středa 4. března 2015

Obrazová procházka po hradech a zámcích v okolí. Na Ralsku bude rozhledna.


Mělničtí občané, se rádi pyšní tím, že právě tady jen kousek za městem začíná ,, jejich" nádherné Kokořínsko. Vždyť jen kousek za Chloumkem na severním obzoru spadá krajina do skalnatého údolí plného krásy a života, kterému dává tvář říčka Pšovka. Právě ona doputuje až k nám pod mělnický kopec, aby nám při pohledu na její vodní hladinu také vyprávěla příběh o tom, jakou krásnou krajinou k nám teče těch 36 km cesty.

Takzvané CHKO Kokořínsko i se svoji správou tu máme už od roku 1976 a jeho území sahá na severozápadě až téměř k České Lípě. Na severu lze označit za jakousi hranici Vrátenskou horu s Houseckými vrchy, kterou nepatrně přesahuje a východní část ohraničuje silnice kolem Nebužel do Mšena.

Loni v září ( 1.9.2014) však došlo k významnému rozšíření CHKO a na našem území ČR se něco podobného tak stalo po dlouhých 12 letech. CHKO dostalo oficiálně nový název CHKO Kokořínsko-Máchův kraj a bylo k němu připojeno další území, které na severozápadě zasahuje až obci Zahrádky u České Lípy, na severu k městečkům Zákupy a Mimoň, na severovýchodě k obci Kuřívody (Ralsko) a jižní hranici tvoří státní silnice od Bělé pod Bezdězem, až po Zahrádky u České Lípy. Správním sídlem přičleněné oblasti jsou Doksy.


Pokud jsme se posledně dostali v našem putování až na královský hrad Bezděz,(http://soutok.blogspot.cz/2015/02/mala-obrazova-prochazka-po-hradech_27.html ) odkud jsme se kochali nejen pohledy k domovu, ale i dále k severu, a současně si představili i neobvyklou cestu na hrad, tak se dnes celkem oprávněně můžeme vypravit ještě severněji a dnes dokonce i tvrdit, že jsme jen kousek za hranicí našeho domácího krásného chráněného kraje, byť už slušně daleko. Do Mimoně je to z Mělníka přes městečka Dubá a Doksy 53 km, a pojedete-li přes obec Kokořín, Blatce,Tachov a Doksy, tak údajně 51 km. Podle červené turistické značky je to z Mimoně od nádraží ČD na Ralsko 6 km ( nádraží je o něco dále, než centrum), ale možné je za výchozí bod použít také obec Vranov, nebo Noviny pod Ralskem, odkud vás čeká už jen poloviční, ale prudký výšlap k cíli.


 Nadmořská výška je u Ralska ještě vyšší, než u Bezdězu a uvádí se 696 metrů.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ralsko_%28hrad%29

Kdy byl hrad založen, se přesně neví, ale podle historických pramenů se praví již o nějakém turnaji v Magdeburgu, jehož se v roce 983 zůčastnil údajně rytíř Teodor z Ralska.


I odtud je přes zalesněné pláně bývalého vojenského prostoru pohled k Bezdězu, ovšem jiný, než jak bývá obvykle fotografován.

Pokud se vypravíte z Vranova, tak vás nejprve přivítá Juliina vyhlídka na holém skalisku s krásným výhledem na Mimoň a kamsi do dáli k hrádku Jestřebí i samozřejmě Bezdězu.



Cesta na vrchol po strmém zalesněném kopci je slušným sportovním výkonem, ale váš výkon bude odměněn výhledy do všech směrů. Když jsem tu byl v létě 2013, tak nad hradem visel otazník. Jak sami vidíte ze snímků, tak jde o opravdovou divočinu, musíte být téměř při každém kroku opatrní a souvislejší pohodlné dálkové výhledy jsou především k jihu. Zříceninu však koupil podnikatel Milan Baier a na základě tohoto článku lze usuzovat http://ceskolipsky.denik.cz/zpravy_region/zriceninu-hradu-cekaji-velke-zmeny-na-ralsku-bude-rozhledna-20130421.html
.., že snad zrovna právě v hlavní věži vznikne rozhledna, což je nápad nanejvýš prioritní a rozumný, jak ostatně sami uvidíte.


V této věži tedy pravděpodobně bude ona rozhledna.


Ralsko není jen jedna věž, ale zachovalo se i něco málo dalšího zdiva.


Nicméně, nejzachovalejší je hlavní věž, která je symbolem Ralska.


Poměrně daleko od věže vybíhá jižním směrem tento hřbet, který je momentálně jedinou příležitostí, jak nahlédnout do některých krajů na obzoru. Na vrchol hlavní věže, která vystupuje nad keře a stromy, se totiž momentálně nedostanete.


Všude jen lesy. Bývalý vojenský prostor Ralsko. Na obzoru ( po zvětšení) hrad Trosky.


Na obzoru Bezděz.


Nejfotografovanější objekt hradu Ralsko.


Tu a tam se podaří najít na hradě místo, kde se dá něco zahlédnout. Zde by mělo snad jít o vodní nádrž Stráž pod Ralskem.

A tak se odtud jeví Ještěd ( 1012 m.n.m.), který je odtud na rozdíl od Vrátenské hory, nebo Bezdězu  již jen nedaleko.


Pokud se nemýlím, tak zde se díváme na Lužické hory ve směru na Jablonné v Podještědí.


Oblast mezi Stráží pod Ralskem a Ještědem patří rekreačním rybníkům, ale zde vpravo to vypadá spíše na sluneční panely malé elektrárny. V Hamru na Jezeře se točil Anděl na dovolené, jak jsem již zmínil v článcích z jara 2014, nebo podzimu 2013.


Rozloučíme se tedy prozatím s tímto hradem pohledem na tyto ruiny a budeme doufat, že jej i jeho návštěvníky čeká přece jen lepší budoucnost. Zde ještě odkaz na předešlý článek Soutoku týkající se hradu... http://soutok.blogspot.cz/2013/09/setkani-s-potomkem-sudetskych-nemcu.html



Pohled na skály dole na úpatí kopce potěšil. Jako u nás na Kokořínsku :-).

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat