středa 4. března 2015

V březnovém Mělnickém regionálním muzeu potkáte nyní smrtku i vodu.


Je milé, že se opět zase vrací dávný lidový zvyk. Morana v prostorách RRM.

A tak nám začal měsíc, v němž se aspoň kalendářně a snad i reálně rozloučíme se zimou, která letos ani pořádně nebyla, a na řadě je krásné roční období jménem jaro. Jenže, než se tak stane, tak nás čekají takové dvě společenské události. Jednou z nich bude jistě tradiční svržení slaměné smrtky, řečené Morany do řeky Labe a populární, se snad stává i akce Keltský telegraf ( sobota 21.3.2015
 http://www.keltskytelegraf.cz/pripravujeme-kt-2015  ,které však loni vůbec ani trochu nepřálo počasí.

Jaro také mnohdy přináší mnoho vody v řekách ( letos asi ne) a tak je docela trefné, že v čase před Velikonocemi, které jsou tentokrát již na začátku dubna, se v místním muzeu od včerejšího dne rozeběhly dvě dlouhodobější  výstavy ( do 29.3.) na tato téma.

Zde je tedy již tradiční pozvánka přímo z Regionálního muzea Mělník a já jen ještě dodám, že právě teď začíná takové to dlouhé jarní období, které přivádí lidi do skanzenů i muzeí, tak není vůbec od věci i třeba vyrazit s dětmi do toho našeho muzea.

Regionální muzeum Mělník přibližuje tradici loučení se zimou.
Výstava s názvem Smrt, smrt ze vsi nejen svými snímky přibližuje lidový zvyk loučení se zimou, jehož ústředním prvkem je Morana a její vynášení ze vsi. Díky řadě fotografií můžeme nahlédnout, jak se tento obyčej rozvíjí v posledních letech v mělnickém regionu.  Navíc jsou shromážděné obrázky doplněny vysvětlujícím popisem této tradice. Celé téma je pojato nejen dokumentující formou, ale i vybranými prvky dané tématiky, ať už nazdobenou figurínou Morany, či líta, symbolu vítání jara. Výstava probíhá do 29. 3. 2015 v prostorách kavárny.
RMM



Krajina vody a její rozmanitosti.
Od úterý 3. 3. 2015 můžete v Regionálním muzeu Mělník zhlédnout zajímavou výstavu, která představuje výtvarné práce žáků Domu dětí a mládeže Mělník na téma Krajina vody a její rozmanitosti. Už dle zvoleného pojmenování se jedná o netradiční pojetí tvorby, díky kterému jsou vytvořená díla velmi pestrá a plná fantazie. Dané téma bylo zpracováno různými druhy výtvarných technik, ať malbou akvarelem, temperou, suchým pastelem nebo samotnou kresbou tužkou a tuží.  Voda je zde vyobrazena jak vodopády, vodními živočichy tak i pohádkovými postavami, které jsou tak blízké mladším dětem. Výstava prací je umístěna ve vstupních prostorách muzea do 29. 3. 2015. 
RMM

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat