena jsem si vzpomněl, že vlastně máme také skalní město u Střezivojice. Protože jsem jím procházel naposledy snad někdy v dětství, ač jsem jeho část navštívil asi před sedmi lety, tak jsem vlastně dal při psaní tohoto článku sám sobě typ na výlet :-)). Jinak mě moc těší komentář a projevený zájem :-).

    OdpovědětVymazat